Hoop(stille kracht Indië herdenking)

 

 

“Hoe vertel je het?”

Dinsdagmiddag naar nationale Indië-herdenking geweest in Den Haag, wilde het toch weer meemaken. Hoe schijnheilig de show weer werd vertoond aan ons allen. Een show of poppenkast doorspekt met veel leugens. Wat mij opviel was dat er zeker veel nazaten van KNIL  “Ambonezen” aanwezig waren. Ik schat zo wie zo, een man of driehonderd. Wij herkennen elkaar. Dit is een goede ontwikkeling.

IndHer17.7
Kinderen van KNIL Ambonezen die ook dienden voor Nederland-15.082017

Ook voor de herdenking, want de opkomst zal in de komende jaren minder worden qua aantal. Omdat gewoonweg de generatie boven de tachtig jaar niet het eeuwige leven heeft. Maar ook Indische mensen herkenden mijn verschijning. Kwamen ook mijn hand schudden, en mij aanmoedigen om vooral door te gaan met kritisch alles op het internet te zetten. Een vriend die journalist is, zag het gebeuren toen ik net aankwam lopen.

IndHer17.5
Vlag ter ere van KNIL “Ambonezen” vlak voor het brengen van militaire ere-groet

 Opluchting en bevrijding is stille kracht

Ik luisterde naar A. van Es als spreekster “Hoe vertel je het? We moeten alles weer reconstrueren” Verbazingwekkende uitspraken. Maar moet men dan ook niet daad bij woord toevoegen? Oké, er werd eindelijk een vergeten groep in het daglicht gezet. De oorlogswezen uit Nederlands-Indië, een van de kinderen sprak zich op tv uit als een van de personen van de “vergeten groep” uit de gezamenlijke geschiedenis.

Maar helaas zij zijn niet de enige vergeten groep, nee wat ik al een tijd aandraag is dat een gehele bevolkingsgroep vergeten word. En dat zijn de “Ambonezen”!  Alle organisaties die de nationale Indië  herdenking in elkaar draaien, willen er niets mee te maken hebben met de “Ambonezen”. De Indische mensen moeten daar tegen op staan vind ik, vooral uit de stad Den Haag. Want men weet het wel degelijk, hoe de vlag er bij hangt.

De rol van Molukkers in het verzet is relatief onbekend gebleven. Molukkers werden vanaf het begin van de bezetting van Nederlands-Indië door Japan onderdrukt en de rechten ontnomen. Zij traden dan ook relatief vaak toe tot het verzet en dit kostte aan velen van hen het leven.

Kan je alles nog ontkennen? Lees voor meer:

https://www.nederlandsekrijgsmacht.nl/index.php/kl/209-koninklijk-nederlandsch-indisch-leger/expedities-van-het-knil/activiteiten-van-het-knil-tussen-1939-en-1950/1214-moluks-verzet-tijdens-de-bezetting-van-nederlands-indie-door-japan#apje2

Vorig jaar werd ik aangesproken door een oude Indische tante, ze was boven de tachtig jaar. Ze vroeg mij, of ik “Ambonees” ben. Ik antwoordde jazeker mevrouw, ze zei dat ze zo blij was met de “Ambonezen”. Want als klein meisje werd ze gered door de “Ambonezen” toen Sukarno te keer ging(geloof mij hij was opgeleid door de Japanners en hield dezelfde beestachtige praktijken er op na). Dat mag ook weleens naar buiten gebracht worden, wanneer we het over reconstrueren hebben. Dezelfde oude Indische tante bedankte mij dat mijn volksgenoten de KNIL “Ambonezen” haar hebben gered. Want dat heeft ze nooit kunnen uitspreken. Het was voor haar een opluchting en bevrijding, hoe mooi kan dan een herdenking worden. Dat ze nog de kracht had om dit uit te spreken, ik voelde mij zeer vereerd dat ze mij als persoon daarvoor koos. Jazeker, dat noemen wij de stille kracht! Ik hoef dit niet aan Ambonezen en Indische mensen uit te leggen.

AmbonTegel
Men weet het! Maar men zwijgt! Opdat wij nooit vergeten!

Wat ik nog wel moet uitleggen is dat er nog meer leugens waren tijdens de herdenking. Ik heb wel degelijk de militaire groet gebracht toen hun Van Heutsz-vaandel met Willems-orde het veld opkwam en weer verliet. Er word dan snel verteld in de presentatie dat in het vaandel de Willemsorde gedragen word. Maar! Men moet er over heen vertellen dat deze is toegekend aan alle KNIL militairen! En binnen de KNIL waren er veel “Ambonezen” actief, en die worden genegeerd tijdens de herdenking. Een kwestie van reconstrueren toch?

