Hoop(strijd is onze strijd ook!)

Herman Bussemaker en het Indisch Verdriet

Het is een historisch jaar 2016, want er is eindelijk uitvoering van een stukje erkenning gekomen voor alle mannen en vrouwen die in dienst waren(tijdens de Tweede Wereldoorlog) van het Nederlands Indisch Gouvernement. “Backpay” een onderdeel van het zogeheten “Fair Deal(Indische kwestie)” die door de Stichting Vervolgingsslachtoffers Jappenkamp(SVJ) is bedacht, hun frontman is Jan de Jong(Hilversum). De SVJ zijn dus de bedenkers maar ook de personen die het hebben voorgekauwd voor het Indisch Platform. SVJ heeft ook daadwerkelijk bij de vorming aan de onderhandelingstafel gezeten met de Nederlandse regeringen de afgelopen jaren. Zij waren de drijvende krachten bij het tot stand komen van hun eigen plan, dus ook de “Backpay”.

http://www.svjappenkamp.nl

De (veel te vroeg overleden) vorige voorzitter van het Indisch Platform(IP) Herman Bussemaker was de man die hun(SVJ) steunde, hij heeft het jammer genoeg niet mogen meemaken. Maar hij was de voorzitter die er in geloofde in het plan(SVJ) van “fair deal(IK)” waaronder de “Backpay” een onderdeel van was, en is.

Bussemaker
Ere wie ere toekomt

Pasar Malam

De huidige, nu nog zittende, voorzitter van het IP Silfraire Delhaye krijgt nu de aandacht, en mogelijk de sympathie van enkelen. Trekt onterecht alle eer naar hem toe, wanneer men beseft dat Jan de Jong de genius was. Ik ben er achter gekomen de laatste maanden dat het Indisch Platform bestaat uit twee groepen. Een groep die zeer actief is, en zich ook na december 2015 zich actief hebben bezig gehouden met de verwerking en nasleep van de “Backpay”. Met name Peggy Stein en haar team verdient in de verwerking voor de Indische achterban alle eer en roem!

SVJ4
Peggy Stein deed verwerking en nasleep “Backpay”

 

De andere groep heeft na november 2015 weinig tot niets gedaan. Op een paar gesprekken na, met de Nederlandse overheid waar ook de Sociale VerzekeringsBank bij aanwezig was. Dat deze groep onder leiding van Silfraire Delhaye durft te verklaren dat alles soepel verloopt, is een regelrechte schande. En een regelrechte leugen, want Peggy Stein heeft alle akeligheden aan hem doorgegeven. Er zitten zelfs ondernemers in het IP die een kraam hebben op de Pasar Malam, want is hun inbreng? Deze ondernemers blijven achter hun voorzitter staan. Krijgen ze dan korting wanneer ze hun staangeld moeten betalen op de Pasar Malam, omdat ze lid zijn van het IP?

Geen respect

Het toont van geen enkele respect naar de personen die aanvragen hebben gedaan, en een afwijzing hebben gekregen. Ik spreek over de personen die op grond van “geen voldoende gegevens te vinden bij de(rapportage) NIOD” door de SVB worden afgewezen. Lekker makkelijk zonder gedegen onderzoek deze regel te gaan gebruiken als afwijzing. Het is bekend dat de KNIL dossiers zijn vernietigd. Dus is de persoon ook niet bekend bij NIOD. Niet alle belanghebbenden zijn over de afwijzing geïnformeerd door de SVB, dit is doorgegeven aan Silfraire Delhaye. Frustratie en woedde ontstaat er dan bij deze personen, en Silfraire Delhaye en zijn vriendjes hebben duidelijk geen contact met deze personen gehad. Hoe kunnen ze dan zo’n oordeel geven. “Alles verloopt soepel, geen vuiltje aan de lucht!” Vanuit een hoge toren iets beweren, terwijl aan de grond en of basis van alles vreselijk misgaat! Zij hebben door het doen van zulke uitspraken duidelijk geen enkele “feeling” met hun achterban. Laat staan contact.

Die Molukkers!

