Satu Darah, een Indisch meisje, en onze Molukse vlag

Afbeelding

RMS vierkleur

De laatste tijd schreef ik dat onze Molukse gemeenschap veranderd is. Dit komt mede door het feit dat er bijna niemand meer over is van de eerste generatie. Zij vormden meer een eenheid met zijn allen. En jarenlang vochten ze op hun manier voor de RMS vlag. De tweede generatie heeft in meerderheid onze strijd achter zich gelaten. Op zich niet erg want dat is democratie. De betrokkenheid binnen onze vrijheidstrijd is minder geworden. Dit komt vooral door het waardeloze beleid van Wattilete en zijn voorgangers. De “RMS vlag” is bijna een vervlogen symbool geworden. Velen kennen de betekenis niet eens meer, en vergeten ook dat je “onze vlag” moet blijven respecteren. Wij zijn de nazaten van, eens gevreesd, onderdeel van het KNIL-leger. De “Ambonezen” waren militairen op en top. Omdat het oorlogvoeren in hun genen zat. Het Molukse volk stamt af van het strijdersvolk de Alifuru. Maar een ding leert de strijder, en of militair altijd. Je strijdt voor jouw volk en vaderland valt samen met het verdedigen en respecteren van vlag(het symbool van ons).

In ons geval praten we over de vierkleur. Paar jaar geleden hoorde ik dat tijdens een herdenking onder leiding van de zogenaamde RMS regering in Nederland, de vlag niet omhoog wilde gaan. Onze “RMS vierkleur” raakte zelfs een of twee keer de grond tijdens het voorval, in Den Haag op 25 april. En men hees dezelfde RMS vlag weer. Een vlag die de grond heeft geraakt mag men niet meer gebruiken. Of hij moet eerst gewassen worden, of zelfs verbrand worden. Dit uit respect! Is niet gebeurd de zichzelf noemende leiders vonden het niet nodig. Hebben ook geen achtergrond van strijders, want huisartsen en advocaten zijn slechte militairen of krijgsheren. En het Molukse volk zit in een vrijheidstrijd. Ik voorspelde hun verval in hun kracht, want ze respecteerden niet “onze vlag”. Later hoorde ik dat op het Moluks Kerkelijk Centrum in Houten een verkleurde en oude vlag in top hing. Ook toen schreef ik daar over. Hoe het met de kerkgelden is gegaan weet iedereen. Want onze vierkleur staat voor ons volk en vaderland, maar ook voor de strijd die veel gewonden en doden ons heeft gebracht. Maar ook andere offers, zoals jaren lang in de gevangenis. Niet alleen op onze geboortegronden, maar ook in Nederland hebben mensen zich ingezet voor “onze vlag”. Tot zelfs de dood als gevolg, in Nederland bij de actie bij de Punt prijkte ook op een trein “onze vlag”.
My beautiful picture

Meerderheid is tegen

De laatste weken houd ik me bezig met het verhaal dat men doodleuk heeft vastgesteld, dat de “Molukse samenleving” achter de beslissing staat om de militairen van de staatsmoord in 1977 een “veteranenstatus” toe te kennen. Dit is een grove leugen! Stichting Buat die dat naar buiten brengt mag alleen voor zichzelf spreken. Op social-media zijn er twee groepen op Facebook die meer leden heeft dan de pagina op social-media van Buat. En alle leden spreken zich tegen de “veteranenstatus”. Ook in een poll ligt de stemming 92% is tegen en 8% geen commentaar. Dat zijn feiten die de verhalen die in de pers opduiken duidelijk tegenspreken. De meerderheid is fel tegen!

Motorclub Satu Darah

Jammer genoeg is de Molukse gemeenschap niet meer goed vertegenwoordigd(met een groot aantal leden) in een organisatie, of club. Daarom is de tijd om een movement op te starten, zonder ministers en of een president. Op dit moment kan de clown Wattilete zich als (mis)leider naar voren schuiven in de pers. Rob Tupan(Buat) kan met gemak als woordvoerder zichzelf opgeven. Allemaal gebaseerd op lucht, want ze hebben geen enkele steun van een grote achterban. Er is een club die wel redelijk goed georganiseerd is, ook nog groot in aantal vertegenwoordigd is in Molukse wijken. Motorclub Satu Darah herkenbaar met “onze vlag” op hun jassen. Ik ben niet bij hun aangesloten, en ik vind het best dat ze er zijn. Ze worden nu wel in het verdomhoekje gestopt door het Nederlandse systeem. Dat heeft men nodig, want dan kan het systeem hun eigen wangedrag tegenover de Nederlandse burger goedpraten of verdoezelen. De ontwikkelingen van welke motorclub dan ook in Nederland, zie ik niet zo als een groot gevaar. Ik zie meer het politieke systeem als gevaar, hoe ze de burger verneuken(vooral de ouderen) met zogenaamde noodzakelijke beschermen van de euro. Je kunt dan beter een bliksemafleider gebruiken, en zo het volk dom houden. Terwijl de politiek veel gevaarlijker is voor de de maatschappij met hun Euro. Dat deed het Nederlandse politieke systeem ook in Culemborg, toen Marokkaanse probleemjongeren de Molukse wijk diverse malen aanvielen. Toen werd er gezegd dat het ook aan de Molukkers lag, lachwekkend allemaal. Terwijl ambtenaren in Culemborg schreven dat hun gemeente al jaren onder “Marokkaans straattuig” leed. Toen had het Nederlandse politieke systeem ook weer Molukkers nodig om hun eigen falen tegenover het Marokkaans straattuig te bedekken, door Molukkers uit Culemborg als zondebok naar voren te schuiven. Deze week werden er Marokkaanse bendeleden veroordeeld, en kregen zware straffen. Niemand had het meer over Molukkers.

