Hoop(gebrek aan daadkracht)!

Tweede roeiploeg Harlingen HT Race

Ik heb gewacht op het uitbrengen van mijn tweede blog ten aanzien van het drama die zich tijdens de Visserijdagen 2015 in Harlingen heeft voltrokken. Dit puur uit respect naar de nabestaanden, ik heb ook rustig kunnen lezen wat in de pers er over is verschenen. Maar ik heb ook veel reacties via mijn Facebook gekregen. De meerderheid vond mijn visie goed, een paar reacties waren anders. Mag ik de conclusie gaan trekken dat er veel Harlingers niet eens waren met het besluit, om alles volledig door te laten gaan. Ik besef nu ook dat er veel mensen de zaterdagavond(net zoals mijzelf) bewust hebben overgeslagen. En geen zin meer hadden om naar het centrum te gaan, om feest te vieren. De reacties die mij kritiek gaven waren van een beveiliger, een barpersoneelslid, een medewerkster van de garderobe allen betrokken bij Eigentijds. Zat zelfs een nicht bij van de eigenaar, die een reactie ondersteunde. Maar hun reacties waren gestoeld op het feit dat ze ook hun brood(Eigentijds) moesten verdienen. En dat ze geld hadden geinvesteerd in het programma. En dat het nog meer geld zou gaan kosten. Wanneer de stekker uit het programma van Eigentijds werd gehaald. Dit werd mij doorgeven via een chatgesprek. Ik was blij met deze reacties want ze bevestigen gewoonweg mijn vermoedens. Het was zeker hun goed recht om dat te doen, laat daar geen misverstand over zijn. Maar of het netjes is? En getuigt van respect naar een mensenleven van een Harlinger is een andere verhaal. Misschien had ik ze niet geldwolven moeten noemen, is wel een beetje overdreven. Maar dat ze geld belangrijk vonden mag nu wel duidelijk zijn. Er werd mij ook verweten dat ik niet meer in Harlingen woonde, nou en? Zinloos geweld overstijgt een woonplaats, en het opstaan daar tegen ook! Dus ik mag niet tegen de afvaloven zijn? Dus ik mag niet tegen de mogelijk gaswinning zijn in de Waddenzee? Lachwekkend gewoon, dat men dit durft te schrijven onder mijn eerste blog.

Link naar eerste blog:
https://www.facebook.com/notes/leo-ambon-reawaruw/hooprespect-voor-drank-en-drugs/754122678031758?pnref=story
Vier man van deze roeiteam leven niet meer.

Ik moet lezen dat de organisatie van de Visserijdagen en het gemeentebestuur overleg heeft gehad met de familie. Ik vind dit persoonlijk niet op zijn plaats. Waarom niet? Omdat men nabestaanden met rust moet laten, en niet daarmee moet gaan belasten. Mag ik aannemen dat ze geestelijk in de war zijn? Een aantal uren na het verliezen van hun geliefde, want hoe zullen ze er na een paar jaar er over denken? Zoals ik eerder vermeldde, ligt alles aan gebrek van daadkracht en inzicht bij beide bestuursvormen. Men had zelf de ballen moeten tonen om een beslissing te nemen. Burgemeester Sluiter vertelde in de Leeuwarder Courant van dinsdag 1 september jongst leden, dat er tien beveiligers waren? Waar is mijn vraag? In Eigentijds? Of over alle gebieden waar de podia stonden? Ook wordt er doodleuk gesteld dat er een beveiliger bij de dader van zinloos geweld geen wapens had aangetroffen. Maar waar haalt Sluiter die wijsheid vandaan, vraag ik mij af! Want ik ben in vier horeca-bedrijven geweest op donderdag en vrijdagavond. Ik ben nergens gecontroleerd geweest. Niet op wapens, niet op drugs, en niet op het feit dat ik misschien onder invloed was van wat dan ook. Wordt Sluiter weer eens op verkeerd been gezet, of liegt hij? Ik ben zelf actief geweest in Leeuwarden, Zaanstad en Amsterdam als portier. Daar wordt aan de deur gefliterd, ben je te dronken? Of ben je onder invloed van drugs, of beiden? Dan wordt je geweerd aan de deur! Dat noemen ze een preventief deurbeleid. En dat is zeker nodig bij een Visserijdagen vooral bij een horeca-gelegenheid waar jong en oud bij elkaar komt. Want helaas is het een feit dat daar de kans groot is dat er drank en drugs bij elkaar komt. Of denken ze in Harlingen dat men gevrijwaard is van het drugsprobleem. Moet men nu verwachten dat de Harlinger gemeenteraad vragen gaat stellen over het veiligheidsplan, en over het horeca-deurbeleid die er mogelijk was, of niet was? Of blijken ze weer eens geen daadkracht te hebben.
Licht protestsignaal Harlingen

