Molukse schande, wie vertegenwoordigt wie??

Watilette en meer zogenaamde Molukse leiders met president Wahid
Watilette en meer zogenaamde Molukse leiders met president Wahid

Marinjo

Naar aanleiding van de bijeenkomst die op 8 juli jongst leden werd gehouden in de ministerie van Veiligheid en Justitie, met Molukse organisaties en personen met als onderwerp het onderzoeksrapport einde treinkaping 1977, werd er op zondag 23 augustus een vergadering uitgeschreven door Aliansi Maluku. Dat hadden we afgesproken in de nabespreking in Den Haag destijds. Zij zouden de organisatie van de ontmoeting in hun handen nemen, en organiseren. Dat in aanloop van de vergadering wat misverstanden kwamen, vond ik maar vreemd. Ik werd om rond de klok van half een opgeschrikt door een whatsapp bericht van mijn zus. Ze zond me een foto van de nieuwe Marinjo(Molukse magazine), met de tekst jouw stuk hebben ze er instaan. Ik was verbaasd, maar antwoordde haar: “Dat werd tijd na al die jaren!” Ik heb in elke blad gestaan die in Nederland verkrijgbaar was, en is. Zelfs in het blad van Vrijheid voor Oost-Timor. Maar nooit in een Molukse blad. Niet dat dit erg is, want mijn boodschap moet de publieke opinie bereiken via de Nederlandse pers. Marinjo? Het blad dat mijn oudste neef Annies Reawaruw uit Vught altijd las, en weleens met mij besprak dat hij het vreemd vond dat ik er nooit instond met mijn stellingnames. Vandaag moest ik aan hem denken, hij leeft niet meer. Jammer dat hij dit niet heeft mogen meemaken. Want hij vertelde me, eens begrijpen ze jou. Zou er dan toch binnen de Molukse gemeenschap een ommezwaai aan de gang zijn? Niet dat het mij weerhoud in bepaalde zaken stelling te nemen, ik wist dat het anders denken eens een keerpunt zou gaan krijgen. Ik merkte het de afgelopen jaren al vooral via social-media krijg ik veel reacties binnen, met name van de jeugd in de leeftijdcategorie vanaf achtien tot dertig jaar(of te wel de derde en begin van de vierde generatie). Ik vind het grappig dat mijn stuk in de Marinjo staat. Maar ze hadden me wel even mogen mogen mailen dat ze mijn blog gingen publiceren, dat had ik iets netter gevonden. Daarnaast mij een exemplaar kunnen toezenden.
Marinjo

