Hoop( op veteranen voor de vergeten veteranen / Veterans4Veterans)

Schande

Vandaag is het Veteranendag, de Nederlandse Staat roept alle Nederlanders op waar dan ook de vrouwen en mannen te eren, die zich hebben ingezet in oorlogsgebieden, en of in oorlogssituaties voor een aaneengesloten periode van dertig dagen.  Ik kom uit een familie(vader en moeder) met een lange militaire traditie, mijn ouders hadden twee zonen. De oudste kon niet tegen de militaire krijgstucht, en werd oneervol ontslagen.  Mijn ouders(vader vocht tegen Japan, en heeft ook in Jappenkamp gezeten, diende ook in Nieuw-Guinea) vonden dit een grote schande, gelukkig woonden we in de Friese havenstad Harlingen. In Harlingen konden wij niet veel militairen / veteranen ontdekken in onze jeugd. De militaire eer van de familie moest ik gaan redden,(mijn grootvader van moeders kant had met generaal Mac Arthur gevochten, en verdiende een Amerikaanse onderscheiding) daar had ik geen problemen mee. Ik kreeg natuurlijk extra druk mee, want na de Molukse acties van de vorige eeuw, als Ambonees, het leger in gaan? Was geen pretje, bepaalde instructeurs probeerden je geestelijk kapot te maken.

Veteran7
En nu nog de vergeten veteranen…

Maar vergis u niet, ik ben veel officieren tegengekomen, die mij vertelden dat zij zich als Nederlandse militair en veteraan kapot schaamden zoals de KNIL Ambonezen behandeld zijn geworden. Zij wisten onze en de Nederlandse geschiedenis over de “ vergeten veteranen”. Jazeker, ik bestempel ze als Nederlandse “vergeten veteranen”.  Men zat gewoonweg in het KNIL of te wel het Koninklijke Nederlandse Indisch Leger, en viel onder het Nederlandse krijgsmacht.

Ruperti4
Veterans4Veterans
Ruperti5
Maluku4Maluku

 

De laatste paar maanden zie ik ineens ook een kentering bij programmamakers van documentaires op de Nederlandse televisie.

 

Ambonezen(Molukkers) zijn oorlogshelden

Na meer dan zestig jaar hoor ik ineens op Nederlandse tv dat onze ouders “oorlogshelden” zijn? Mooi, maar tevens heel wreed en triest! Want velen zijn er niet meer, waaronder mijn ouders. U gelooft mij niet?

VergetenVeteranen

Kijk op de volgende linken van Andere Tijden, en beleef mee hoe Nederland zich heeft misdragen tegenover Ambonezen(Molukkers):

Hoe Nederland omgaat met veteranen! Kijken is begrijpen

https://www.anderetijden.nl/aflevering/710/Westkapelle-1956

Ook in de sport droeg je extra druk mee als kind van oorlogshelden(vergeten veteranen)

https://www.npo.nl/andere-tijden-sport/11-06-2017/VPWON_1264906?ns_linkname=&ns_source=npo-shortener

 

Veteranendag is een schertsvertoning

Veteran66

Tegenwoordig weet nog niet eens twee op de honderd Nederlanders wat de inbreng was in de Nederlandse geschiedenis van de Ambonezen(Molukkers). Een grote schande, want hiermee kan men stellen dat Veteranendag een schertsvertoning is.  Vandaag was de thema van Veteranendag 2017 dat de oudere militairen(veteranen) boven de 80 jaar in het daglicht gezet moesten worden. Het is vandaag de dertiende editie, ik ben er vorig jaar geweest voor het eerst. Ik heb in 2016 van te voren bloemen gelegd bij het Nederlands-Indië monument omdat deze ook voor de KNIL Ambonezen is neergezet, alleen dit wordt verzwegen zoals velen zaken.  Maar ik weiger er nog naar toe te gaan, want zo lang de nu nog in levende zijnde Ambonezen(Molukkers) of te wel  “de vergeten veteranen” niet de erkenning krijgen als volwaardige veteraan.  Zij wachten nog op hun militaire rechten vanaf 1951, nadat ze in de Tweede Wereldoorlog zich heftig verzetten tegenover Japan.

WilhelminaDankbrief2
Bedankbrief van Koninging Wilhelmina aan de Ambonezen(voor velen onbekend)!