Satu Darah een organisatie met de Molukse vlag, op hun kleding. Wat me benieuwd is of zij met zijn allen voorstander zijn van de bijna erkenning van de “veteranenstatus” voor de militairen van de Punt 1977. Zouden de leden die “onze vlag” dragen ook massaal al lid zijn van de twee groepen(De Punt Staatsmoord 1977 / Molukse Gemeenschap tegen Veteranenstatus 1977) op Facebook? Zouden zij ook massaal in de poll hebben tegengestemd? Want “onze vlag” staat ook voor nog steeds vrijheidstrijd! Satu Darah is voor mij de ver van mijn bed-show. Tot vorige week, toen in het nieuws kwam dat een van hun kopstukken overstapte naar een andere motorclub. Ik kreeg te zien of te lezen op een of ander perskanaal dat er Nederlandse leden overstapten naar een andere motorclub. Op zich niets spannends. Maar er werd verteld dat de tekens of symbolen van Satu Darah van hun jas binnen 24 uur werd afgehaald, en dat ze hun”symbolen” in een hoek weggooiden. Dat de tekens van zwart en geel dat overkwam? Deed me niets, maar daar zat ook “onze Molukse vlag” bij. Onze vierkleur! Want die dragen ze allemaal. Ik kreeg kort daarop een bericht dat alles was ingeleverd. Ik was daar tevreden mee, want blijft “onze vlag”. De RMS vlag van het Molukse volk, waar dan ook ter wereld!

Ik kreeg gisteren mailtjes en telefoontjes, of ik het programma had gezien met Eva Jinek. Afgelopen dinsdagavond was ze in gesprek met een woordvoerder van motorclub Satu Darah, ene Manuhuttu. Ik had de herhaling in de nacht(de laatste tien minuten) gezien. Mij werd geadviseerd kijk hem terug! Zocht dus via uitzending gemist het op en zag hem vanaf de eerste minuut.

Klik hier onder om ook terug te kijken:

http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1395005

Veteranenstatus en Indisch meisje Ansje Monsjou

Er kwam een vraag aan rond minuut zeven van Jinek aan Manuhuttu. Wat vond hij dat de symbolen waren verbrand van Satu Darah in Emmen. Hij kon zich er niet boos om maken. Ik hoop niet dat dit gebeurd is. Want dan is onze vlag ook verbrand. Ik weet niet of dit met zekerheid dat het echt is gebeurd. Maar stel dat het wel gebeurd is? Wij hebben als volk niet gevraagd dat “onze vlag” verbrand zou worden in een geschil, of vete tussen leden van motorclubs. Ik heb het altijd al raar gevonden dat ik veel “niet Molukkers” zag lopen met “onze RMS vlag” op hun kleding. Want ik moest dan vaak denken, hoeveel van die personen scholden ons twintig jaar geleden uit als “ vieze treinkaper”? En vandaag de dag, zouden zij ook tegen de “veteranenstatus” zijn? Andere vraag is ook, of zij weten wie het Indisch meisje Ansje Monsjou was die op negentienjarige leeftijd mogelijk werd vermoord door een marinier in 1977. Omdat de marinier dacht dat Ansje iemand anders was. Allemaal vragen, maar geen antwoorden op dit moment. Ik kan de motorclub Satu Darah niets opleggen, maar ik adviseer de top hun leden te waarschuwen dat ze bij het verlaten van de club “onze vlag” moeten inleveren. Want de RMS vlag is “onze vlag”, en er zijn Molukkers op dit moment woest! Want wij vermoeden dat “onze vlag” is verbrand, in Emmen(Drenthe)! Wij hebben ze niet de toestemming gegeven om “onze vlag” te dragen. Want zoals eerder gesteld voor “onze vlag” is er veel leed onstaan, vroeger en nu nog op Maluku. De personen die wel de toestemming hebben gegeven? Dienen dit te voorkomen in de toekomst, of alsnog met de mensen uit Drenthe praten waarom ze “onze vlag” hebben verbrand, stel dat dit is gebeurd! Of krijgen ze nu ook een “veteranenstatus” van de motorclub Satu Darah? Ik stem ook tegen want zij verdienen net zoals de militairen geen “veteranenstatus”! 

 

Maluku4Maluku

L.P. Reawaruw

Vier4

Hieronder plak ik een link voor de personen die nog niet doorhebben waar “onze vlag” voor staat, kijk met afschuw vanaf minuut vijf! Wij pikken het niet dat “onze Molukse RMS vlag” verbrand word in Nederland.

Een gedachte over “Satu Darah, een Indisch meisje, en onze Molukse vlag

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s