Hoop(inzet voor Maluku4Maluku)

Molukse wijken en kerken

Rick Latiriuw krijgt Molukse vlag opgespeld door eerste generatie KNIL veteraan Bapa Mezak Bakarbessy
Rick Latiriuw krijgt Molukse vlag opgespeld door eerste generatie KNIL veteraan Bapa Mezak Bakarbessy

Drukke weken achter de rug, na de eerste openbare vergadering in Tiel van het Moluks Platform Den Haag, ik heb de vaart er ingehouden. Mijn persoonlijk verslag is zo goed als klaar, op een paar zinnen na. Maar ik vind het belangrijker op dit moment het volgende met iedereen te delen. De Molukse samenleving is in beroering gebracht door alle ontwikkelingen binnen de Nederlandse grenzen. Het vluchtelingenprobleem, of beter gesteld vluchtelingencrisis heeft in onze samenleving ook voor en tegenstanders. Maar men mag niet vergeten, dat de eerste generatie als minder dan een vluchteling is behandeld. Niemand in Nederland taalde er naar, dat de oude Joodse concentratie-kampen werden ingezet als “tijdelijke” opvang. Elke echte oorlogsvluchteling zal het een rotzorg zijn, of er wifi, of geen wifi is. Men vlucht om de kogels en granaten te ontwijken. Ik zag dat er een vraag werd gesteld op Facebook, of de Molukse kerken zich moeten gaan openstellen voor vluchtelingen. Lachwekkend! De persoon(en onvoorwaardelijke voorstander van alle vluchtelingen) die de vraag stelde heeft geen enkele inzicht in de problematiek waarin de Molukse samenleving verkeerd. Je gaat toch ook niet vragen wanneer wij onze Molukse woonwijken openstellen voor vluchtelingen. Moluks Platform Den Haag heeft ook als een van haar speerpunten het behoud van de Molukse woonwijken, en het zoeken van gelden om de Molukse kerken te behouden en onderhouden. Maar ook zoals eerder gesteld onze samenleving uit het dossier “allochtonen” te gaan halen. Want wij verdienen net zoals de Indische mensen een andere status gezien onze achtergrond.

Eerste generatie ook bij vergadering Tiel
Eerste generatie ook bij vergadering Tiel


Maatschappelijke ladder, marine en militaire politie

Afgelopen dagen veel beroering op social-media, omdat het bericht ons heeft bereikt dat er een terugbetaling zal komen voor ambtenaren en militairen, die in dienst waren tijdens de tweede wereld oorlog in Nederlands-Indië. Men moet er vanuit gaan dat men in het getal van 1100 personen die daar in aanmerking voor komen, geen enkele rekening mee heeft gehouden met Molukkers(Ambonezen). Wij zullen dan ook onze eerste generatie die daar voor in aanmerking moeten komen, aan gaan melden voor dit verhaal. Nona Salakory en mijn persoon zullen namens het Moluks Platform doorgaan met het inventariseren, we zoeken contact met de eerste generatie. We hebben de tijd mee, want via het internet bereikt onze missie velen. We praten steeds over KNIL maar we willen de andere onderdelen zoals marine, en militaire politie ook meenemen. Laat daar geen misverstand over bestaan. Wij willen er zijn voor de gehele eerste generatie, die nog in leven is. Er wordt terecht nu ook steeds gesteld, het is te laat voor iedereen. Dat is ook wel zo, maar we moeten wel op gaan staan voor de eerste generatie(postuum). Wij hebben door hun inzet alles bereikt wat we nu zijn geworden. Vanuit totaal kansloze positie waarin zij waren beland. Heeft de eerste generatie alles gegeven om ons te doen slagen in deze maatschappij. Naar mijn mening gaat het over het algemeen goed met onze jeugd, velen hebben zich opgewerkt op de maatschappelijke ladder. En volgen goede studies, jammer genoeg vind ik dit gegeven nooit terug. Terwijl dat bekend moet worden gemaakt, want we mogen trots zijn!