Misschien had je de Visserijdagen niet helemaal kunnen aflasten, maar men moet toch wel een sterkere signaal afgeven. Vooral naar het publiek waar dader en slachtoffer zich in begaven. En dat was buiten, en of binnen Eigentijds. Het grote gedeelte van het publiek die bij andere podiums staan gaat niet naar optredens van deejays. Er waren genoeg podiums over om het publiek te vermaken. Maar men moet het publiek(drank en drugs) waar dader en slachtoffer zich in begaven op de neus drukken, dat men dit niet tolereert nu niet, en nooit niet! Ik lees, en hoor veel nu het was “indrukwekkend”. Sluiter en Dutrieux waren er ook aanwezig bij Eigentijds, tijdens de een minuut stilte. Maar wat heeft iedereen gedaan na de minuut stilte?(De minuut stilte die te horen was op Omrop Fryslan duurde maar 40 seconden) Ik vraag me af hebben Sluiter en Dutrieux als eerste bloemen en kransen gelegd bij de deuren van Eigentijds? Dat had ik indrukwekkender gevonden, u ook niet?

In Amsterdam had je een jaar geleden evenementenlocatie The Sand, daar gingen minimaal drieduizend personen in. Daar was ook een daad van zinloos geweld met een dodelijke slachtoffer. De burgemeester van Amsterdam toonde daadkracht en sloot de deuren van The Sand, binnen vierentwintig uur. Waarom? Het deurbeleid kon niet goed vertaald worden naar de gemeente, en men besloot toen gelijk over te gaan tot een maatregel. Er werd ook niet gepraat met de nabestaanden! Maar ook in andere steden gebeurd dit, of de ondernemer een programma heeft staan, of niet. The Sand had een programma staan met onder andere volledige agenda voor de Amsterdam Dance Event, met internationale bekende artiesten. Dicht! Eerst alles onderzoeken hoe het is gegaan. Er dienen eerst vragen beantwoord worden, let wel schriftelijk. Ik krijg nu ook berichten dat ouders in Harlingen verbieden hun kinderen naar Eigentijds te laten gaan, in verband met mogelijk veel drugsgebruik inpandig. Want genoeg ouders zijn verontrust op dit moment, en de burgemeester en gemeenteraad dienen die verontrustheid weg te halen bij hun burgers. Kunnen ze dat niet? Dan moeten er maatregelen genomen worden. Maar de burger en bezoeker van een horeca-pand dient beschermd te worden in Harlingen in de avonduren. Beschermt te worden tegen wapens, overmatig drankgebruik en drugsgebruik. Wordt denk ik eens tijd voor daadkracht, of ballen te tonen! Ik heb ook de uitzending gezien op SBS6, men liet ondernemers vanuit de horeca spreken. Heeft u het gezien? Misselijk was het gewoon! Daar werd gewoon alles duidelijker, geld won het van respect. Er werd doodleuk gezegd: “Het leven gaat gewoon weer door!” Of te wel we moeten ook geld verdienen. Natuurlijk is dat zo, maar omdat zo te stellen gelijk? Mogen nabestaanden en stadgenoten nog in een rouwstemming zitten even bijkomen. Het is verdikkeme nog niet eens vierentwintig uur later. Wat heeft dit met respect te maken?

