Hoop(vonken)

Het hoe en waarom?

Het verhaal dat “Ambonezen door de Eeuwen Trouw” (lees Molukkers) werden verraden en uitgekotst na de Tweede Wereldoorlog door de Nederlandse overheid, heeft veel mensen de ogen doen openen. Ook Indische mensen die hier naar toe kwamen, werden “hartelijk ontvangen”. Historisch besef is heel belangrijk! Want zaken uit het verleden bepalen vandaag de dag, maar ook de toekomst.

Molukse kwestie

Het hoe en waarom? Kan men dan beter snappen. Dit geldt ook voor de opvang van de vluchtelingenstroom. Ik werd door een paar mensen op Facebook als een soort Geert Wilders( die toch de stemming van de meeste burgers vertegenwoordigd binnen deze crisis) afgeschilderd, maar deze personen hebben niet goed de moeite genomen om mijn stuk te lezen. Ik ben niet tegen vluchtelingenopvang, alleen dit moet selectief gebeuren. Niet in Nederland maar buiten Nederlandse grenzen. Ik had mijn blog afgelopen zondagavond op het internet gezet, de dagen er na worden we overstelpt met berichten over incidenten in opvangcentrums waar ik bang voor was. Dus was mijn kijk op de problemen waar we niet op zitten te wachten gegrond, of niet? Gisterenavond in Drachten de zoveelste incident, of voorteken dat het op termijn totaal mis kan gaan in Europa. Want de incidenten in alle Europese landen die te maken heeft met deze vluchtelingenstroom is bijna dagelijks! Het zijn volgens mij nu nog kleine vonken, de vraag is wanneer slaat een vonk over in een vuur.

Drachten massale vechtpartij:
http://nos.nl/artikel/2060516-grote-vechtpartij-in-asielzoekerscentrum-drachten.html

Vluchtelingen en ontwikkelingshulp

Ik ben tegen een levenslange status voor een verblijf voor een vluchteling. Want? Wanneer de rust en vrede is teruggekeerd? Moet men naar mijn mening terugkeren naar hun vaderland. We zijn hier in Nederland dan zo, dat we de hoogopgeleide personen hier willen houden. Maar moeten wij wel zo gaan denken? Dat wij dan het land dat nu in oorlog is, daarna helpen om mensen die hier hun studie hebben gekregen. En mogelijk werkervaring dat kunnen gaan inzetten voor het wederopbouwen van een land die in oorlog was. Door bij de verblijfstatus deze voorwaarde er aan te hangen, doe je op termijn ook nog eens aan een vorm van daadwerkelijke ontwikkelingshulp. Want wat is er mis mee jouw eigen land mee op te bouwen? Wij als Ambonezen en of Molukkers hebben deze kansen nooit gehad. Terwijl we opgroeiden met het verhaal van onze ouders dat we goed moesten leren op school, en anders vakkundig in een beroep moesten worden. Zodat wanneer we teruggingen, onze Molukse geboortegronden mee konden helpen op te bouwen. Dit is ons met de paplepel ingegoten!

Sayang e van Massade was een nummer een hit in Nederland, men wist niet dat daar de boodschap inzat voor de Molukse jeugd

Vertaling songtekst Sayang e

Jongelui luister toch naar de generatie, die in het vaderland geboren is.
Luister naar de ouderen die zeggen:”werk hard en doe goed je best op school,want eens keer je terug naar jouw vaderland”.

Zoek de kracht niet in een andere levenswijze. Vertrouw dat God straks de weg zal leiden
Wie goed is en wie kwaad: God ziet het! Doe je ouders geen verdriet

Moeder wees niet boos, denk aan het vaderland ver weg. Vader heeft geen schuld, het was zijn wil niet.
De zakdoeken zijn nat van tranen; wanneer we teruggaan naar onze geliefde vaderland weten we niet.
Als het God belieft, maar het is zijn handen.

Nieuwe burgemeester van Harlingen?

In Harlingen is de noodopvang gestopt in de sporthal, daar ben ik blij om. Waarom? Het was een grove inschattingsfout van de gemeenteraad, om mee te gaan met de burgemeester Sluiter in deze beslissing. In deze vorm was het fout! Hoe kan je nu draagkracht krijgen bij de gewone burger? De sporthal weghalen bij scholieren(gymnastiek) en bij burgers die hun sport willen beoefenen. Ik hoop dat ene Wiebe van Dijk wel heeft tegengestemd, als vertegenwoordiger sportzaken of iets dergelijks. Daarna ook nog eens kleding en schoenen vragen, maar vooral begrip. Paar honderd meter verderop staat Balkland, daar had een tent moeten verrijzen net zoals in Nijmegen. Of wanneer dit niet mogelijk was bij de snelweg bij Oostpoort. Dat was een oplossing die meer draagkracht had meegekregen.