Ik heb nu al meerdere malen op internet mijn twijfels uitgesproken over de nu nog zittende voorzitter van het Indisch Platform. Maluku4Maluku heeft zelfs alle vertrouwen opgezegd tegenover de persoon Delhaye. Waarom is nu wel duidelijk. Maar de gezegde gaat zeker op bij Silfraire Delhaye: “Wie zwijgt stemt toe!” Maar hij heeft mij en de Molukse gemeenschap ook proberen in de mailing nemen. Maar dat gaat hem niet lukken want dan moet die beter opletten, en vroeger van zijn luie donder komen. De term die hij steeds gebruikt “die Molukkers”? Wat bedoelt die daarmee? Met het woordje “die” dat wij niet in de Indische kwestie behoren? Wij zijn nazaten van het Koninklijk Nederlands Indisch Leger(KNIL) onze vaders en grootvaders vochten tegen Japan. En weigerden te heulen met de bezetter, dat deed Sukarno niet! Wat deed Silfraire Delhaye zijn vader eigenlijk in de oorlog? Ik moest laatst horen dat zijn vader een Japanse militair was! Met heel veel ongeloof heb ik dit verhaal aangehoord. Want Japanners hadden een bloedhekel aan “Ambonezen(lees die Molukkers)”! Zij voerden ook op de Molukse eilanden een extra streng regime uit, waarbij het uithongeren van bepaalde dorpen of eilanden werden gedaan. Daarom heeft de nu nog zittende voorzitter van het Indisch Platform over “die Molukkers”! Of te wel hij minacht ons, net zoals zijn vader en zijn ooms dat deden toen ze Nederlands Indië bezet hielden. Dat de totale Indische gemeenschap het nog toelaat zich te laten leiden door een nazaat van een Japanse militair, kan er bij niet in! Ik hoop dan ook dat al mijn Indische vrienden wakker worden nu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Moluks&Indisch bloemlegging tijdens veteranendag 2016 de volgende is op maandag 15 augustus 2016

Meld je aan als belangstellende op onze gezamenlijke georganiseerde herdenking: https://www.facebook.com/events/710753375754918/

 

http://www.maluku4maluku.com

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
(KNIL)  Ambonezen door de Eeuwen Trouw

 

Turks of Japans?

Maluku4Maluku heeft een samenwerkingsverband aangegaan met bepaalde personen die in het Indisch Platform actief zijn. Dit zal ook worden voortgezet! Deze personen hebben zich ook hard gemaakt voor een officiële toetreding van Maluku4Maluku binnen het Indisch Platform. Alles wat formeel in werking gezet moest worden eind 2015 was gedaan. En niets kon de toetreding tegenhouden. Maar toen stond Silfraire Delhaye(zoon van een Japanse militair) op, en deed ineens een veto over de toetreding van “die Molukkers”. Tegen alle formele regels die binnen het IP gelden, trok hij de macht naar zich toe. Soms denk ik dat Silfrarie Delhaye ook Turks bloed in zijn aderen heeft lopen, dit is geen grap. Begrijpt u het nog? Sinds enkele weken zijn er nauwe banden aangegaan met Stichting Vervolgingsslachtoffers Jappenkamp(SVJ), deze zullen uitgewerkt worden naar een bepaalde gezamenlijke strategie binnen het oplossen van alle ereschulden voor alle bevolkingsgroepen vanuit Nederlands Indië. SVJ heeft vandaag besloten ook afstand te nemen van de huidige voorzitter van het IP, de Japanner(“Turkse”) Silfraire Delhaye.

