Hoop(lichtpuntjes)

De strijdbijl

Wij gaan voor nog meer lichtpunten voor onze ouderen
Wij gaan voor nog meer lichtpunten voor onze ouderen

Wanneer houden we nu eens op zielig te doen? En maar klagen, we worden genaaid, vooral onze ouders en grootouders! Maar dat ligt ook aan ons zelf. De “Backpay vs Van Rijn” die door het Indisch Platform is bevochten, is een voorbeeld van strategie. Maar ook niet zeuren maar doorgaan, stap voor stap. Een instelling van “de aanhouder wint”. Twee weken geleden kwam ik er achter dat er in een persbericht geschreven door het Taskforce Indisch Recht Herstel dat wij als Ambonezen(Molukkers) en Papua bevolkingsgroepen er niet voor in aanmerking kwamen. Dat meldde ik in een blog, en weer begon het geklaag op het internet. Ik heb toen met Nona Salokory overleg gehad, heel kort maar wel de zaken afgestemd. We besloten als Maluku4Maluku niet de handdoek in de ring te gooien, maar de strijdbijl op te pakken. Ik bedacht een bloemlegging bij het Indisch Oorlogsmonument in Den Haag. Dit moest een stil maar sterke protestsignaal worden. Want zoals ik al jaren zeg en schrijf dat is onze oorlogsmonument ook! We zijn toch de Ambonezen(Molukkers) van de KNIL / KST? Ik heb daarna diverse organisaties en personen bestookt met mail- en telefoonverkeer. Met de vraag of iemand mij dit besluit kon uitleggen. We hebben als Maluku4Maluku achter de schermen geknokt, een achterhoedegevecht geleverd. Maar ik denk dat we het een gevecht moeten noemen in de voorhoede, want Salakory en mijn persoon hadden geen middenveld of verdediging of keeper. Maar we hebben niet geklaagd, alleen maar doorgewerkt. Niet zielig doen, niet zeiken!

Uitstel is geen afstel
Uitstel is geen afstel


Indisch Platform neemt afstand

Wij gaan onze eerste generatie aanmelden en begeleiden
Wij gaan onze eerste generatie aanmelden en begeleiden

Afgelopen zaterdag de tweede openbare vergadering van het Moluks Platform Den Haag 08.07.2015 waar wij als Maluku4Maluku onderdeel van zijn. We hadden vooraf een interne vergadering(met Moluks Platform) in Wierden. Wij moesten eerder weg naar stichting Kandjoli om onze gasten te ontvangen. De vergadering begon om 13.00 uur ik kreeg telefonisch contact met een bestuurder van Indisch Platform. Uit het niets vertelde hij mij dat het Indisch Platform afstand nam van het persbericht die door het taskforce op het internet was gezet! Ik dacht echt, dat ik hem niet goed verstond. Ik zei dus jullie nemen afstand? Ja! Ik heb toen nog wat dingen tegen hem gezegd, maar ik verzekerde hem dat ik het in de vergadering zou gaan voorleggen. En ik zou hem maandagmiddag weer terugbellen om het een en ander te bespreken. Ik heb het ook voorgelegd aan de vergadering, ik wilde eens starten met goede nieuws. Ik besef dat we daar lang op hebben moet wachten op goede nieuws of kleine overwinning! Ik maakte dan ook bekend dat Maluku4Maluku geen afwachtende houding meer wilt aannemen. En wanneer niemand(ook in welke vorm van een organisatie) mee wilt reageren, dat we zelf het voortouw wel nemen. Niet omdat we dat leuk vinden, want het betekent alleen maar extra verlies van tijd en verlies van energie. Wij vinden dat we geen tijdverlies meer kunnen oplopen. Omdat er maar een restje is overgebleven van de eerste generatie. Ik maakte bekend dat er een lichtpuntje was aan de hemel. En ondanks eerdere persbericht, en mijn blog daarover de Molukse mensen die daarvoor wel in aanmerking komen. Wij hun gaan aanmelden. Het Indisch Platform heeft mij verzekerd in een telefoongesprek dat wij Molukse mannen kunnen gaan aanmelden. Of dit een lichtpunt is of een mijlpaaltje mogen deze Molukse mannen later aan ons vertellen