Wij gaan onze eerste generatie aanmelden en begeleiden
Wij gaan onze eerste generatie aanmelden en begeleiden


Verdriet en geen vertrouwen

Inzet voor de eerste generatie
Inzet voor de eerste generatie

Nona Salakory (ondanks dat ze pas oma is geworden van haar eerste kleinzoon, veel inzet en energie) en mijn persoon hebben bezoeken gebracht aan de eerste generatie in Wierden en Vaassen, we hebben uitleg gegeven van onze bedoelingen. De reacties waren heel positief. Maar ook wel emotioneel, want men voelt zich in de steek gelaten. Men heeft geen enkele vertrouwen meer in de organisaties en zogenaamde Molukse leiding die de eerste generatie helemaal niet meer ziet staan. Ik vertel het dan ook tegen onze ouderen, wij zijn gewone mensen uit de straat, vanuit onze eigen samenleving. Wij zijn een beweging vanuit onze volk, wij zijn een volksbeweging. Een beweging die is opgestaan voor de belangen van onze samenleving en volk te verdedigen, maar ook om rechten op te halen. Ik heb geen rechten gestudeerd, en ik ben ook geen advocaat. Een advocaat weet dat wij de waarheid en rechten aan onze kant hebben. Het enige is dat we er voor moeten gaan! Wanneer in onze samenleving advocaten zijn, en weigeren al jaren op te staan? Staan we zelf wel op, wij hebben deze personen of organisaties niet nodig. Vooral de personen die onze ouderen in de kou hebben laten staan. Ik heb de eerste generatie ook verteld dat het onze verplichting is dat wij als tweede en derde generatie moeten opstaan voor hun allen. Ook voor de velen die er niet meer zijn. Want er moet ook een erkenning voor hun allen komen, in een vorm van oorkonde en insigne. Helaas zit er niet meer in, maar wanneer er wel meer in zit? Zullen we daar ook voor moeten gaan. Ik heb bijzondere mannen en vrouwen uit de eerste generatie mogen ontmoeten in de leeftijd van 84 tot en met 94 jaar. Wanneer je de moeite neemt om met hun te praten, druipt er verdriet vanuit hun verhalen. Maar ook wanhoop, dat ze in de steek zijn gelaten. Natuurlijk voorop door de Nederlandse staat, maar ook door de tweede en derde generatie. Maar vooral door de zogenaamde Molukse leiders waarin ze helemaal geen vertrouwen meer hebben. De namen noemen ze niet eens meer van deze personen.

KNIL veteraan wel militaire ere-teken maar geen pensioen
KNIL veteraan wel militaire ere-teken maar geen pensioen

Ik begrijp dat wel. We moesten ook een positie binnen de Nederlandse samenleving bevechten, het was ook een kwestie van overleven. Maar velen hebben zich al bewezen, en vergeten nu de eerste generatie. Althans hun frustratie en verdriet, dat ze hebben moeten accepteren dat hun laatste rustplaats op Nederlands grondgebied zal gaan worden. Moeten wij dan niet zorgen dat ze met een andere gevoel naar hun laatste rustplaats gaan. De vraag moet iedereen voor zichzelf stellen, of je wilt gaan opstaan. Opstaan is niet voor een organisatie die al bestond de afgelopen jaren, opstaan is voor een nieuwe beweging vanuit de Molukse samenleving. Die als eerste speerpunten heeft, een nieuw onderzoeksrapport van en voor “De Punt” en veteranenstatus van Molukse dienders in welk krijgsonderdeel(onze eerste generatie) dan ook uit Nederlands-Indië met alle faciliteiten die daaraan verbonden zitten. Maar ook het tegengeluid te geven dat wij totaal tegen de leugens zijn die door bepaalde zogenaamde Molukse vertegenwoordigers is overgebracht, dat wij met zijn allen zijn voor het verlenen van een militaire veteranenstatus van de mariniers 1977. Dit is een regelrechte devaluatie van de ingestelde veteranenstatus, en mogelijk zijn er mariniers bij die nu gewetenswroeging hebben gekregen. Nadat ze na jaren beseffen dat zij misbruikt zijn door Dries van Agt, en dat ze nooit executies hadden moeten plegen. Want dit is in strijd met de Nederlandse grondwet. Maar waarom zij wel de veteranenstatus met alles er op en er aan, terwijl onze eerste generatie jaren lang hebben gevochten? En wederom hier op moeten wachten! Dan gaan we het zelf regelen!

