Hoop( begint bij zeven)

Verantwoordelijkheid nemen met vijfduizend kogels

Nog een maand en we sluiten een bewogen jaar af, want twee zaken hebben onze Molukse gemeenschap in de ban gegrepen in 2015. Ten eerste de slepende kwestie, en grote wond de waarheid rondom de bloedige ontknoping van “De Punt”. Ik ben bij de informele afsluiting, en of gesprek geweest met Nederlandse ministers Van der Steur en Asscher. Wanneer men er rekening mee gaat houden, dat bij de ontzetting van IS terroristen een paar weken geleden in Parijs vijfduizend kogels werden gebruikt in zeven uur. Mag het Nederlandse rapport zeker herschreven worden. Niemand viel dat bericht op, maar met mijn achtergrond dacht ik gelijk ook weer aan “De Punt”. Want daar werden als ik me niet vergis rond de vijftienduizend kogels gebruikt in minder dan vijftien minuten. Dat vind ik heel andere verhaal, want zo kan men bijna met zekerheid stellen dat men niet iedereen wilde arresteren. Maar goed ik ben weleens vaker de eerste geweest die zaken opviel, en pas later werd begrepen binnen de Molukse samenleving.
Punt

Ambonezen door de Eeuwen Trouw

De tweede kwestie heb ik tijdens de bespreking met de Nederlandse ministers aangezwengeld, en dat is onze “eerste generatie” want dat is de allergrootste wond die bij ons nog steeds openligt. Nona Salakory en ik zijn daar mee begonnen om de ouderen in kaart te brengen. We worden op de achtergrond goed geholpen door Jan Falaksoru, dat moet gezegd worden. Wij zijn allen van overtuigd dat we geen tijd te verliezen hebben, voor onze ouderen. Er zijn al zo veel ons ontvallen. Maar dat ontslaat ons niet van onze verplichting voor diegenen die er nog zijn op te staan. Want we zijn met ons allen dat verplicht naar de eerste generatie(ook al leven er heel veel niet meer). De term “Ambonezen door de Eeuwen Trouw” dreunt nog in de genen door binnen de Nederlandse samenleving. Maar we moeten ons de vraag gaan stellen, en in de spiegel gaan kijken. En ons afvragen hoe trouw wij zelf zijn aan onze Molukse ouders en of grootouders zijn.

RapatWierden2.jpg

Wegkwijnen

Waarom schrijf ik dit? Omdat er nu herhaaldelijk oproepen zijn geweest op het internet om met spoed Molukse mannen die onder de krijgstucht(leger, marine) hebben gezeten, of als ambtenaar(politie) hebben gewerkt voor de Japanse oorlog bij ons aan te melden. Wij weten dat ze er nog zijn! Maar waar? Nederland is niet meer zo groot. Moderne communicatie zoals sms, whatsapp, Facebook, en email geven genoeg kansen om ze in een korte tijd in kaart te brengen. Reacties? Ik vind het schrikbarend slecht! Na bijna zeventig jaar kunnen onze Molukse vaders, oom’s en of opa’s hun verdiende loon over een bepaalde periode(WO II) ontvangen. En bijna niemand reageert terug. Schandalig. En maar prat gaan op internet met onze Molukse identiteit. Het is nog steeds Satu Darah! Satu Bangsa! of te wel Lain Sayang Lain. Maar dat is aan het verdwijnen net zoals de eerste generatie. Maar ik zal mij met hand en tand gaan verzetten om onze eerste generatie zonder roem, en eer, en volledige rechtsherstel te doen wegkwijnen in de geschiedenis.

RapatWierden3.jpg

Backpay

Zoals in eerdere blogs aangegeven, zijn wij als Maluku4Maluku (onderdeel van het Moluks Platform Den Haag 08.07.2015) achter de “backpay” aan gegaan voor de Molukse mensen. Maar ik heb ook contact gelegd met het netwerk van Papua, er is nog geen antwoord terug. Maar bij deze wens ik te verklaren dat wij ook onze broerders van Papua willen aanleveren binnen het verhaal van “backpay”. Maar stel? Dat er ook anderen zijn van Nederlandse of Indische afkomst die vragen hebben. Of begeleid daarin willen worden? Kunnen ze ons contacten. Want wij staan voor waarheidsvinding en gerechtigheid.