SVJ2
Bestuursvergadering SVJ. Rechts met bloemen frontman Jan de Jong(SVJ) naast hem huidige voorzitter SVJ Peter van Vliet

https://www.facebook.com/groups/320559987970070/

SVJ zal wel actief blijven onder de paraplu van het IP, maar zal zelfstandig nu alles ter hand nemen. Dat is maar goed ook! Want de bedenkers van  “Fair Deal(IK)” voor iedereen, kunnen dit het beste zelf gaan verkopen en verdedigen. De huidige voorzitter gaat tegen alle formele regels in van het IP, Silfraire Delhaye, heeft gewoon een coupe gepleegd! Maar wij met zijn allen, zullen er alleen maar sterker uitkomen. Want door het toevoegen van de Molukse gemeenschap(Maluku4Maluku) in de strijd naast SVJ op zoek naar oplossingen voor de ereschulden van onze achterban(Moluks en Indisch en Nederlands), zal het een totaal nieuwe dimensie gaan krijgen. Omdat wij nog een netwerk hebben via Molukse woonwijken met faciliteiten, maar ook zijn onze ereschulden van generatie op generatie met de paplepel ingegoten. Gaat het betekenen dat er in de basis een verjonging en verbreding gaat komen in onze gezamenlijke strijd. Want het is duidelijk de strijd om de ereschulden voor een ieder te gaan krijgen, heeft een nieuw geluid nodig. Niet het geluid van een Jappanner. Het geluid die voort moet komen vanuit de achterban en bevolkingsgroepen, en niet vanuit een hoge toren!

Like onze pagina op Facebook, zo spreek je jouw steun uit:

https://www.facebook.com/Maluku4Maluku-1058619767493195/

WierdenKerk2972016
Presentatie Maluku4Maluku & Stichting Vervolgingsslachtoffers Jappenkamp

 

Minder dan een vluchteling

Wij als Maluku4Maluku zijn de strijd begonnen voor onze ouderen, omdat zij de overgeblevenen zijn van  de eerste generatie. De eerste generatie(generasi pertama) die alles heeft meegemaakt, van Japanse bezetting naar Joodse concentratiekampen. Van veteranen tot ontheemden die nog minder dan een vluchteling werden opgevangen. Twijfelt u? Tegenwoordig krijgt een vluchteling in sommige gemeenten bedragen van 5000 euro om hun huis in te richten. Er zijn Nederlandse gemeenten die voor een gezin 15000 euro beschikbaar stelt voor de inrichting. Wil ik het niet eens hebben over een uitkering. Wist u dat KNIL Ambonezen drie gulden kregen per week, terwijl ze een gezin hadden. Niet mochten bijverdienen! De verhouding is totaal scheef wanneer men beseft dat ik de strijd ben begonnen om de militaire pensioenen voor alle KNIL militairen en hun weduwen te gaan bewerkstelligen. Gelukkig ben ik niet meer alleen, en zijn er nog meer Molukkers opgestaan en hebben wij een werk(actie)groep gevormd. “Die Molukkers” werden na hun oorlogstijd voor Nederland afgescheept met stront. Inrichtingskosten voor woning? Mijn vader heeft jarenlang een maandelijkse bijdrage moeten terugbetalen aan CRM, omdat de huisraad terug betaald moest worden. Nadat hij in de oorlog een Jappenkamp heeft overleefd en trouw bleef aan de Nederlandse driekleur.

Moluks oorlogsveteraan Leiwakabessy
Woont nog steeds in Kamp Vught(oud concentratiekamp), ik ben hier voor zes maanden gekomen!

 

Onze strijd

Jazeker! Behandeling nog minder dan een vluchteling en trouw aan de Nederlandse driekleur! Is het dan vreemd dat wij nu achterstallige militaire pensioen opeisen? Maluku4Maluku heeft haar huiswerk gedaan, en voelt zich nu sterk om de stap te maken in dit gevecht naar gerechtigheid.

SVJGretaTon
SVJ-Greta Mosselman & Lobbyist Ton te Mey

Wij zijn ook blij dat wij een goede samenwerkingsverband hebben opgestart met Peggy Stein(Amsterdam) en Ton te Mey(Amstelveen) beiden zeer actief binnen het IP, en last but not least Stichting Vervolgingsslachtoffers Jappenkamp(SVJ). Zij zullen ons steunen daarin, maar wij zullen hun ook steunen in hun strijd. Want? Onze strijd is hun strijd! En hun strijd is onze strijd!

Maluku4Maluku
Leo Reawaruw

 

Vet3

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s