Hoop(nieuwe samenwerkingsverbanden Moluks&Indisch)

Erkenning in geschiedenisboeken

Vorig jaar was ik begonnen om de erkenning voor onze “eerste generatie” op basis van hun militair verleden in zijn totale vorm op de kaart te zetten. Niet alleen omdat wij met zijn allen verplicht zijn om nog voor hun op te komen. Want onze ouders hebben ons gebracht uit een kansloze maatschappelijke positie, naar een goede niveau in de Nederlandse samenleving. Wij zijn niet zielig! Wij zijn sterker, dan we ons beseffen. Nu moeten we het alleen nog met zijn allen uitdragen. Maar de strijd die is ontketend heeft ook betekenis voor ons allen, zelfs voor alle generaties na ons. Want de geschiedenis van de Nederlandse kolonie Nederlands-Indië wordt niet tijdens geschiedenisles gegeven, laat staan hoe “trouw de Ambonezen(Molukkers) waren”. Terwijl dit wel al lang had moeten gebeuren. Net zoals de vervolging van de Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog wel wordt onderwezen. De “Backpay” en het recht op achterstallige militaire pensioenen is erkenning voor ons allen. Maar ook een teken dat wij ons onderscheiden met andere bevolkingsgroepen, wij zijn nazaten van veteranen en mensen die geen verraad pleegden in de Tweede Wereldoorlog, en daarna. Daarom is de erkenning, niet het geldbedrag, belangrijk voor onze Molukse samenleving voor nu, en later. Het is erkenning op basis van feiten, en dat zal in de geschiedenisboeken verschijnen.

Maluku4Maluku komt op voor erkenning van de eerste generatie..en jij?

De i van…

Zoals vaak de afgelopen bijna twintig jaar zie ik veel eerder zaken opdoemen, maar ook zie ik vaak kansen. Men vond mij altijd beetje vreemd. Dat begrijp ik wel, want wanneer je het vaak anders ziet. Wordt je snel als vreemd bestempeld. Maar ook als fantast, of onruststoker. Ook in de kwestie van de “Backpay” vinden de bobo’s van het Indisch Platform mij een vreemde eend in de bijt. Maar is dat wel zo? Want ik met mijn werkgroep Maluku4Maluku laten onze tanden alleen maar zien wanneer dit nodig is. Het Indisch Platform blijft bij het standpunt dat alles soepel verloopt binnen de afhandeling van de “Backpay”! Daarnaast wenst het Indisch Platform zich ook niet in te mengen in het gevecht voor achterstallige militaire pensioenen van het KNIL. Lachwekkend, raar maar waar! Want? Waar staat de i binnen de afkorting KNIL voor?

Molukse KNIL veteranen 2016
Molukse KNIL veteranen 2016

Het Indisch Platform heeft totaal geen betekenis meer. Geen enkele gesprek is er meer gehouden door het IP met betrekking tot de Indische en Molukse kwesties dit jaar met de ministeries. Of is er wel degelijk iets daarover bekend? Iemand mag het ons allen vertellen. Het IP doet net alsof het boek van geestelijke en lichamelijke leed van iedereen is afgesloten. En beweert bij hoog en laag dat er verder niets te melden is. Maar er is wel degelijk iets aan de hand, en dat beseft de ministerie van VWS zich ook nu! Aangezien door alle meldingen van onze kant, wel degelijk onrust is ontstaan bij de Nederlandse overheid in Den Haag. Men is alles nagegaan, ook de uitlatingen van de voorzitter van het Indisch Platform. Men heeft deze nu wel degelijk in twijfel getrokken. Vooral de staatssecretaris van de ministerie van VWS Martin van Rijn, verdiend ook niet een nieuwe dossier zoals de PGB! Hij wilde zich hard maken voor een oplossing, maar dat de ministerie van VWS op een verkeerde been werd gezet door het Indisch Platform is nu ook bij hun bekend. Wij als Maluku4Maluku zijn door blijven gaan, wij bestempelen het dossier als zijnde de “Chaos rondom de Backpay”! De staatssecretaris Martin van Rijn, en de ministerie VWS en Sociale Verzekeringsbank kennen onze namen. Beseffen dat wij niet zo maar de handdoek in de ring gooien, en gewoon door blijven strijden voor iedereen Indisch of Moluks. Daarom is de beslissing dat de aanvraagtermijn van de “Backpay” met een jaar is verlengd niet zo vreemd. Er is wel degelijk wat aan de hand binnen de afhandeling van de uitkeringsregel. Er is een budget voor elfhonderd personen, maar nog niet eens de helft zal het uitgekeerd krijgen. “Hoezo verloopt alles soepel?”