 

En na de bezetting van Japan, zij aan zij aan de Nederlandse kant vochten in het Nederlands-Indië. Ik heb bij de veteraneninstituut in Doorn aanvraag gedaan, om hen te eren twee jaar geleden. Antwoord nog steeds niet ontvangen. Hoe serieus moet je de veteraneninstituut nog nemen.  Ik heb ook navraag gedaan waarom er geen plek is voor de nu nog in levende zijnde KNIL Ambonezen(Molukkers) tijdens de veteranendag in Den Haag. Wel kom je er tenten tegen van verzekeringsmaatschappijen en reisbureaus.  Niemand durft antwoord te geven. Niet gek dat ik deze categorie Nederlandse veteranen “de vergeten veteranen” benoem toch? De Nederlandse Staat en het systeem wil dit verhaal doodzwijgen, en wordt zelfs meegeholpen door Molukkers. Hoe dit kan? Er is een zwaar gesubsidieerde organisatie Pelita genaamd, die voor Ambonezen(Molukkers) en andere groepen uit het voormalig Nederlands-Indië moet opkomen. Daar werken zelfs Molukkers, maar zoals geschreven vorig jaar, het is wel heel vreemd dat men de Molukse ouderdag altijd op de nationale Veteranendag organiseert! Ook vandaag valt dit samen, een rookgordijn en totale misleiding ten aanzien van alle KNIL Ambonezen in leven of niet.

Pelita Molukse ouderdag altijd op Veteranendag?

http://www.pelita.nl/15e-pelita-landelijke-molukse-ouderendag.html

 

Schandalig allemaal tegenover mannen die voor de Nederlandse driekleur zich hebben doodgevochten, en gestreden hebben. Alle dienstbevelen uitvoerden. Tot aan de laatste dienstopdracht of dienstbevel en dat was voor een tijdelijk verblijf naar Nederland komen.

KNIL Ambonezen(Molukkers) zijn gewoon Nederlandse veteranen !

Veterans4Veterans

De actiegroep Maluku4Maluku onder aanvoering van mijn persoon zullen het er niet bij laten zitten. Het is zo dat er maanden over heen zijn gegaan dat wij mededelingen hebben gedaan over de strijd om de militaire rechten van de KNIL Ambonezen(Molukkers), er zijn mensen die denken dat wij de strijd hebben opgegeven. Dat is niet waar, maar de voorbereidingen van onze advocaat(en veteraan) Michael Ruperti zijn in volle gang.

M. Ruperti advocaat & veteraan

Ruperti begeleidt meerdere veteranen die tegenover de Nederlandse staat in een rechtszaak zijn verwikkeld(lees in volgende link):

http://www.nu.nl/politiek/4311888/hennis-wil-snelle-afwikkeling-schadeclaims-veteranen.html

We beseffen dat iedereen haast heeft, en dat er elke week mannen ons ontvallen. En dat alle oorlogstrauma’s zijn opengereten met alle valse beloften die de “Backpay” met zich mee hebben gebracht. Maar het moet deze keer in een keer goed, om de rechten op te halen. Want dit is onze laatste kans. Maar dit jaar gaat het gebeuren, dat de Nederlandse Staat de KNIL Ambonezen(Molukkers) gaat ontmoeten in een rechtbank. Daarom mag ik u het volgende mededelen:

  • Maluku4Maluku zal overgaan in een stichtingsvorm in 2017
  • Maluku4Maluku is in samenwerking met advocaat / veteraan Michael Ruperti in volle voorbereiding om de Nederlands Staat te dagen. Om alle militaire onrecht die de KNIL Ambonezen is aangedaan te bevechten in twee rechtszaken.
  • De eerste rechtszaak is ten aanzien van de “Backpay” hierin zullen wij ook opkomen voor ander bevolkingsgroepen. Aangezien het Indisch Platform alle problemen van Nederlanders en Indische personen ontkent, en verstoppertje speelt.
  • De tweede rechtszaak zal voor de KNIL Ambonezen zijn, aangezien nog recht hebben op hun wachtgelden en militaire pensioenen vanaf het jaar 1951.
Veteranen
Ambonezen(Molukkers) de vergeten veteranen van Nederland

Ook zullen wij onderzoeken of er mogelijkheden zijn om erkenning en een regeling te krijgen voor alle leed die de tweede generatie is overkomen. De tweede generatie zijn de kinderen van “de vergeten veteranen”, maar eerst zal het over de KNIL(Ambonezen) of te wel de eerste generatie gaan. Ook zal er contact gezocht worden, met de ministerie van defensie om mogelijk een plek te bemachtigen om “de vergeten veteranen” in 2018 tijdens Veteranendag de erkenning te gaan geven. Maar dan hebben we alle hulp nodig van de Nederlandse veteranen, want alle dertien waren onvolledig zonder “de vergeten veteranen”! Dus de hoop is wederom gevestigd op militairen die dertig dagen aangesloten in een oorlogssituatie of oorlogsgebied hebben gezeten, net zoals de KNIL Ambonezen. De eerste steun die men “de vergeten veteranen” kan geven is door dit stuk te delen op jouw sociale-media of mail dit door in jouw netwerk.

Maluku4Maluku / Veterans4Veterans

Leo Reawaruw (Facebook https://www.facebook.com/L.P.Reawaruw )

Koning en premier in Ridderzaal voor Veteranendag

Op Facebook is Maluku4Maluku te vinden als groep en pagina:

Aanmelden is ons steunen in de strijd voor de vergeten veteranen!

https://www.facebook.com/groups/320559987970070/

https://www.facebook.com/Maluku4Maluku/

Militairen en veteranen delen dit op Facebook en of Twitter

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s