Hoop(rechtszaken om de waarheid rondom Nederlandse veteranen)

Ambonezen door de Eeuwen Trouw

In 2017 zullen er belangrijke rechterlijke uitspraken komen, die betrekking hebben op Nederlandse veteranen. Veteranen die trouw bleven aan Nederland, de uitspraak “Ambonezen door de Eeuwen Trouw” ontstond niet zo maar in Nederland. Dit bleef doorklinken tot zeker het jaar 1977! Maar de eerst komende rechtszaak gaat over een zwarte bladzijde in de Nederlandse geschiedenis namelijk de beëindiging  van de treinkaping in de Punt. De gitzwarte bladzijde is niet alleen door de actievoeders van de trein en school geschreven! Maar meer door het ontkennen van de Nederlandse overheid dat men trouwe militairen van de driekleur verraden, en alle beloftes verbraken. En de Nederlandse veteranen liet wegrotten, net alsof er niets aan de hand was. Het is altijd actie en daarna reactie. Wanneer je een jonge hond elke dag slaat? Dan kan je er op wachten dat hij vals gaat worden, en op een dag de aanval opent. Dat is toch normaal? Of zie ik het verkeerd? Kinderen van Nederlandse veteranen konden het niet meer aanzien wat de Nederlandse overheid hun ouders hadden aangedaan, na jaren trouwe militaire dienst. Zij stonden op als jonge honden die vals waren gemaakt door de verbroken Nederlandse beloftes, en ereschulden die waren opgestapeld richting hun vaders en moeders.

knilbedrog1
Valse beloften en ereschulden aan Nederlandse veteranen

 

Uitspraak over verjaring

Op woensdag 1 februari 2017 zal er in Haagse rechtbank een uitspraak komen of de eis van nabestaanden van twee  Molukse vrijheidsstrijders  of de executies zijn verjaard of niet. Naar mijn mening is er maar een antwoord mogelijk, en dat is dat er geen verjaring is. Omdat men spreekt over de basis van de Nederlandse democratie en wetgeving, en deze moet gewaarborgd blijven. Mag een minister zich boven de wet stellen, want dat deed Dries van Agt! Enkele mariniers die de trein ingingen zijn in de war geraakt door het bezoek van Dries van Agt de avond voor de staatsmoorden. Dat enkele mariniers zich na jaren pas goed misbruikt voelen is nu duidelijk. De eerste marinier heeft zich vorig jaar duidelijk uitgesproken, er was een hooggeplaatste persoon uit politiek Den Haag die hun toesprak. Er dienen alleen nog enkele mariniers daarover zich uitspreken. Voor iedereen die het zwarte dossier al jaren volgen? Is er alleen maar een naam die daarvoor in aanmerking komt! De man die in 1977 ook de PLO of te wel de Palestijnen zag als terroristen (net zoals onze vrijheidsstrijders / actievoerders )! Zijn naam? Dries van Agt!

Facebook evenement:

https://www.facebook.com/events/578297192375285/

 

knilveteraanvergeten

Het is jammer dat we niet in het brein van Dries kunnen kijken, want PLO voerde wereldwijd allerlei acties uit  waaronder veel vliegtuigkapingen. Ook tijdens  Olympische Spelen in München vielen er veel doden. Want mogelijk schaamt hij zich nu, en mogelijk heeft nu ook ingezien dat de RMS strijd een legitieme is. Ik denk dat wanneer er niet meer mariniers opstaan? Dat zij voor altijd bij ons, inclusief de Nederlandse gevallenen, de schuld in de schoenen geschoven gaan krijgen. Er zijn diverse mariniers die worstelen met wroeging daar over, want de schuldvraag zal open blijven staan.

vanagt1
Nu PLO medestander? Gewetenloos?

Ongeacht of de rechtbank de zaak als verjaard gaat beschouwen, en in de rechtbank wint recht niet altijd. Of de mariniers daar op zitten te wachten? Want er zijn meer mannen daar die met wroeging en zelfs geestelijke klachten zitten. Gelooft u mij niet? Men heeft niet voor niets achter de schermen gevochten om een veteranenstatus te krijgen.  Er zijn mannen die geestelijke hulp nodig hadden en hebben via veteranenzorg. Maar mogelijk weten nu eindelijk de mariniers ook wat de “Ambonezen door de Eeuwen Trouw” inhoudt. Ze hebben kinderen van Nederlandse veteranen vermoord in opdracht van een staatsambtenaar, of te wel een staatsmoord gepleegd. Nu hopen dat ze zichzelf van de verantwoordelijkheid willen ontslaan, want net zoals in veel vieze acties moet men de opdrachtgevers berechten. Niet de uitvoerders! In Den Haag staat het Internationaal Strafhof daar worden de opdrachtgevers veroordeeld. Zoals eerder beschreven wij vergeven het hun, maar niet de opdrachtgever die moet ter verantwoording geroepen worden. Ik heb contact gezocht met de nabestaanden en vertegenwoordigers van beide families die nu op de uitspraak wachten. Zij staan achter mijn standpunt, en willen een gesprek met de mariniers. Waarin men ook hun zal vertellen dat zij het hun vergeven.

titahena1
John Titahena ging als marinier de trein in

De vraag is of je een echt Moluks kind bent?