Tot aan de Tweede Wereldoorlog heeft het Nederlands-Indische leger Nederlands-Indië gecontroleerd maar het werd in 1950 na de onafhankelijkheid van Indonesië opgeheven. Op 1 juli 1950 werd de oprichting van het Regiment van Heutsz een feit en werd het Regiment belast met de voortzetting van de tradities van het Koninklijk Nederlands-Indisch leger. Ter herinnering aan de verrichtingen in Nederlands-Indië is op het vaandel van het regiment Van Heutsz het opschrift Krijgsverrichtingen Koninklijk Nederlands-Indisch Leger 1832-1950 bevestigd. Op het vaandel prijken ook de Militaire Willems-Orde en de Atjeh-medaille die voor krijgshandelingen op Bali en Atjeh aan onderdelen van het KNIL werden verleend. Het Regiment van Heutsz zet ook de tradities van onder meer het beroemde zevende en derde bataljon infanterie voort, die respectievelijk in 1849 en 1877 de vaandels met de Militaire Willems-Orde bekroond zagen.

Catelina2
Willemsorde is ook voor KNIL “Ambonezen” #Vergetenveteranen #Vergetenvolk

Ik dacht gisteren ook, die stille kracht gaat ook wel eens tegen de mensen en organisaties werken die ons als KNIL “Ambonezen” ontkennen, beliegen, en weghouden van de herdenking. Ik weet dat dit gaat gebeuren, alleen wanneer? Ik moest denken aan die oude Indische tante, ik dacht dat is een teken. En er komt wel weer eentje. Vandaag las ik dat er eentje kwam vanuit de stille kracht! Gisteren bracht een vliegtuig een groet aan alle aanwezigen, wat velen niet door hebben gehad. Is het feit dat hij later een noodlanding moest maken. Een boodschap voor een ieder, wie de schoen past mag deze aantrekken.

http://www.omroepflevoland.nl/nieuws/150338/lelystad-historisch-vliegtuig-catalina-maakt-noodlanding-op-lelystad-airport

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Stille kracht dwong vliegtuig tot noodlanding #vergetenvolk

15 augustus 2017 om 14.50 maakte de CATALINA PH-PBY op Lelystad Airport een noodlanding. Na de “fly-pass” boven het Indië monument in Den Haag, bleek bij terugkeer voor de landing op Lelystad Airport dat het neuswiel niet naar buiten kwam. Hierna werd een succesvolle landing zonder neuswiel uitgevoerd. Alle passagiers en bemanningsleden kwamen ongedeerd uit het vliegtuig en werden naar het Aviodrome gebracht om op verhaal te komen.

Weer een teken van stille kracht op 15 augustus 2017

Ervaringen

Ik heb weleens vaker geschreven dat ik met Indische mensen ben opgegroeid, en dat wij geen verschillen kennen onderling. Wij komen allemaal uit Nederlands-Indië, en al mijn Indische vrienden snappen mij van voor naar achter. Jazeker, ze schamen zich kapot voor het feit dat de KNIL “Ambonezen” door alle Indische organisaties weggeschoven worden op 15 augustus. Ik had mijn Indische vriend Henk Hinsbeeck mee, zijn dochter was ook mee voor het eerst. Hinsbeeck’s vader had de slag van Javazee overleefd, en daarna de Birma-spoorlijn. Daarna vocht hij mee in de KNIL met de “Ambonezen” een strijder en veteraan van de eerste orde. Maar hij kreeg niet de “backpay” toegekend, aan de ene kant voor zijn kinderen wel een rare ervaring. Om dan naar een herdenking te gaan die georganiseerd word door partijen die beweren dat “backpay” goed en soepel verlopen is.  In ieder geval voor de kleinkind, van de Indische veteraan,was het een mooie ervaring.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kind en kleinkind van overlevende van Slag van Java-zee / Birma en KNIL – Hendrik Hinsbeeck