Tent is minder erg dan concentratiekamp toch(Kamp Amersfoort)?

Ik moet ook vernemen dat het eten vanuit het Oranje-hotel uit Leeuwarden werd aangevoerd. Weer een grove fout. Had men niet Harlinger ondernemers bij elkaar moeten brengen, of had een of andere verzorgingstehuis uit Harlingen dit kunnen regelen. Had ook weer een besparing in de kosten opgeleverd, want scheelt weer in de kilometers toch? Een hotel uit de Bilderberggroep is met alles duurder, of is dat de favoriete restaurant van Sluiter en zijn vrienden?

Nieuwsuur Harlingen crisisopvang stopt:
http://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2060442-asielzoekers-gaan-van-crisisopvang-naar-crisisopvang.html?title=asielzoekers-gaan-van-crisisopvang-naar-crisisopvang

De Harlinger burgermeester is ook aan het bloggen geslagen hoorde ik van een goede vriend via de telefoon. Hij zal wel moeten, want over zijn optreden met de Visserijdagen bekritiseerde ik hem in een van de meest gelezen blogs van dit jaar in regio Harlingen. Volgens mijn vrienden daar, zijn mijn blogs over de vluchtelingenopvang gespreksonderwerpen op straat en bij de havens en in(sport)kantines. Daar ben ik blij om. Men hoeft niet met me eens te zijn, maar wanneer mijn blogs mensen doet nadenken is mijn doel bereikt. Ik vind het raar dat er in Harlingen niet een burgemeester is aangewezen die meer binding, en gevoel heeft met de havenstad(en haar bewoners). Op de vraag aan mij wie dat dan mogelijk moet gaan worden, heb ik al een antwoord. Johan Schikker! Ik ken hem als iemand die zich volledig inzet in welke functie dan ook. Is aanspreekbaar voor iedereen. En heeft zeker binding met alles wat met Harlingen te maken heeft, en heeft bestuurservaring met zakelijk inzicht. Woont in Harlingen hoeft er niet naar toe te verhuizen. Niets mis mee! Wie weet hebben we binnenkort een referendum over het kiezen van een burgervader in Harlingen.

Moluks Platform Den Haag 08.07.2015

Ik kreeg ook veel felicitaties en positieve berichten via Facebook, dat men het goed vindt dat ik de gespreksleider van de delegatie ben geworden van het Moluks Platform Den Haag. Deze delegatie gaat in gesprek met vice-premier Lodewijk Asscher en mogelijk nog meer ministers binnenkort. We zijn voor verbinding met de Nederlandse regering, maar op basis van wederzijds respect. En op basis dat we oude wonden moeten dichten van beide kanten, dat is het begin van vruchtbare gesprekken. En goede toekomst voor iedereen, want we zijn een volwaardige onderdeel van de Nederlandse samenleving geworden. Vanuit het niets hebben we ons op eigen kracht opgewerkt met vallen, en opstaan. Maar we staan er, binnen de samenleving. We zijn niet zielig!

Giovanni van Bronckhorst ‘Mijn ouders kwamen met niks naar Nederland en nu draag ik dit’

Ere-titel of volksbeweging

Hoewel mijn vrienden en kennissen blij zijn om mijn gespreksleiderschap, is er nog terughoudendheid vanuit de Molukse samenleving. Ik begrijp dit wel, want de afgelopen jaren hebben zich zo veel mensen zichzelf naar voren geschoven als zijnde een of andere leider. En iedereen heeft zich vergist in hun allen, men is genoeg misleid. Moluks Platform Den Haag is wel iets geheel anders. Zelfs de samenstelling van de delegatie is vreemd. Maar nogmaals we zullen het met ons allen hier mee moeten doen, omdat de andere zogenaamde leiders en organisaties het laten afweten. Zijn wij met ons allen opgestaan, ondanks verschillende politieke standpunten. Wij als Moluks Platform Den Haag gaan ons zegje doen in het belang van, en voor de Molukse samenleving in Nederland. Bij ons ligt nu ook een zware verantwoordelijkheid, maar ook de drang om het goed neer te zetten. Wij doen het niet voor onze persoonlijke eer of naam, of we gaan ons ook niet een of andere ere-titel toekennen. Geen poeha! We moeten zelf onze huur en drinken ophoesten.