Molukse weduwen hebben ook recht op militair pensioen

Dochters van KNIL veteranen maar ook weduwen van KNIL veteranen, wachten op militair pensioen
Dochters van KNIL veteranen maar ook weduwen van KNIL veteranen, wachten op militair pensioen

Vorige week hebben Nona Salakory, en mijn persoon drie weduwe vrouwen ontmoet in Vaassen, unieke oude maar sterke Molukse moeders. Twee hadden zelfs hun vaders als KNIL militairen, en trouwden later ook met KNIL militairen. Dat waren Mama Mariana Patalala -Suripatty en Mama Cici Pattikawa-Pattinama, hier onder zal ik filmpjes tonen.

Deel 1 Mama Cici Pattikawa-Pattinama & Mama Patalala-Suripatty vs Nona Salakory

Deel 2 Mama Cici Pattikawa-Pattinama & Mama Patalala-Suripatty vs Nona Salakory

Ga ze zien want er zit een uniek gegeven in. Mama Mariana Suripatty verteld dat ze jaren in het verzet heeft gezeten in Nederlands-Indië het was een verzetsgroep die geleid werd door haar vader(KNIL). Ze is strijdbaar gebleven hier in Nederland. En het is haar gelukt een of andere uitkering te krijgen voor de inzet als verzetstrijder, die is verleend door de ministerie. Ze gaf ons ook als boodschap mee: Ze moeten ons betalen tot de dood! En als je voor de waarheid gaat, en God staat aan jouw zijde ga je winnen. Wanneer jullie zeggen dat het ons recht is? Dan moeten jullie wel knokken, knokken voor ons!

Weduwe van Korps Speciale Troepen, voorloper van Korps Commando Troepen en Korps Mariniers, wacht nog steeds op militair pensioen
Weduwe van Korps Speciale Troepen, voorloper van Korps Commando Troepen en Korps Mariniers, wacht nog steeds op militair pensioen

De derde Molukse moeder is Mama Jo Souisa uit Vaassen haar filmpje en verhaal zal binnenkort komen. Morgen zal ik op Radio Siwa Lima een interview geven deze kan je ook beluisteren op internet alle informatie kan je via deze link krijgen:
https://www.facebook.com/events/1658380184401602/


De volgende openbare vergaderingen staan nu gepland, waarin wij als Moluks Platform Den Haag alle vragen gaan beantwoorden.

Wierden zaterdag 21.11.2015
https://www.facebook.com/events/976452979078182/
Vught zaterdag 19.12.2015
https://www.facebook.com/events/1653566391587399/

Voor januari 2016 staat ook al eentje in de planning maar daar over een paar weken meer duidelijkheid over.

Maluku4Maluku ga je meedoen?

Sympathisant of meedoen met Maluku4Maluku binen Moluks Platform! Sta op!
Sympathisant of meedoen met Maluku4Maluku binen Moluks Platform! Sta op!

Binnen het Moluks Platform Den Haag 08.07.2015 zijn diverse stromingen vertegenwoordigd, het is een unieke combinatie vanuit onze samenleving. Er zijn personen die zich willen aansluiten binnen het Moluks Platform Den Haag en wel vanuit mijn denk- en handelwijze en politieke voorkeur. Maar ook zich willen uitspreken als sympathisant van mijn werkzaamheden. Dit kan allemaal gaan gebeuren onder de werknaam en of werkgroep Maluku4Maluku. Zo kunnen wij dit geluid ook sterker maken richting de Nederlandse ministers. Dus wil je actief worden binnen het Moluks Platform onder de paraplu Maluku4Maluku kan dit, ik roep met name de derde en vierde generatie zich aan te melden via prive-bericht. De bedoeling is dan ook dat Maluku4Maluku zelfstandig vergaderingen gaat beleggen. In ieder geval sta in de kwestie voor de eerste generatie? Sta op! Want wie niet voor is? Is tegen ons! Maar besef dan wel dat je ook tegen onze ouders en voorouders bent!


Maluku4Maluku

Leo Reawaruw

Vaassen(Jan Falaksoru) roept op tot steun aan Moluks Platform Den Haag:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s