Totdat wij naar de zaal gingen, daar bleek dat we tien euro per persoon moesten betalen om naar binnen te komen. De wereld op zijn kop! Is dat de vernieuwing binnen de jaarlijkse herdenking? Ik vroeg nog zij is nog een kind van twaalf jaar, moet zij ook het tientje betalen? Ik dacht dat de doelstelling was om het verhaal goed door te vertellen aan met name het nageslacht. Zodat zij het niet vergeten, en de herdenkingen later kunnen overnemen. Nee, gewoon tien euro. Ik heb het voor haar betaald. Niet erg? Maar! Wanneer je tien euro durft te vragen? Mag je dan ook als betaler verwachten dat er genoeg stoelen en tafels zijn? De vorige jaren was de toegang gratis, dan is het risico voor de bezoeker dat er geen zitplaats meer over is. Of zie ik dit verkeerd? Geld vragen en geen voorziening bieden, zijn ze gek geworden? De gemiddelde leeftijd is meer dan vijfenzeventig jaar, die laat je de hele middag staan? Ik kon het niet meer aanzien, we zijn ook binnen een uur vertrokken. Weer een negatieve ervaring rijker. Ik dacht toen ik de zaal verliet, volgend jaar is het weer gratis. Want er komt een subsidiepot aan van anderhalf miljoen euro, of moet ik bang zijn dat dit verdwijnt en niet beland bij de doelgroep. Nee toch?

Sayang e niet meer zielig doen!

Volgend jaar zullen er meer nazaten van KNIL “Ambonezen” zich gaan laten zien. Want zo zijn wij, wanneer er een paar honderd mensen gaan? Gaat dat bezoekersaantal de volgende editie verdubbelen. Of we dan weer worden genegeerd? Ik denk van wel! We kunnen daar zielig over blijven doen? Maar we kunnen ook het heft in eigen hand gaan nemen. Daarom roep ik nu al op om 15 augustus 2018 in de agenda vast te gaan zetten voor Den Haag. Wat we kunnen doen om ons te laten zien? Is gewoon rustig blijven, en alles met respect bijwonen. Maar voordat het officiële gedeelte begint, en erna massaal te gaan zingen.  Dit als protestsignaal, maar vooral om de inzet van alle KNIL “Ambonezen” te gaan eren. Ik heb gekozen voor de volgende twee liederen: Gadong E, en Sayang E(kennen onze Indische vrienden ook allemaal). Wanneer er meer voorstellen zijn? Lees ik dit graag terug in het evenement die ik op Facebook heb aangemaakt:

Evenement KNIL Ambonezen Indië Herdenking 2018 

https://www.facebook.com/events/115230922435890/

Plaats eventuele foto’s van jou in de groep op Facebook

KNIL Ambonezen Indië Herdenking :

https://www.facebook.com/groups/1413976572150553/

Doofpot

Wij nazaten van KNIL “Ambonezen” zijn niet zielig. Wij laten ons ook niet meer zo maar wegduwen meer in  een doofpot! Door volgend jaar op woensdag 15 augustus massaal naar Den Haag te komen, zullen we dit gaan bewijzen. En we zullen ons goed en ordentelijk gedragen want wij herdenken dan ook, vergeet dat niet! Deze oproep geldt zeker voor zangkoren en muzikanten. Onder de blog kan men de filmpjes van YouTube bekijken. Ik heb er twee nieuwe suggesties bijgezet!

Of we dan ook tien euro moeten betalen? Ik stel voor het Moluks Museum die ook moet verhuizen naar Den Haag open te stellen voor nazaten van de KNIL “Ambonezen” en wel gratis, op 15 augustus 2018. Want wij hebben als volk nog iets te goed van Nederlandse overheid. Morgen zullen we voor het eerst na zesenzestig jaar ons melden als Maluku4Maluku in Hilversum. Daar zal een historische ontmoeting plaatsvinden met de Inspecteur Generaal der Strijdkrachten (tevens Generaal der Veteranen / Generaal der Reservisten) H. van Griensven onderwerpen zullen zijn “Backpay” en “wachtgelden en of militaire pensioenen KNIL / KST”.

Respect voor de Inspecteur Generaal der Krijgsmacht

Wie had dit ooit kunnen bevroeden? Een bewijs dat wij als Ambonezen(Molukkers) niet meer zielig zijn! Maar ook een bewijs dat stille krachten ons goed gezind zijn binnen de strijd naar rechten. Rechten van onze ouders en grootouders, die eindelijk erkenning verdienen. Maar ook genoegdoening. Ik prijs dan ook de Inspecteur Generaal der Krijgsmacht(IGK) H. van Griensven, dat hij de tijd neemt om ons verhaal aan te horen. Mogelijk kan hij iets gaan betekenen voor de vergeten veteranen!

 

Maluku4MalukuIGK

Alle informatie zal binnen Facebook-evenement gedeeld worden, wil je ons mentaal steunen?  Zet je zelf op aanwezig, en deel daarna dit op jouw tijdlijn!

https://www.facebook.com/events/110419929668609/

 

Maluku4Maluku

Leo Reawaruw

Volg ons via:

Facebook-pagina

https://www.facebook.com/Maluku4Maluku/

Facebook-groep

https://www.facebook.com/groups/320559987970070/

Sayang E / Gadong E

 

Suggesties?

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s