Aliansi Maluku

Ik had me vergist, ik leefde in de veronderstelling dat de vergadering in Hotel Wientjes in Zwolle om drie uur begon. Ik had in de ochtend nog een andere belangrijke zakelijke bespreking. Ik dacht dat ik nog even tijd had, maar ik las de mail na met de uitnodiging het om twee uur zou beginnen. Dus stapte ik in de auto, en kwam een half uur later aan. Men was gestart met het voorstellen van iedere persoon en of organisatie. Dus had gelukkig niet veel gemist. Gespreksonderwerpen waren gespits op vooral de uitspraak die was gedaan door Asscher namens het kabinet. Dat hij de intentie had uitgesproken om weer in contact te komen met de Molukse samenleving. Alleen stelde minister van der Steur, dat men wel wil praten met een gedegen vertegenwoordiging of volksvertegenwoordiger vanuit de Molukse samenleving. Dat men daarop wilde voorbereiden, om zo voor in de toekomst plannen uit te stippelen voor de Molukse samenleving. Aliansi Maluku kreeg een paar vragen gesteld, waar ze de tijd namen om zorgvuldig te beantwoorden. Vooral het feit dat zij met de nek worden aangekeken binnen onze samenleving omdat ze met de Indonesische ambassade contact hebben. Tevens zitten in de Aliansi mensen die zich uitspreken als voorstander van Indonesie. Ik heb daar op dit moment geen problemen mee. Want we hebben een doel, en dat is als een Moluks gezicht naar buiten toe te treden. En als het lukt als een eenheid naar de formele bespreking te gaan in Den Haag de volgende keer, kan dat een voordeel zijn. Het bevreemde mij dat er veel weerstand is naar hun. Want ik weet nog dat ik in Bovensmilde aan Watilette vroeg of hij met Indonesische ambassade overlegde. Hij ontkende alles, ik had andere informatie . Was geloof ik zeven jaar geleden. Toen kwam er een paar maanden later een item op tv, waarin Habibie verklaarde dat de Molukkers in Nederland niet moeten zannikken. Op tv verklaarde Wattilete dat ook hij met zijn vrienden overleg plegen met de Indonesische ambassade in Wassenaar. Dus wat is het verschil? Men moet ook weten dat binnen de Aliansi Maluku personen zitten, die ook bij Watilette groep zijn. Dus twee petten dragen, dus ik snap het probleem dan niet die de boodschappendienst van hem maakt. Het lijkt wel een poppenkast hierdoor. De vergadering spitse op de toekomst met een strategie om verbinding te maken met de Nederlandse regering, om zo mogelijke plannen op sociaal gebied uit te werken. Ik ergerde me daar wel aan. Want ik ben 8 juli naar Den Haag gegaan, om mijn stellingnames te versterken met betrekking tot het onderzoeksrapport De Punt. Ik heb daar vragen gesteld, om mij in mijn verhaal die ik in de formele bespreking naar voren wil brengen waterdicht te krijgen. De vergadering ging naar mijn mening te veel over toekomstige strategie, en over de uitspraak van Asscher.

De Punt met of zonder jullie!

Ik heb toen het volgende gesteld: “Met of zonder jullie! Ik ga voor de drie zaken die ik heb aangekondigd. Ik ga niet voor sociale aspecten, ik ga voor De Punt. Ik ga voor het geluid dat er binnen de Molukse samenleving geen draagkracht is voor de veteranenstatus voor de mariniers 1977. Dat er een dame is die zichzelf naar voren heeft geduwd als vertegenwoordigster van de Molukse samenleving die voor het verlenen voor de veteranenstatus voor de mariniers, is haar verhaal. Ik moet ook Buat vermelden want die vertelden ook in de pers dat er steun is. Ze zullen wel beloond zijn met subsidie. Ik krijg genoeg berichten dat bijna honderd procent tegen is. Dat het nu door de Nederlandse overheid nu wordt ingevuld dat wij voorstanders zijn, moet als leugen beschouwd gaan worden. Maar ook in een formele bespreking geuit worden.”

Het is een leugen die nu gebracht wordt dat we voor zijn in meerderheid.
Het is een leugen die nu gebracht wordt dat we voor zijn in meerderheid.

Ben je al lid van de Facebookgroep tegen Veteranenstatus 1977?
https://www.facebook.com/groups/467344200021428/

“Ook eis ik opheldering op de vraag hoe Ansje Monsou(Indisch/Moluks dodelijke slachtoffer) is omgekomen.” (Zij was een gegijzelde die mogelijk per ongeluk is geexcecuteerd is geweest door een marinier). Ik had door dat de meeste niet wisten dat haar moeder een Molukse is. Het zogenaamde rapport die de meeste ook tijdens de vergadering als afgesloten beschouwen, is voor mij niet afgesloten. Kijk maar naar het eerste rapport over Sebrenica! Daarom knalde ik wederom met de woorden: “Wanneer de Nederlandse onderzoekers de verslagen van de geheime diensten van de Verenigde Staten en de Britten niet benoemen, het rapport overnieuw geschreven moet worden!”

