Hoop(in historische persbericht)

Inspecteur Generaal der Strijdkrachten gaat voor volwaardige erkenning voor KNIL “Ambonezen”

Vrijdagmiddag 18 augustus 2017 heeft er een ontmoeting plaatsgevonden op landgoed “De Zwaluwenberg” te Hilversum, tussen de Inspecteur Generaal der Krijgsmacht(IGK) H. van Griensven en de Molukse actiegroep Maluku4Maluku(M4M). Bij de bespreking was ook aanwezig de Staf Inspecteur Generaal der Krijgsmacht T. van Mastrigt. Maluku4Maluku wordt aangevoerd door activist, opiniemaker, tevens veteraan afkomstig uit de Friese provinciestad  Leeuwarden, Leo Reawaruw.

WilOrde3
Inspecteur Generaal der Strijdkrachten H. van Grinsven & Luitenant-kolonel T. van Mastrigt

Men moet spreken over een historische ontmoeting, want na zesenzestig jaar  is er voor het eerst een officiële bespreking geweest tussen hoge functionarissen van Defensie, en een delegatie van “Ambonezen”. Dit word ook gezien door M4M als doorbraak naar de toekomst. KNIL “Ambonezen” volgden in het jaar 1951 een dienstbevel op, om voor zes maanden naar Nederland te komen.

De topontmoeting had voor alle aanwezigen een goed, en open karakter. En is soepel en naar alle tevredenheid verlopen. De voorlopige uitkomsten moeten bestempeld gaan worden als historisch voor de Nederlandse en Molukse geschiedschrijving.

De Inspecteur Generaal der Krijgsmacht, tevens Generaal der Veteranen zegt met onmiddellijke ingang toe dat op de nationale veteranendag voortaan een plaats op het Malieveld beschikbaar gesteld gaat worden om de KNIL “Ambonezen” in het daglicht te gaan stellen. Voor ons als M4M is dit de stap naar volledige erkenning van de oorlogshelden, en de status van Nederlandse veteranen voor alle KNIL ”Ambonezen”. M4M zal verantwoordelijk zijn voor de programmering.

Defilé door Haagse binnenstad. Foto: Imara Angulo Vidal
KNIL “Ambonezen” 30 juni 2018 – eindelijk erkenning en waardering als Nederlandse veteranen en oorlogshelden

De IGK zegt toe zijn netwerken toe te spreken in verband met de Nationale Indië-herdenking op 15 augustus in Den Haag, om de KNIL “Ambonezen” een plaats te gaan geven binnen de officiële herdenking. De organisatie van deze dag van nationale herdenking ligt niet bij defensie. Voor M4M is dit een belangrijk streven, want de KNIL “Ambonezen” zijn trouw geweest tijdens de bezetting van Japan, maar ook de jaren daarna. Tot Nederlands-Indië ophield te bestaan. Met name voor het tonen van de Willems-Orde op het vaandel van de vlag van Van Heutsz is een doorn in het oog bij de KNIL “Ambonezen”. Aangezien de Willems-Orde ter ere van de KNIL/KST aan de Van Heutsz bataljon geschonken is. Voor M4M is het een logische stap dat na de Nationale Veteranendag, ook tijdens de Nationale Indië-herdenking voor de KNIL “Ambonezen” een teken van erkenning, en herdenken gaat komen.

WilOrde2
Willems-Orde Van Heutsz is van KNIL

Ten aanzien van het onderwerp de chaos rondom de “Backpay” voor alle veteranen uit Nederlands-Indië is de boodschap overgekomen van ongenoegen. Dat het ongehoord is hoe er met de aanvragen van alle personen die onder de Nederlandse driekleur hebben gediend tijdens de Tweede Wereldoorlog, wordt omgegaan door de Sociale Verzekeringsbank(SVB) Leiden is duidelijk geworden. De zaken rondom de verwerking en afhandeling van aanvragen (Molukse en Indische veteranen), en de onterechte afwijzingen daarvan zijn besproken.  Men moet spreken dat het topje van een grote ijsberg van frustratie en onrecht is, wat er vrijdag voorgelegd is. M4M is in voorbereiding om alles naar de rechtbank te gaan brengen.

MichaelRuperti
veteraan / advocaat Michael Ruperti Advocatenkantoor Drost & van de Vijver

Reawaruw heeft het officiële inschepingsbevel voor de KNIL “Ambonezen” met name de passage met betrekking tot “wachtgeld” of te wel militair pensioen voorgelezen, en is daarna besproken. De IGK verwijst naar de ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties(BZK) aangezien de KNIL “Ambonezen” hier onder vallen. Dit was voor M4M een complete verrassing, na al die jaren kregen wij het antwoord bij welke ministerie dit probleem behoort! In overleg met advocaat, tevens veteraan, Michael Ruperti van advocatenkantoor Drost & van de Vijver(Baarn) zal er op korte termijn een brief opgesteld gaan worden voor de huidige minister van BZK. Deze zal voor de pers direct na verzending beschikbaar gesteld worden, informatie over de inhoud zal gedaan worden door advocaat Michael Ruperti.

 

Veteranen

Onze dank als vertegenwoordigers van de KNIL “Ambonezen” naar de IGK H. van Griensven en zijn stafofficier luitenant-kolonel T. van Mastrigt is zeer groot, en wij zullen met hun door blijven gaan met communicatie en samenwerking. Omdat de weg naar volledige erkenning van oorlogshelden en Nederlandse veteranen van de KNIL “Ambonezen” nu open ligt, maar nog met zijn allen geplaveid moet worden voor de toekomst.