Kort geding van Maluku4Maluku

Maluku4Maluku zal dan ook de Nederlandse Staat gaan ontmoeten in de rechtbank, want wij zijn in volle voorbereiding om in kort geding de “Backpay” aan te vechten. Wij zullen het gevecht ook aangaan voor onze ouderen op Maluku, dus ken je mensen die op Maluku mogelijk ook recht hebben op “Backpay”? Neem contact met ons op! Indische mensen die geen vertrouwen meer hebben in Delhaye Silfraire en de rest van de Bobo’s zijn ook welkom hun problemen naar ons toe te mailen. Want? Wij zijn nazaten met zijn allen van Nederlands-Indië en dat is onze binding die men weleens vergeet. Wij zullen als Maluku4Maluku daarom ook de Indische mensen die problemen met de “Backpay” hebben bijstaan!

Pagina op Facebook Nederlands-Indië

https://www.facebook.com/Nederlands-Indië-1116632711758308/

En wij hebben een soepele en wel vruchtbare samenwerking opgebouwd met Jan de Jong van Stichting Vervolgingsslachtoffers Jappenkampen, en Peggy Stein van Blue Angels. En als laatste maar zeker niet de minste Ton te Meij als politiek lobbyist uit Amstelveen. In deze combinatie hebben we in het jaar 2016 veel bereikt voor de Molukse en Indische gemeenschap, nu u onderstaande persbericht gaat lezen, kunt u dit zelf concluderen toch?

Alles verloopt soepel?
Alles verloopt soepel?

Ben je al lid van onze Facebook groep:

https://www.facebook.com/groups/320559987970070/

Onze Facebook pagina al leuk gevonden?

https://www.facebook.com/Maluku4Maluku/

Persbericht: Regeling salariskwestie Indië verlengd

 03-11-2016 | 13:02 | Woorden: 221 | ANP Binnenland | DEN HAAG (ANP) – De zogeheten backpay-regeling voor ambtenaren en militairen uit Nederlands-Indië die na de Japanse bezetting hun salaris niet uitbetaald kregen, wordt met een jaar verlengd. Dat heeft staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) donderdag bekendgemaakt.

Van Rijn (VWS) en het Indisch Platform werden het vorig jaar eens over de financiële regeling voor de betrokkenen die zeventig jaar later nog in leven waren. Per persoon wordt 25.000 euro netto uitgekeerd. Aanvragen moesten uiterlijk op 1 januari 2017 zijn ingediend.

De verlenging moet vooral rechthebbenden die niet in Nederland wonen de gelegenheid geven nog een aanvraag in te dienen, aldus Van Rijn. In Indonesië kregen tot op heden enkele mensen de uitkering.

Onder hen was onlangs een 95-jarige Molukse veteraan van het KNIL (Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger) die op Ambon woont en nooit in Nederland is geweest. De man die in Nederland zijn aanvraag heeft ingediend en ook enkele andere veteranen helpt, Leo Reawaruw, zegt dat op de Molukken nog een behoorlijk aantal KNIL-veteranen in leven is.

De salariskwestie heeft decennialang gespeeld. Na de Tweede Wereldoorlog achtte Nederland zich juridisch niet verplicht om de achterstallige salarissen uit te keren van de militairen en ambtenaren in dienst van Nederlands-Indië.

Tot afgelopen zomer waren er ongeveer vijfhonderd aanvragen toegekend en waren er nog ruim vijftig in behandeling.

Klik hier om persbericht op de website van De Telegraaf te lezen: http://m.telegraaf.nl/binnenland/article/26947445/regeling-salariskwestie-indi-235%3B-verlengd

 

Maluku4Maluku

http://www.maluku4maluku.com

Leo Reawaruw

#VergetenVeteranen #KNIL #Moluks#Indisch
#VergetenVeteranen #KNIL #Moluks#Indisch

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s