Niet erg, maar dan weten jullie het even hoe de zaken er voorstaan. We zijn een volksbeweging, en delegatie vanuit het Molukse volk hier in Nederland. Ik heb ook met name de derde generatie uitgenodigd om eens te komen op een vergadering van het Moluks Platform Den Haag, daar kan men alle vragen stellen. Dan kan men oordelen, via internet kan je dat niet goed. We staan open voor je mening. Respect naar elkaar toe moet de boventoon zijn. Ik durf nu te schrijven dat ik de zwijgende meerderheid vertegenwoordig van de Molukse samenleving in Nederland. Want het is nog nooit in al die jaren voorgekomen, dat ik een blog schrijf en op internet zet. Met als gevlog dat er maar een negatieve reactie er op wordt gegeven. Dat moet kunnen, want dat is ook democratie. Maar dat ik overstelpt word met “mijn stem heb je” in berichten, zegt genoeg. In al de Facebook groepen waar deze blog werd gelezen? Werd de “Vind ik leuk” knop honderden keren aangevinkt! De zwijgende meerderheid heeft zich uitgesproken, en mij vertrouwen gegeven.

De vonk is overgeslagen
Mena Muria

Ik ben blij dat ik u allen kan vertellen dat mijn visie, en of mijn vonk is overgeslagen naar de vierde generatie( de jongste Molukse groep). Ik heb altijd gedacht dat ik nog jaren moest wachten, voordat ik begrepen zou worden. Want ik ben opgegroeid binnen een Nederlandse samenleving(Harlingen) dus ik denk, en handel wel een beetje vreemd voor een Molukker vanuit de eerste twee generaties. Maar de aansluiting en vonk met de derde, en vierde generatie is er nu!

Molukse gemeenschap zijn gekleurd maar geen allochtonen! Derde generatie praat!

Ik kreeg een bericht van een zestienjarige jongen uit Marum(Groningen), zijn moeder is Nederlandse en ondersteunt hem in zijn verlangen om met mij mee te lopen in vergaderingen, en de RMS strijd. Rick Laturiuw(familienaam komt van eiland Ceram) heb ik vorige week opgezocht, en hij wil alles gaan aanschouwen van dichtbij. Ik heb hem verteld eerst dat hij zijn ouders moet inlichten, dat hij mee wilt doen op zijn manier. Dat heeft hij gedaan. Ik ben daar persoonlijk heel blij mee. Want ik heb hem toch op afstand met mijn blogs het vonk bij Laturiuw aangestoken. Ik besef dat er meerdere Molukse jongeren zijn het Moluks Platform Den Haag(ik maak onderdeel daarvan uit) willen ontmoeten. Ik besef ook dat de meerderheid van de jongeren RMS in hun hart dragen, maar dat heb ik ook!

Vonk blijft overslaan en gaat niet uit!

En dat ze argwanend zijn tegenover het Moluks Platform Den Haag. Maar wij met zijn allen binnen Moluks Platform Den Haag zijn onderdeel van de Molukse samenleving. Mensen die willen inzetten voor nieuwe onderzoek ten aanzien van De Punt, KNIL militairen? Het veranderen van de naamstelling Molukkers zijn allochtonen? En meerdere onderwerpen zoals zorg, en welzijn voor en van Molukkers in het algemeen? Die kunnen zaterdag komen in Tiel, daar willen we iedereen te woord staan. Daar geven we uitleg!Ontmoet ons in het licht dat we niet zielig zijn, en dat wij als volk vanuit de bevolking gaan opstaan. Een afwachtende houding past al lang niet meer bij ons! Er heeft al een eerste gesprek(vorige week) plaatsgevonden in Den Haag, daarin is aangekondigd dat De Punt en de KNIL militairen het eerste onderwerp gaat worden. Of ze de zaak als afgesloten zien of niet? Zij willen weer verbinden? Dan gaan we verbinden, en gaan we vertellen wat ons als eerste dwarszit! Ik hoop een ieder zaterdag te verwelkomen.

Maluku4Maluku
Leo Reawaruw

Wil je ons steunen het Moluks Platform Den Haag? Maar je kan niet komen deze zaterdag? Deel dit bericht op jouw Facebook en of geef de boodschap door:

Moluks Platform Den Haag zaterdag 3 oktober is te vinden op Facebook:

https://www.facebook.com/events/106485549706755/
Moluks Platform Den Haag in Tiel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s