Er zit een persoon bij de mariniers die eindelijk zijn verantwoordelijkheid moet pakken! En dat is de Molukse marinier die meedeed, genaamd  J. Titahena. Hij noemt zich een Moluks kind? Hij is meegegaan de trein in, wat hij daarna heeft gedaan? Is zijn verantwoordelijkheid als Moluks kind. Maar wordt het niet tijd voor Titahena tegenover zijn familie en volk schoon schip te maken? Wat er ook is gebeurd? Vergiffenis is hem geschonken, en dat durven de vertegenwoordigers van Papilaya en Uktolseja recht in zijn gezicht te zeggen. Maar kan hij dan ook tegenover andere Molukse kinderen gaan vertellen wat er gebeurd is in de trein? Alle kaarten liggen open, of het wordt een doofpot die altijd zal blijven door sudderen. Of we maken met zijn allen schoon schip. De fase dat wij rechtlijnig tegenover elkaar staan is voorbij, wat ons betreft. En anders? Er kan altijd nog een hoger beroep ingesteld worden! Dat er afgelopen weekend in de ochtendkrant De Telegraaf verklaringen kwamen van commandanten moet gezien worden als tegenaanval van het Nederlandse systeem, die weer een schijnbeweging wilt maken. De commandanten hebben zwijgplicht tot hun dood, en zullen nooit en te nimmer uit de school klappen. Het gewone voetvolk of mariniers niet!

titahena2
John Titahena een Moluks kind?

 

De Telegraaf en de commandanten vergeten marinier Rinus!

Maar de vraag mogen ze dan beantwoorden waarom de zogeheten “marinier Rinus” nooit als leugenaar is weggezet! De Telegraaf rept er geen enkele woord over!  Want in de documentaire reeks “Dutch Approach” verklaart hij doodleuk dat de anderen door de mariniers zijn gedaan! Of te wel afgemaakt! Geen arrestaties maar executies! Ook is het te lezen in het boek van Peter Bootsma “De Molukse Acties”:

“Toen zag ik Hansina zag liggen herkende ik haar, door de foto’s die we hadden de kapers. Ze leefde toen nog. Ze bewoog haar hoofd, en riep nog iets van ‘mamma’

Ik heb toen van dichtbij nog een keer met mijn UZI leeg geschoten op die bitch en haar bandana gepakt als souvenir.”

Hansina leefde echter nog toen Rudi haar achterliet. Bootsma onthult hoe ze aan haar einde kwam. In zijn boek verklaart BBE’er ‘Rinus’ dat hij de ongewapend op de grond liggende en gewonde Uktolseja heeft omgebracht met een salvo uit zijn wapen: ‘Ik moest haar uitschakelen. Vlak daarvoor was er nog op me gevuurd, en een paar seconden daarna zag ik een van de terroristen liggen. Ze was weliswaar aangeschoten, maar iemand die aangeschoten is en zelf een wapen heeft, kan toch nog schieten. Dat is bij een andere gijzelingsactie weleens gebeurd. Maar ja, ik kan niet even aan dat meisje vragen: heb je een wapen? Ik had ook te horen gekregen dat zij een pittige tante was. En nogmaals: zij zijn de veroorzakers. Ik heb toen van vlakbij nog een keer met mijn uzi een salvo afgevuurd op Hansina.’

maxhansina

Op de plaats waar Hansina’s lichaam daarna werd gevonden, werd echter in een straal van vijf meter geen wapen aangetroffen. Ze was ongewapend toen ze werd doodgeschoten – wat klopt met Rudi’s opmerking achteraf.

Marinier Rinus is na de bevrijdingsactie aangesproken op zijn handelen: ‘Ik heb direct na de actie bezoek gehad van de recherche. Ik moest me verantwoorden voor Hansina. Daar heb ik niet aan meegewerkt, ik ben gewoon weggelopen. Ik zei: “Ga jij zelf maar eens in die trein zitten, en voer zelf maar eens die actie uit.” Nooit meer iets van gehoord verder.’

Er kwam geen speciaal onderzoek naar het optreden van de mariniers in de trein.

De analyses die werden gedaan door de Britse en Amerikaanse geheime diensten kwamen wel degelijk uit dat er executies waren geweest.

One of the six idealists was Hansina Uktolseja, a Moluccan dentist assistent born in the Netherlands. She was executed at close range by one of the marines. While she was lying on the floor, unarmed, wounded at her leg, he emptied his UZI on her. Later he said, “then I saw Hansina, she lay on the floor. I recognized her. We were given pictures of all the hijackers. She was still alive at that moment. She shook her head and said ‘mum, mum’ I think (…) Then I again opened fire at her”.

It is said that Hansina was executed with “Magnum Hollowpoint Silvertip” ammunition. Afterwards, 10 bullets were found in her body. One of the other Moluccans even had 94 bullets in his body. One of the surviving Moluccans had 14 bullets

Vanaf minuut 38 is zogenaamde marinier “Rinus”te zien, heeft De Telegraaf dit nooit gezien?

 

Ook pleit ik dat meerdere mariniers opstaan, en antwoorden gaan geven aan de nabestaanden van de gegijzelden. Want met name over de doodsoorzaak van Ansje Monsjou is nodig, mogelijk beseffen de mariniers nog steeds niet dat haar vader ook militair was. En haar opa van Ambon KNIL veteraan was! In de oorlog laten we niemand achter die voor dezelfde vlag vecht toch? Wij snappen nu volledig waarom jullie als marinier zich misbruikt voelen!

Maluku4Maluku

Leo Reawaruw

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s