Hoop(veranderingen elke dag)

Vergane glorie

De week van de Visserijdagen Harlingen in 2016, zal eentje zijn die niet bepaald wordt door een feest die vroeger een van de grootste was van het noorden van het land. Althans voor mij persoonlijk. De meningen zullen nu echt verdeeld raken nu ik hiermee begin. Want eens vertelde men trots dat de Visserijdagen het evenement was van Friesland, en of het noorden. Dat was ook zo, twintig jaar geleden. Maar men is ingehaald, door een plaats die niet meer dan een half uur verderop ligt. Sneek met haar Sneekweek. Die hebben het weten doen groeien van tot een stadsfeest naar een mega-evenement van acht dagen! Terwijl in Harlingen men is stil blijven staan. Of moet men spreken over achteruitgang? Het centrum van Harlingen waar eens een groot podium over het water, een goede sfeer maakte in de avonduren is verdwenen. Daarvoor in de plaats zijn er enkele muzikanten die vanuit de deuringang optreden. Of dit nu aan de Visserijdagen-comité ligt of aan de ondernemers? Een gezamenlijk doel om het stadsfeestje om te zetten naar een grotere evenement, daar moet men weer over nadenken. Harlingen glijdt af, ik vind dit jammer. Maar durf daar ook dan over te schrijven, genoeg grijze muizen.
In ieder geval terug naar wat deze week voor mij gaat bepalen in de Friese havenstad, het afscheid van Hompy. Of te wel Siebo Homminga, een man die eigenlijk een grote steen verdient net zoals Sip Luxwolda(RIP). Beide mannen waarvan de voornamen met een S beginnen, hebben veel betekend voor Harlingen in hun actieve maatschappelijke leven. En zullen daarvoor altijd herinnerd door worden.

Blog en ode aan Sip Luxwolda
https://reawaruw7.wordpress.com/2015/09/08/hoopgebrek-aan-daadkracht/

Vinyl? Dat is muziek beleven!


Boost

Siebo maakte tijdens enkele versies van de Visserijdagen het feest buiten bekend. Het podium die hij op de Kleine Bredeplaats plantte gaf het een boost die in zijn tijd zijn weergave niet kende. Het is dan ook dom om te zien dat de gemeente en Visserijdagen-comité bepaalde horeca-cirkels heeft bedacht. Want mensen met goede plannen die Visserijdagen wederom een boost kunnen geven worden buitenspel gezet. En binnen de bepaalde cirkels is men overgegaan naar minder dan een groot podium, of helemaal geen podium. Maar hij was ook de man die een bepalende rol had met Lanen Kaatsen, het grootste straatkaats-toernooi. Want waar hingen jaren lang de spelerslijsten? Waar ging je naar toe om jezelf op te geven en een praatje te maken? Ik ben al wat jaartjes weg uit Harlingen, maar probeer altijd mee te doen.
Ridder in de orde van.....

Lanen Kaatsen

Ik belde dan hem op wanneer ik de tijd had om mee te doen. Je staat er weer op, was zijn antwoord over de telefoon. Later was ik de eerste die via internet mijzelf opgaf, info@hompy! Er was nog geen website van en voor het Lanen Kaatsen. Maar voor de Lanen ging ik wel altijd langs bij hem in de winkel. Nu gaat met het sluiten van Hompy alles anders worden. Vroeger was niet alles beter! Maar wel persoonlijker! Ik ben de laatste weken weer bij Siebo geweest, en zoals vroeger heb ik echt veel muziek bij hem gekocht. Kan ook niet anders, want zijn laatste aanbiedingen in de muziek zijn goed. Ik ga vandaag op de laatste dag van de Visserijdagen 2016, ook naar zijn laatste dag dat hij open is met Hompy.


Siebo en Jannie bedankt

Een tijdperk zal worden afgesloten, waar men ook de toegangskaarten ging kopen voor allerlei concerten en evenementen, ook van de Visserijdagen. De winkel Hompy gaat sluiten.

Ik wil hierbij Siebo en zijn veel te vroeg overleden vrouw Jannie bedanken voor de gastvrijheid en vriendelijkheid. En dat we onze passie de muziek hebben mogen delen voor een lange tijdperk. Maar ook bedankt voor al onze gesprekken en discussies over “mien stadsje” en de politiek(gemeentelijk en landelijk)! Ik wens Siebo, en zijn familie, en geliefden nog een hele lange periode in geluk met elkaar toe!

Leo Reawaruw

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s