Einde persbericht – Hieronder printversie zonder afbeeldingen:

Bouterse3

 

Persbericht  Maluku4Maluku Persbericht Maluku4Maluku Persbericht

Inspecteur Generaal der Strijdkrachten gaat voor volwaardige erkenning voor KNIL “Ambonezen”

Vrijdagmiddag 18 augustus 2017 heeft er een ontmoeting plaatsgevonden op landgoed “De Zwaluwenberg” te Hilversum, tussen de Inspecteur Generaal der Strijdkrachten(IGK) H. van Griensven en de Molukse actiegroep Maluku4Maluku(M4M). Bij de bespreking was ook aanwezig de Staf Inspecteur Generaal der Krijgsmacht T. van Mastrigt. Maluku4Maluku wordt aangevoerd door activist, opiniemaker, tevens veteraan afkomstig uit de Friese provinciestad  Leeuwarden Leo Reawaruw.

Men moet spreken over een historische ontmoeting, want na zesenzestig jaar  is er voor het eerst een officiële bespreking geweest tussen hoge functionarissen van Defensie, en een delegatie van “Ambonezen”. Dit word ook gezien door M4M als doorbraak naar de toekomst. KNIL “Ambonezen” volgden in het jaar 1951 een dienstbevel op, om voor zes maanden naar Nederland te komen.

De topontmoeting had voor alle aanwezigen een goed, en open karakter. En is soepel en naar alle tevredenheid verlopen. De voorlopige uitkomsten moeten bestempeld gaan worden als historisch voor de Nederlandse en Molukse geschiedschrijving.

De Inspecteur Generaal der Strijdkrachten, tevens Generaal der Veteranen zegt met onmiddellijke ingang toe dat op de nationale veteranendag voortaan een plaats op het Malieveld beschikbaar gesteld gaat worden om de KNIL “Ambonezen” in het daglicht te gaan stellen. Voor ons als M4M is dit de stap naar volledige erkenning van de oorlogshelden, en de status van Nederlandse veteranen voor alle KNIL ”Ambonezen”. M4M zal verantwoordelijk zijn voor de programmering.

De IGK zegt toe zijn netwerken toe te spreken in verband met de Nationale Indië-herdenking op 15 augustus in Den Haag, om de KNIL “Ambonezen” een plaats te gaan geven binnen de officiële herdenking. De organisatie van deze dag van nationale herdenking ligt niet bij defensie. Voor M4M is dit een belangrijk streven, want de KNIL “Ambonezen” zijn trouw geweest tijdens de bezetting van Japan, maar ook de jaren daarna. Tot Nederlands-Indië ophield te bestaan. Met name voor het tonen van de Willems-Orde op het vaandel van de vlag van Van Heutsz is een doorn in het oog bij de KNIL “Ambonezen”. Aangezien de Willems-Orde ter ere van de KNIL/KST aan de Van Heutsz bataljon geschonken is. Voor M4M is het een logische stap dat na de Nationale Veteranendag, ook tijdens de Nationale Indië-herdenking voor de KNIL “Ambonezen” een teken van erkenning, en herdenken gaat komen.

Ten aanzien van het onderwerp de chaos rondom de “Backpay” voor alle veteranen uit Nederlands-Indië is de boodschap overgekomen van ongenoegen. Dat het ongehoord is hoe er met de aanvragen van alle personen die onder de Nederlandse driekleur hebben gediend tijdens de Tweede Wereldoorlog, wordt omgegaan door de Sociale Verzekeringsbank(SVB) Leiden is duidelijk geworden. De zaken rondom de verwerking en afhandeling van aanvragen (Molukse en Indische veteranen), en de onterechte afwijzingen daarvan zijn besproken.  Men moet spreken dat het topje van een grote ijsberg van frustratie en onrecht is, wat er vrijdag voorgelegd is. M4M is in voorbereiding om alles naar de rechtbank te gaan brengen.

Reawaruw heeft het officiële inschepingsbevel voor de KNIL “Ambonezen” met name de passage met betrekking tot “wachtgeld” of te wel militair pensioen voorgelezen, en is daarna besproken. De IGK verwijst naar de ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties(BZK) aangezien de KNIL “Ambonezen” hier onder vallen. Dit was voor M4M een complete verrassing, na al die jaren kregen wij het antwoord bij welke ministerie dit probleem behoort! In overleg met advocaat, tevens veteraan, Michael Ruperti van advocatenkantoor Drost & van de Vijver(Baarn) zal er op korte termijn een brief opgesteld gaan worden voor de huidige minister van BZK. Deze zal voor de pers direct na verzending beschikbaar gesteld worden, informatie over de inhoud zal gedaan worden door advocaat Michael Ruperti.

Onze dank als vertegenwoordigers van de KNIL “Ambonezen” naar de IGK H. van Griensven en zijn stafofficier luitenant-kolonel T. van Mastrigt is zeer groot, en wij zullen met hun door blijven gaan met communicatie en samenwerking. Omdat de weg naar volledige erkenning van oorlogshelden en Nederlandse veteranen van de KNIL “Ambonezen” nu open ligt, maar nog met zijn allen geplaveid moet worden voor de toekomst.

Einde persbericht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s