De stickers van ANC en Nelson Mandela

Image

De stickers van ANC en Nelson Mandela

Ik zat op de Havo Marienburg Leeuwarden destijds, had stickers op mijn agenda en schooltas geplakt van ANC en Nelson Mandela. Naast de vlag van de RMS die ik met plakband zelf had gemaakt. De stickers had ik bij een kraampje gekocht van mijn zakgeld, die stond bij de Waag in Leeuwarden. Druk hadden de verkopers het niet. De laatste Molukse actie was geweest in het provinciehuis in Assen, waren vervlogen en andere tijden. In die periode was de Molukse gemeenschap de eerste zogenaamde minderheidsgroepering in Nederland. Groeide op tussen Nederlanders, wat je ook doet op gebied van vrijheidsstrijd of activisme wordt dan onder een vergrootglas gedaan. Woonde in het noorden, ik kreeg opmerkingen van medescholieren(zal het nooit vergeten) waarom ik die stickers had. Ik antwoordde: “Dat zijn vrijheidsstrijders. Zij zitten in hetzelfde situatie als ons.” Kreeg als antwoord terug: “Maar ze zijn gevangen, dat is niet voor niets! Het zijn terroristen!”  Men durfde niet tegen me in te gaan, maar ik zag ze denken. Gekke Ambonees! Terrorist! Treinkaper! De vrijheidsstrijd die Nelson Mandela voor zijn volk deed kreeg minimale aandacht toen in Nederland. De Nederlandse politiek was gewoon vrienden van de politiek en leiders die de apartheid in standhield. Apartheid een Nederlands woord heb ik altijd maar gedacht. Alles veranderde midden jaren tachtig toen vooral een van de Nederlandse sporthelden uit Amsterdam Ruud Gullit hem in het daglicht zette, ondanks dat Mandela op Robbeneiland zat.

Ik ben mede door de reactie op de stickers alles gaan volgen over de vrijheidsstrijd van Zuid-Afrika. Wanneer er momenten in mijn leven zijn, die ik als historisch moet gaan benoemen is de vrijlating van Nelson Mandela zeker eentje daarvan. Ik kan dat nog voor me zien, de beelden op tv dat die werd vrijgelaten. Werd live uitgezonden op Nederlandse tv, ik had tranen in mijn ogen. Ik moest denken aan dezelfde stickers. Hoe raar kan alles lopen in een mensenleven, eerst als terrorist in de gevangenis gestopt worden. En zelfs door heel het Westen inclusief Nederland bestempeld worden als crimineel, en of terrorist. Hij werd mijn grote voorbeeld, ondanks alles bleef hij doorgaan. Niet gesteund door veel mensen(in de wereld) bleef hij jaren in de gevangenis. Maar kwam hij er strijdbaarder dan ooit uit, zijn idealen waren onveranderd. Daar bleef die zich voor inzetten. Ik werd paar jaar later aangemerkt in de pers eerst als politiek activist(de zaken Vaatstra, vluchtelingenopvang, verbreding N31, verspillen van gemeenschapsgelden en meer), later de Molukse activist(moest uitleggen in het jaar 2000 aan een journalist in Harlingen wat Jihad inhield). Kort daarna werd ik als Molukse hoofd van een criminele organisatie en Molukse strijder benoemd door het Nederlandse systeem. Het eerste konden ze niet hard maken, daarna werd ik aangemerkt als mensenrechtenactivist. Sinds 2010 bestempelen ze me weleens in de pers als Molukse opiniemaker. Moest toen altijd weer aan de stickers denken. Het systeem die mensen zoals Mandela willen uitschakelen gaan ze eerst criminaliseren, ridiculiseren en daarna proberen te elimineren. Ze hadden aan Mandela een harde noot om te kraken, en gelukkig is het niet gelukt.