Ora et labora

Vooral de eerste generatie die met begeleiders in de voorste rijen zaten, konden hun oren niet geloven. Maar er kwam uit het niets applaus. Ik zag ouderen met enige trots naar mij kijken, ook zag ik een oude oom naar zijn zakdoek grijpen. Hij veegde zijn tranen weg. Salokory opgegroeid in wijk Wierden. Ik zag de oude tantes naar haar kijken, ik hoorde ze denken “Nona dat heb je goed gedaan!” Natuurlijk is het maar een lichtpuntje. Maar men moet beseffen dat het eerste lichtpuntje is binnengehaald. Het allereerste nadat ze bijna vijfenzestig jaar geleden, voor zes maanden, naar Nederland zijn vertrokken op dienstbevel. Natuurlijk zijn er veel er niet meer. Ik heb geen vader of geen enkele oudere oom met een bloedband naar mijn familie, die nog leeft, iedereen is al gestorven. Maar is dat dan een reden om niet voor de eerste generatie te vechten? De naam Maluku4Maluku moet genoeg verklaren. Natuurlijk is het een schijntje, natuurlijk het waren er vierduizend in totaal. Maar wat moeten we dan? Dit recht aan de overgeblevenen links laten liggen? Het is een stuk erkenning naar de Ambonezen(Molukkers) van de KNIL. Ik zal wel weer kritiek krijgen. Of de vraag wat is jouw status of jouw mandaat? Ik moet daar keihard om lachen.

Tekst artikel Tubantia (23.11.2015)door verslaggever Bert Janssen

‘Molukse KNIL’ers krijgen uitkering’

Wierden – Molukse oud-KNIL-soldaten krijgen een uitkering van 25.000 euro als ze in de Tweede Wereldoorlog in een Jappenkamp zaten opgesloten en in dienst waren van de Nederlandse overheid. Dat maakte Leo Reawaruw van het Moluks Platform zaterdag bekend tijdens een bijeenkomst in het gemeenschapscentrum van de Stichting Kandjoli in Wierden. Het nieuws werd met applaus ontvangen.

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) kwam begin november met de zogenoemde payback-regeling voor Indische onderdanen. Onduidelijk was of die ook zou gelden voor Molukse oud-militairen en -ambtenaren.

Reawaruw, zelf Unifil-veteraan, zegt te hebben gedreigd met een protestmars naar Den Haag, om de claim kracht bij te zetten. Daarop was hem te kennen gegeven dat de terugbetaling ook voor deze oud-KNIL’ers geldt, zei hij zaterdag. Het gaat in totaal om enkele honderden Molukkers, die nog steeds trots zijn dat hun koningin (Wilhelmina) en de Nederlandse driekleur hebben gediend. Er is totaal 25 miljoen euro beschikbaar.


Hij heeft een Nederlandse achternaam en werd opgedragen op de leeftijd van zeventien onder de wapenen te gaan. Want Nederland ging in oorlog
Hij heeft een Nederlandse achternaam en werd opgedragen op de leeftijd van zeventien onder de wapenen te gaan. Want Nederland ging in oorlog

Salokory en mijn persoon zitten tegenover de eerste generatie, bij hun thuis. Wij kijken in de ogen van de oudjes, wij zien de triestheid en de tranen. Iedereen die ons vraagt naar onze status of mandaat? Moeten gaan beseffen dat de eerste generatie aan ons klampt. Ook in vertrouwen ons hun gegevens meegeeft, met onze belofte dat wij voor hun te keer zullen gaan. Wij hebben van welke (politieke) organisatie geen mandaat nodig! Wij staan achter en voor onze eerste generatie! Met hun vertrouwen en toestemming! Velen zeggen tegen ons, wij zullen voor jullie bidden. Ik zeg dan meestal is goed, bid en werk. Wij werken wel, en hopen jullie lichtpuntjes te geven!

In de Korps Speciale Troepen(KST) zaten veel Ambonezen(Molukkers), waar is hun recht op pensioen?


