Leiden(Benno L) en Culemborg, en een Indisch meisje

Benno L
Culm8

Leiden 2014 massaal komt een woonwijk waar Benno L is gaan wonen in opstand. De Nederlandse burger wenst haar woonklimaat en kinderen te beschermen. Bijna heel Nederland heeft hier begrip voor. Je zult maar een pedofiel bij je in de straat hebben te wonen. Ik kan me herinneren dat eens een man van een groot gezin werd opgepakt wegens pedofolie en incest, die woonde hemelsbreed niet meer dan anderhalf kilometer van ons ouderlijk huis. Man werd gearresteerd en veroordeeld. Hij keerde daarna gewoon weer terug. Straf uitgezeten, men vermeed contact met hem. Tijden zijn veranderd! Ik kan me de ongerustheid voorstellen van gezinnen met jonge kinderen. Dat het tot bijna een volksopstand komt, of lynchpartij vinden mensen aanvaardbaar lees ik op het internet. Men keurt het goed! Men wil hun woonomgeving en woonklimaat verdedigen, dat word als meer dan normaal gevonden in 2014. Moet ik het zien in het licht van de uitspraak van Mark Rutte die toen vertelde wanneer je een inbreker betrapt mag je hem een tik uitdelen. Want dat is een vorm van verdedigen. Men heeft begrip voor de bewoners. Zelfs ministers en andere hooggeplaatste politieke personen hebben er een mening over.

Culemborg en het Marokkaans straattuig(jeugdbende)
05-01-2010, Culemborg. Blokkade na rellen. Foto Bas Czerwinski

Hoe anders was het een paar jaar geleden! Molukkers wilden hun woningen verdedigen tegen Marokkaanse jongeren. Of moet zal ik ze net zoals de ambtenaren in Culemborg hen benoemden als “Marokkaanse straattuig” betitelen. Aanleiding was een half Moluks meisje die een Marokkaan een auto in de brand zag steken. Zij belde daarna 112. Ze werd daarna met de dood bedreigd. En tijdens nieuwjaarsnacht werd het tienermeisje toen ze in de tuin stond, met een auto bijna doodgereden. Ontsnapte maar net aan de dood. Later verklaarde de Marokkaanse bestuurder dat hij per ongeluk in de achteruit de tuin was ingereden. Foto’s laten een hele andere situatie zien. Er brak gelijk een verdedigingsmechanisme uit in de Molukse wijk. Het “Marokkaanse straattuig” kregen corrigerende tikken van Molukse wijkbewoners. Politie en burgemeester Pannenkoek grepen in, en sloegen zelfs Molukkers die stonden te kijken met harde hand naar binnen. Zonder pardon, werd iedereen in elkaar gemept door de ME. Hoe zal dit in Leiden aan toe gaan? Wanneer de wijkbewoners het niet meer pikken? Of wanneer Benno L weer in de fout gaat.

Broodheer

Iedereen zal begrip tonen, wanneer dan wijkbewoners Benno L in elkaar slaan. Hoe anders is het met mijn Molukse broer en broertjes gegaan in Culemborg. Ze werden heel slecht verdedigd in hun eerste rechtzaak, door ene advocaat Wattilete. Hij zou dit kostenloos doen, omdat hij hun ook zag als broertjes. Ze kregen daarna uit het niets facturen opgestuurd. En kort daarop zelfs deurwaarders aan huis. Terwijl er getuigen bij waren geweest, dat hen allen gratis juridische bijstand was beloofd. Wattilete zit dagelijks in het Nederlands systeem als advocaat. Hij verdient er zijn brood, hij zal nooit en te nimmer zijn “broodheer” aanvallen om uit te schakelen. Er was nog een Molukse advocaat die dat beloofde, want een ramp! Ook de zogenaamde woordvoerder Porsisa(een marionet en met dezelfde “broodheer”) van Wattilete laat zich niet meer zien. HIj kwam uit het niets en het Nederlandse systeem knuffelde hem kapot. Zal wel een goede onkostenvergoeding hebben meegekregen, zo triest het is gesteld met de zogenaamde kopstukken van Molukse zijde. Wij met zijn allen begriipen dat Molukse mannen moesten opstaan in Culemborg om hun familie en huis en haard te verdedigen. Maar wat is het verschil met Leiden dan? In ieder geval een vergeten hoofdstuk, want over een maand moet iedereen in hoger beroep voorkomen. Hoe zal de Nederlandse pers en rechters gaan oordelen over Molukse mannen die hun wijk wilden verdedigen. Tegen “Marokkaanse straattuig” die een paar weken geleden door de rechters voor een paar jaar gevangenisstraf is veroordeeld. Want zij maakten wel degelijk deel uit van de “Jeugdbende van Culemborg” die jaren lang de hele regio overlast bezorgde. Van inbraken, chantage, roofovervallen, autobranden, en geweld en pogingen tot doodslag. Nu pas bleek dat de Molukkers voor de zoveelste maal werden misbruikt om het falen van het Nederlandse systeem te verhullen. Molukkers werden gebracht als mede-zondebok. Maar er blijkt helemaal geen enkele Molukse straattuig te zijn in Culemborg.
Culm1

Indisch meisje en Sam Pormes

De zaak Culemborg komt voor Molukse broer en broertjes weer in rechtzitting begin april, Wattilete en Porsisa zullen het lef niet meer hebben om zich daar te vertonen. Of zelfs geen uitspraken over te doen. De beoogde rechtzaak tegenover Dries van Agt die opdracht gaf om een staatsmoord te plegen in 1977, is verder dan ooit. Rob Tupan het gezicht van stichting Buat is de nieuwe Porsisa en Wattilete dient ook dezelfde “broodheer”. Ik besef dat de nabestaanden van de actievoerders van 1977 niet van tactiek willen veranderen. Zij zullen ook de mensen die gelinkt zijn aan Wattilete, en deze mensen wonen er genoeg in Bovensmilde. Ik ga me weer inzetten voor Culemborg, maar ook de strijd om de veteranenstatus is nog niet gestreden. En iedereen vraagt me waarom ik het steeds over een Indisch meisje spreek ene Ansje Monsou, en waarom ik ineens over Sam Pormes schrijf. Mijn antwoord is, dat is een kwestie van dossierkennis.

Maluku4Maluku
L.P. Reawaruw
img575614370

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s