Hoop( kumpulans pakken hun verantwoording niet)

Respect, of eigen eer en roem?

Het persbericht die verscheen op donderdag 20 juli jongst leden, heeft weer mensen wakker geschud. Er zijn diverse nieuwe aanvragen binnengekomen om ouderen van boven de 85 jaar bij te staan, om hun rechten te gaan ophalen. Via Facebook bereiken mij berichten, maar ook via advocatenkantoor Drost & van de Vijver waar onze advocaat Michael Ruperti zit komen er nieuwe meldingen binnen naar Maluku4Maluku. Een goede ontwikkeling. Maar toch bevreemd het mij dat er kumpulans(verenigingen) zijn, die een ledenbestand hebben. Maar niet eens de moeite nemen, om in hun bestanden te kijken, of er geen mannen of vrouwen zijn die aangemeld moeten worden. De ouderen kan je niets kwalijk nemen, want voor velen is internet iets totaal onbekend. Het is vreemd dat we elke maand er achter moeten komen dat er nog ouderen zijn, die zich nog niet hebben aangemeld. En maar op Facebook schrijven dat je de eerste generatie respecteert?

MichaelRuperti
Maluku4Maluku wordt bijgestaan door Advocaat(Veteraan) Michael Ruperti

Ik heb vrijdagavond contact gehad met een Ambonese oom afkomst Waai, hij is 88 jaar. Hij had de advocatenkantoor gebeld, en zo kwam ik aan zijn gegevens. Een grove blunder die de kumpulan van Waai(PAWI)maakt, het bestuur mag zich dood gaan schamen. Het toont alleen maar aan dat men geen enkele binding heeft met de eerste generatie in de praktijk, wel in woord. Maar wat hebben ze daar aan? Mogelijk moeten ook andere kumpulans van Molukse kampongs zich ook snel gaan bezinnen. Want steeds slap lullen, dat men de erfenis van de eerste generatie wil beschermen, en uitdragen? Maar de ouderen die nog in leven zijn, laten stikken in dit verhaal? Geeft meer aan dat men op een bestuurderstoel zit voor eigen eer, en roem.  Ik kan er niets anders van maken, of zie ik dit verkeerd? Daarom roep ik alle kumpulans(verenigingen) op, in hun ledenbestanden te gaan kijken naar oudere personen. Deze dan ook aan ons door te geven. Een kleine moeite, wat grote positieve gevolgen kan hebben voor onze ouderen.  Maar ook voor de beeldvorming voor nu, en later wanneer zij met zijn allen er niet meer zijn. Let wel, dit geldt ook voor de Indische gemeenschap.

Verantwoordelijkheid

Vlam

Moluks en of Indisch, dat maakt niets uit! Maar een ieder die dit leest kan ook zijn eigen verantwoordelijkheid oppakken. Want, ergens zitten er nog ouderen die niet in ons gezichtsveld zijn. Jij kan ook namen doorgeven uit jouw netwerk, waarvan jij vermoed dat deze persoon aanspraak kan maken op “Backpay” en of KNIL pensioen. Dit is toch een kleine moeite? Ook moeten wij met ons allen beseffen, dat wij met een petitie die ik online heb gezet daadwerkelijk invloed kunnen uitoefenen. Het kost minder dan een minuut om die in te vullen. Stop met de slachtofferrol te spelen, en vul deze in. Kleine moeite, met grote invloed. Want? Er zijn na de WO2  zo wie zo bijna vierhonderd duizend mensen verhuisd(op welke manier dan ook) hier naar toe vanuit Nederlands-Indië. Dus we kunnen met ons allen de grootste petitie ooit aan gaan bieden. Zodat geen enkele politieke partij of ministerie ons allen niet meer in doofpot kan stoppen weer.

Kom in actie en onderteken:

http://www.petitie24.nl/petitie/1135/teken-tegen-het-indisch-platform-van-delhaye

Overlevenden van de Japanse strafkamp in Birma

Vandaag(zondag 30 juli 2017) ben ik op bezoek geweest bij de weduwe van Hendrik Hinsbeeck, hij overleefde de slag van de Javazee. En werd afgevoerd door Japanse militairen(mogelijk de vader van Delhaye) naar de Birma-spoorlijn. Daar kwam hij zijn broer tegen Anton Hinsbeeck, beiden overleefden de Japanse tirannie en zware lijfstraffen. Voor beide broers hebben wij als Maluku4Maluku “Backpay” aangevraagd, en er in begeleiding gegeven in de periode 2015-2016. Ik kreeg persoonlijk te horen dat Anton Hinsbeeck in de ochtenduren in Bangkok is overleden. Hij kreeg door onze inspanningen wel “Backpay”, zijn broer die in Leeuwarden vorig jaar overleed heeft die niet gekregen. Hoe krankzinnig dit ook klinkt. Het Indisch Platform durft nog steeds te beweren dat de afhandeling van de rechten van veteranen en overlevenden van de Japanse strafkampen, soepel  verloopt! Ik heb de familie Hinsbeeck uit Leeuwarden beloofd, dat voor het Indisch Platform hun dossier gesloten is. Maar voor Maluku4Maluku nog niet, wij zullen doorgaan om dit onrecht aan deze Indische oorlogsheld recht proberen te zetten. Zullen niet opgeven.  Daarom is het ondertekenen van de petitie van groot belang.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Staand met zwarte stropdas Anton Hinsbeeck, zittend rechts Hendrik Hinsbeek. Beide broers overleefden Birma-spoorlijn. #VergetenVeteranen 

Ik ben daarna naar de Rengerspark in Leeuwarden gegaan, naar het KNIL monument. Ik heb daar een kaarsje gebrand voor beide broers, maar ook voor KNIL militairen uit Friesland. Ik heb contact gekregen met diverse kinderen van Friese KNIL militairen via Facebook. Ik heb hen beloofd de komende weken in de loop van de Friese KNIL herdenking op woensdag 30 augustus, ook voor hun vaders een kaars te ontbranden.

https://www.facebook.com/events/340077059667780/

Vergeten veteranen

Vandaag was de dag dat ik er een begin aan heb gemaakt. En? Het deed mij goed, dat ik het nieuwe beeld weer zag staan. Hij moet denk ik nog opgepoetst worden, eerherstel aan het monument. De officiële onthulling is over een maand. Nu nog aan alle KNIL-veteranen, Moluks, Indisch of Nederlands. Allemaal wapenbroeders, of te wel “brothers in arms”! Maar helaas ook “vergeten veteranen”!

Onderteken de petitie, is gratis! Kost twee minuten van je tijd!

http://www.petitie24.nl/petitie/1135/teken-tegen-het-indisch-platform-van-delhaye

Maluku4Maluku ( Veterans4Veterans)

Leo Reawaruw

Waarom de petitie?

https://reawaruw7.wordpress.com/2017/07/28/hoopop-molukse-en-indische-vuist-tegen-verraad/

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
#BrothersInArms #Friezen #Indos #Ambonezen #KNIL #KST #VergetenVeteranen
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Onthulling tijdens Friese KNIL herdenking 30.08.2017

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s