Maluku4Maluku gaat andere platform versterken

Nu zie ik weer allemaal gezeik en zielige gedoe naar aanleiding van het persbericht van Bert Janssen van de krant Tubantia. Men geeft de Nederlandse overheid en Indisch Platform de schuld van in hun ogen een karig bedrag. Ook krijg ik van sommigen de wind van voren, dat het een slechte deal is. Ik doe daar geen uitspraken over. Want ik heb niet mee onderhandeld, wie weet had het dan anders er uit gezien. Ik weet dat we ook zelf schuldig zijn als Molukse samenleving. Vooral de zogenaamde leidinggevende organisaties en personen, want zij hebben niet aan het stuur gedraaid binnen het Indisch Platform. Terwijl er wel over de eerste generatie wordt onderhandeld! Er worden ook over hen en over de Molukse samenleving beslissingen genomen. Dat is de domste fout die wij hieruit moeten leren. Van fouten moet je leren, en Maluku4Maluku weigert weer in dezelfde tweede fout te belanden. Want wij strijden voor de eerste generatie, en niet te vergeten voor een nieuw rapport over de Punt. Wat de eerste generatie betreft moeten zij goed vertegenwoordigd worden binnen het Indisch Platform. Want we moeten naar een totale Maluku / Indisch Payback ook voor alle leed na de tweede wereldoorlog. Ik heb al een paar maal geschreven wij moeten ons verbinden in strijd naar onze rechten met elkaar verbinding maken. Wij dragen dezelfde bagage. Mogelijk hebben de Molukkers meer geleden, vooral na de bezetting van Japan. Want er zijn ook gezinnen uit elkaar gereten. Kinderen van KNIL die voor zes maanden bij een oppas waren, maar de zes maanden werden vijfenzestig jaar. Of kinderen die mee werden gesmokkeld, en hun vader(KNIL) werd berecht en in de gevangenis belandde in Nederland. Ik zal daar uitgebreid op terugkomen, inclusief een YouTube interview met een verhaal hierover. Want er zijn voor bepaalde legeronderdelen binnen de KNIL een bevel geweest om zonder kinderen de bootreis te maken, voor zes maanden naar Nederland. Maar ik wil nu als eerste verklaren dat Maluku4Maluku ook gaat meewerken in het Indisch Platform om de belangen van de eerste generatie te beschermen, en de belangen behoren ook de erfenis bij wanneer zij er niet meer zijn. Maluku4Maluku wil niet alleen een lichtpunt in het Indisch Platform worden. Maar een fakkel die vlamt voor de eerste generatie. De papieren zijn onderweg naar Salokory, en of mijn adres. Of te wel Maluku4Maluku is onderdeel van het Indisch Platform geworden, dat is het goede nieuws althans zo zullen de oudjes het gaan ervaren. Wanneer ze dit uitgelegd krijgen of horen van hun kinderen of kleinkinderen. Wat de rest er van denkt? Het zal ons als Maluku4Maluku een rotzorg zijn. Wij hebben het vertrouwen van de eerste generatie. Wie kan dat nu nazeggen? Maluku4Maluku gaat nu ook via Indisch Platform voor hun opstaan! We zullen dus dubbelhard gaan in twee platforms. Je bent voor de eerste generatie, of tegen? Maluku4Maluku is voor! En jij?

Van het Moluks Platform Den Haag zijn we al onderdeel, ik hoop dat ook dat velen ons de handen gaat schudden op zaterdag 19 december 2015 in Kamp Vught. Want de bloemlegging die gepland stond op zaterdag 28 november gaat niet meer door! Maar uitstel betekent geen afstel voor een bloemlegging bij het KNIL oorlogsmonument in Den Haag.

Band of Brothers dari Waai
Band of Brothers dari Waai


Maluku4Maluku
Leo Reawaruw

James Hehanussa las mijn blogs, voelde zich verplicht ten aanzien van vooral het leed wat de eerste generatie is aangedaan. Op te staan, en steun te gaan bieden aan Maluku4Maluku. James zit nu als actief bepalende persoon binnen Maluku4Maluku. Niet zo spannend? James moest veertienhonderd kilometer rijden om naar de vergadering te komen. Hij woont in Denemarken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s