AAAAAMalukuMilitair.jpg

Natuurlijk barst de emotie weer los, wanneer men dit leest, en terecht! Reacties zoals, en mijn ouders dan? En wij dan als kinderen hier naar toe vervoerd voor maar zes maanden. Hoe werd onze ontwikkeling moeilijk gemaakt door het “tijdelijk wonen” in de oude Duitse concentratiekampen, moeten we daar niet voor genoegdoening krijgen? Ik kan er nog wel veel verzinnen. Daarop wil ik antwoorden dat we naar een Ambon Payback moeten. Waarom Ambon in plaats van Maluku? Omdat wanneer men binnen de Nederlandse samenleving verteld dat je van Ambon komt? Men nog steeds de gedachte heeft dat men tegenover een persoon staat die hun vriend was in de wereldoorlog. Dat hebben ze van hun ouders of grootouders meegekregen. In die gedachten moeten we niet naar een “backpay” want dat is salaris want nog achterstallig is. Maar naar een “Ambon Payback” want dat is ere-schuld. Maluku4Maluku is al begonnen voor een totale “Ambon Payback”. Want zo moet men de inspanningen zien tegenover de nu nog alle levende Molukse mannen die onder de krijgstucht hebben gediend(KNIL/KST/Marine enz) want militaire erkenning met daaraan gekoppeld een militair pensioenregeling is een onderdeel daarvan. En een pensioen is altijd gekoppeld aan de vrouw of weduwe. Maar ook daarin zoeken we nog contact met onze eerste generatie. Maar zij zitten niet op het internet. Daar zitten jullie allen die dit nu lezen, maar waar blijven de namen? Wanneer ze allen er niet meer zijn? Of ze zijn er nu wel, maar over een maandje niet meer. Dan moet men de vraag aan zichzelf stellen, heb ik het wel als Moluks kind wel goed gedaan? Want ik heb hun kans op hun rechten ontnomen, door stil te zwijgen. Want ik was op de hoogte van alles.

De eerste zeven

1. S.Ririhena(92) – Wierden 2. S.Ririhena(91) – Wierden 3. A.Palyama(90) – Wierden 4. J.Loupatty(91) – Almelo 5. M.Schaduw(92) – Vaassen 6. M. Kawarnidi((93) – Nistelrode 7. A.Tuasela(92) – Wierden

Deze namen worden vandaag doorgegeven aan onze lijnen binnen het Indisch Platform om voor de “backpay” te laten uit te betalen voor januari 2016. Ken je nog meer van de eerste generatie die mogelijk in aanmerking moeten komen voor “backpay” en of veteranenstatus inclusief militair pensioen?

Mail Nona Salakory en of Leo Ambon Reawaruw via Facebook, of via postadres:

Maluku4Maluku N.Salakory Eemnesserweg 4 3741GA Baarn

Wat hebben we nodig:

Kopie ID / Voornamen en achternaam / Adresgegevens / Pasfoto of foto van gezicht / Mogelijke legernummer en of kopie van ere-certificaat van defensie /Telefoonnummer en email van contactpersoon

Bij aanmelding van weduwe van militair gegevens van weduwe, en overleden militair.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wil je ons steunen? Of beter gezegd wil je helpen om voor de rechten van de eerste generatie op te komen? Dat kan ook op een simpele en snelle manier. Deel dit bericht op jouw tijdlijn op Facebook of andere social-media kanalen. Zaterdag 19 december kan je ons de hand schudden en vragen stellen tijdens een openbare vergadering in Vught.

Klik voor meer informatie voor de derde openbare vergadering in Kamp Vught:
https://www.facebook.com/events/1653566391587399/

Maluku4Maluku zal de komende maand alles er aan doen om zo veel mogelijk mannen die in aanmerking komen voor de backpay in kaart te brengen en aan te melden. De interne lijnen naar het Indisch Platform zijn volledig geopend, zij zetten zich ook deze maand in voor de backpay. In de maand januari 2016 zullen wij de eerste besprekingen starten om onze samenwerking te beklinken met het Indisch Platform. Om zo samen sterker te staan met de Indische gemeenschap die dezelfde problemen als ons ondervinden.

Maluku4Maluku

Leo Reawaruw

Sluit je aan in onze groep op Facebook Maluku4Maluku
https://www.facebook.com/groups/320559987970070/

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s