Donderdag 5 december 2013 Sinterklaasviering in Nederland, waaraan een heftige discussie voorafgegaan is gegaan. Wel of geen discriminatie? Ik heb stelling genomen op mijn Facebook: Zwarte Piet is discriminatie er dient een aanpassing te komen binnen het kinderfeest. Voor mij is dus 5 december ineens veranderd in de sterfdag van een van mijn grootste helden ooit, Nelson Mandela! Ik denk dat ik niemand hoeft te overtuigen wat Mandela over de discussie Zwarte Piet zou hebben gedacht, de man die met de ANC apartheid een verschrikkelijke vorm van discriminatie versloeg. Wie weet moet dit ook een symbolische boodschap of antwoord van Mandela zijn op het Zwarte Piet verhaal. Zo krijgt zijn sterfdag in Nederland een wending, want apartheid en het benoemen van een persoon als zijnde zwart. Daar zijn we nu wel over uit, dat dit niet meer kan!

Mandela zijn sterfdag wordt niet alleen bepaald rondom de discussie van Zwarte Piet, want de afgelopen dagen is de Molukse gemeenschap weer zwaar emotioneel en geheel terecht woest. Wij willen dat Van Agt die wij verantwoordelijk stellen voor ambtsmisdrijf en (staats)moord op 11 juni 1977) zich moet verantwoorden in een rechtbank. De laatste jaren is er zoveel bewijsmateriaal blootgelegd, dat het geen schimmenspel meer is. En dat een rechtszaak tegen Van Agt een grote kans maakt op winst van de waarheid en gerechtigheid. Van Agt zette zichzelf boven de Nederlandse wetgeving en gaf de boodschap mee aan de mariniers die de trein instapten: “We gaan niet voor gevangenen!” Terwijl de wetgeving in Nederland het volgende voorschrijft dat men een misdadiger moet arresteren(overmeesteren, wanneer men gewond is verzorgen), daarna vastzetten(gevangenis) en moet berechten! Dit is ook bij Mohammed B na de moord op Theo van Gogh gebeurd.

Image

De dag dat Mandela stierf zette ik mijn eerste poll op internet over Van Agt wel of niet berechten. De poll heeft nu een 100% score voor berechten, want de waarheid en gerechtigheid moet zegevieren. Net zoals in Zuid-Afrika, die onder de Nederlandse term apartheid zichzelf bevrijdde. Ik snap dat u ons allen nog niet snapt, en dat u onze vrijheidsstrijd nog niet kan begrijpen. Want de gemiddelde burger in Nederland wordt dom gehouden over de Molukse bezetting van hun geproclameerde land RMS. Dit omdat de Nederlandse overheid net zoals toen Mandela en Biko in de gevangenis zat bevriend was met Zuid-Afrika met apartheid. De waarheid(apartheid is discriminatie) moest in de doofpot in verband met economische belangen niet in gevaar te brengen, dat word zo bepaald door de politiek. U zult allen wel denken, daar heb je de Molukkers weer! Maar let wel, ook West-Papua en Oost-Timor, Atjeh en nog enkele bevolkingsgroepen vechten ook tegen onderdrukking en dictatuur van een bevriende staat van Nederland. Indonesië of Zuid-Afrika met apartheid, kunt u ons allen het verschil vertellen? In ieder geval, ik en wij als Molukkers werden en worden nog steeds uitgemaakt als terroristen of treinkapers. Maar er is nog hoop voor u allen, dat wanneer u zich in onze geschiedenis verdiept dat u allen anders tegen ons aangaat kijken. Want het is net zoals in Zuid-Afrika oorzaak en gevolg. Zoals weleens tegen mij verteld is: Je wordt gezien als terrorist in het Westen, maar buiten het Westen en in je eigen land wordt je gezien als vrijheidsstrijder. De stickers van ANC en Biko en Mandela zijn niet meer nodig, maar de zelf gemaakte sticker van mijn en onze vlag? Heeft nog steeds dezelfde kleuren, dus wanneer u onze vlag eens tegenkomt? Wilt u dan allen terugdenken aan mijn oude stickers van onder andere een van de grootheden van die de moderne wereld heeft gekend, Nelson Mandela! Die eerst als crimineel en terrorist werd gezien, maar nu ook word gezien als vrijheidsstrijder en held van de hele wereld. Nelson Mandela zijn lichaam is dood, maar vooral zijn strijd naar vrijheid en waarheidsbevinding zal voor meer mensen doorleven als inspiratiebron.

Maluku4Maluku

L.P. Reawaruw / Twitter @Reawaruw

Image

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s