SBS6 Hart van Nederland:
http://www.hartvannederland.nl/nederland/friesland/2015/man-overleden-na-mishandeling-4/

Ik kom uit de tijd dat in Harlingen iedereen elkaar kende, en we niet zaten te smsen of whatsappen. Of als protest op Facebook een knop indrukken vind ik leuk, of vind ik niet leuk! Ik kom uit de tijd dat deze uitspraak niet werd getolereerd. Ik kom uit de tijd dat Eigentijds anders werd genoemd namelijk Discotheek Black&White. Daar werden jeugdige stadgenoten in elkaar geslagen door agressieve portiers uit Leeuwarden. Op een vrijdagavond gingen Harlingers richting Black&White, velen kennen deze tijd niet meer. Maar het horeca-pand werd aangevallen door Harlingers. De zaak Hompy zat in een verbouwing er stonden hekken voor het pand. Daarachter waren stenen, u raadt het al? Een regen van stenen ging richting pand waar nu Eigentijds is. Ik ken de eerste steengooier heel goed, hij klom als eerste over het hek. Uit die tijd kom ik zelf, Sluiter en Dutrieux en een paar ondernemers kennen die tijd niet. Dus zij snappen het gevoel die nu overheerst niet! Sluiter verklaarde ook in een gesprek met Omrop Fryslan dat het slachtoffer een portier was. Dat was pas indrukwekkend! Schiet mij maar lek dacht ik, door zoiets te melden komen er nog meer vragen boven drijven. Ik krijg hierdoor ook het gevoel dat we allemaal belazerd worden, of mag ik dit niet zo stellen? Sluiter mag uitleg gaan geven hoe hij de uitspraak kon doen, want portiers dienen tegenwoordig een diploma te hebben. Dat is normaal Nederlands beleid, en daar dient een onderneming aan te voldoen. Het mag toch niet zo zijn dat het belang van (drank)omzet boven een sterkere signaal tegen zinloos geweld wint, en dat men hiervoor de waarheid onder de deurmat veegt.

Interview Omrop Fryslan – Sluiter
http://www.omropfryslan.nl/nijs/1-minut-stilte-op-fiskerijdagen-nei-deadlike-mishanneling
Sip Luxwolda

Bij het schrijven van dit alles, bereikt mij het bericht dat Sip Luxwolda is overleden. Een markante Harlinger, die veel voor de gemeenschap heeft betekend. Ik ontmoette hem voor het eerst in het zwembad. Ik was een jochie, die met een hand een bal gooide. Hij riep mij, hij was mijn eerste zwemleraar. Wil je nog een keer gooien vroeg die mij, ik deed dat een paar keer. Hij was zo geobserdeerd hoe ik de bal vastpakte en gooide. Paar jaar later kwam ik hem tegen weer. Hij zei sport je ook? Want ik begin basketbal, kom maar eens trainen. Dat heb ik ook gedaan, maar was veel te jong en te klein. Waren alleen maar oudere en grotere Harlingers, in ieder geval Alcazar was opgestaan. Hij vertelde me weer later ik ga binnenkort in de zaal voetballen( bestond nog niet eens) en dan moet je met jouw vriendjes komen. Ik weet het niet meer zo precies. Maar volgens mij was hij de bedenker van het eerste jeugdzaalvoetbaltournooi van Nederland in de groentenveiling, waar nu de Jumbo staat. Ik heb nog meegedaan. Sip was ook bij de oprichting van de zaalvoetbalvereniging Extador. Later heb ik een technische functie gehad bij Cambuur zaalvoetbal jeugd, ik heb daar nog weleens aan teruggedacht. Luxwolda opende de cafe De Tobbe op de Lanen, met Robbie Postuhma die een tijd geleden is overleden. Maar daar bleef hij ook sport en spel combineren met kroegbaas zijn. Zeskamp, touwtrekken en zaalvoetbalcoach. Hij verdiende bij mij toen als kroegbaas nog meer respect. Sip was een man die veel plezier in Harlingen heeft gebracht, en verdient genoemd te worden in deze blog.Ik wil ook zijn familie en mensen die hem gaan missen veel sterkte toewensen met dit verlies.
Eerste roeiteam buiten zeevaartscholen en Terschelling om, met HT race

Ik ben blij dat ik met Sip(en Robbie Posthuma) in de allereerste roeiploeg vanuit Harlingen heb gezeten die met de Harlinger Terschelling race heeft meegedaan. De allereerste roeiploeg werd voor gek verklaard, dat ze meededen door iedereen. Waren allemaal mannen die sportief waren in die tijd, en jazeker ik heb ook met Pieter Lichtendahl geroeid de HT-race(de tweede tocht, toen er niet meer dan tien teams meededen). Wie weet verklaren ze me nu weer voor gek! Maar dat komt alleen maar door een andere kijk op het leven, en bepaalde zaken!
Harlingen doet mee voor het eerst met HT race

Leo Reawaruw

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s