Ik als persoon ben naar Den Haag en naar Zwolle gereden om De Punt te bespreken, en daarop strategie te gaan bepalen. Niets anders. Dat er mogelijk een paar Molukse schooljeugd zijn ontspoord? Dat is niet mijn probleem. En daar ga ik me niet mee bemoeien. Ik kom uit de tijd dat je ouders je een draai om de oren(of zelfs meer) gaven als je met een slecht rapport thuiskwam. De hoofdmoot moet De Punt zijn meer niet. Dus bracht ik dat in de vergadering, maar met de zin. “Met of zonder jullie ik ga over De Punt strijden met de Nederlandse ministers!”

Zelfrespect

De vergadering veranderde eindelijk waarover alles is begonnen. De afspraak is nu gemaakt dat De Punt een onderwerp zal blijven voor de komende vergadering op zaterdag 12 september. Ik zal waken dat dit de hoofdonderwerp blijft. Alleen de vraag zal zijn hoe sterk we naar buiten gaan binnen de formele bespreking met de Nederlandse ministers, met dit onderwerp. Ik zal als persoon mijn rug sterken. Ik zal mogelijk de komende periode al met mijn persnetwerk een paar van de laatste Molukse oude mannen bezoeken die in de KNIL hebben gediend, en die nog zitten te wachten op alle faciliteiten(waaronder pensioen) die de mariniers van 1977 wel gaan krijgen. Een grote schande dat ook wij als Molukse gemeenschap hier opgegroeid en maatschappelijk groot zijn geworden, dit over ons heen laten gaan. Wij moeten opstaan voor de oude mannen en oorlogshelden. Waar is onze zelfrespect gebleven? Wij kunnen ons in woord en schrift verweren, het is nu onze verantwoordelijkheid. Ze zijn er nog, niet veel meer, maar wij moeten voor hun strijden. Niet meer zielig doen, maar opeissen wat onze militairen recht op hebben. Ik zal mijn energie daarvoor gaan inzetten. Maar ook moeten we opstaan voor De Punt, we moeten dat doen om de wond te gaan dichten. Dan kunnen we doorgaan met verbinden met de Nederlandse regering, het is niet zo dat wij geen bijdrage leveren aan de Nederlandse maatschappij. Dus zo zielig zijn we niet, maar dat alle banden weer hersteld moet worden is een goede zaak. Maar dan moet er naar mijn mening een ding gebeuren. Of men mij een leuk persoon vindt of niet, ik wil een mandaat krijgen van Molukkers in Nederland. Een mandaat dat ik mag spreken binnen de formele bijeenkomst met de Nederlandse overheid. Dat ik een soort volksvertegenwoordiger(niet gebonden aan welke politieke partij) ben voor alleen dit onderwerp zolang de gesprekken voortduren, en zo lang het onderwerp niet afgesloten is. Dan kan ik tegen welke Nederlandse minister de boodschap doorgeven dat ik een groot aantal van ons vertegenwoordig. Al zijn het paar honderd personen, ik heb dan een nog sterkere rug. Hoe ik dat in elkaar wilt draaien, kom ik op korte termijn op terug. Maar er moet hier over nagedacht worden. Men hoeft niet bang te zijn dat ik als persoon de Indonesische ambassade binnenstap om iets over de Molukse gemeenschap te gaan bespreken. Want naar mijn mening erken je dan hun heerschappij over onze geboortegronden, en dat doe ik niet. Ik doe dan verraad aan 25 april 1950.

Wilt u er een koekje bij?
Wilt u er een koekje bij?

Stel? Dat er een bijeenkomst moet gaan komen, met Indonesische kopstukken? Dan op neutraal terrein, en ik betaal zelf mijn koffie. De vraag is nu, wil de Molukse gemeenschap die fel tegen de veteranenstatus is. En die een nieuw onderzoek wilt ten aanzien van De Punt, een goede vertegenwoordiger aan de onderhandelingstafel gaan krijgen of niet? Puur en alleen voor De Punt, en geen andere randzaken. Ik sta vanaf nu tot uw beschikking! Hoe ik dat wil gaan regelen? Daar kom ik snel op terug!

Maluku4Maluku

Leo Reawaruw

Molukse kopstukken in overleg met president Wahid
Molukse kopstukken in overleg met president Wahid

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s