Hoop(op verzoening voor iedereen)

De geschiedenisboeken

De Moluks gemeenschap heeft nog niet door wat mijn persbericht, of te wel vorige blog voor betekenis heeft. Ik krijg veel felicitaties vanuit mijn andere netwerken, zij hebben wel door wat voor historische doorbraak is binnengehaald door mijn team Maluku4Maluku. Binnen mijn netwerken zitten Nederlandse militairen, die wel een beetje verbaasd zijn dat er lauw op wordt gereageerd in het algemeen. Wie zit er niet op het grootste medium? Facebook! Daar heb ik mijn blog in meer dan tachtig groepen geplaatst die betrekking hebben op de Molukse en Indische gemeenschap.  Maar ook groepen van Defensie en veteranen. Resultaat? Meer dan zeshonderd duizend accounts krijgen meldingen van het persbericht. Met het gevolg dat meer dan zestigduizend unieke IP adressen inloggen, lees je hem mobiel? Zit jouw lezen niet mee in de statistieken.

Wil je het persbericht nalezen? Klik op onderstaande link:

https://reawaruw7.com/2017/08/21/hoopin-historische-persbericht/

 Oorzaak en gevolg, actie daarna reactie

Ik spreek daadwerkelijk over een historische doorbraak, want wij als gemeenschap of bevolkingsgroep zouden de geschiedenisboeken ingaan niet als nazaten van militairen of veteranen, allemaal gediend onder de Nederlandse vlag. Dat mocht niet gaan gebeuren, daarom al die jaren de inzet om dit voor elkaar te krijgen. Ik weiger dat er over vijftig jaar aan een nazaat van een KNIL “Ambonees” wordt verteld dat hij afstamt van “treinkapers” of een of andere motorclub, of zelfs vluchteling. Met betrekking tot de term “treinkaper” stel ik altijd het is “oorzaak en dan gevolg”, of te wel “actie en reactie”. De zwarte bladzijden binnen de Nederlandse geschiedenis ten aanzien van die periode, moet men allemaal terugvoeren als het trieste gevolg van de schandalige behandeling en verraad richting Nederlandse veteranen de “KNIL Ambonezen” door de Nederlandse staat.  Jammer genoeg, we kunnen het nooit meer terugdraaien, zijn er veel burgers omgekomen. Of hebben veel Nederlandse burgers voor hun hele leven een deel van onze trauma meegekregen.  Er komen volgende maand rechtszaken  in Den Haag over dit onderwerp.

Nooit vergeten
Verslagen maar niet verpletterd! #Maluku4Maluku #Veterans4Veterans

 

Jihad een intern geloofsconflict?

Dit wordt allemaal onder aanvoering van mensenrechtenadvocaat(specialist) Liesbeth Zegveld gedaan! Ik heb dat gevolgd, en ik heb de volste vertrouwen in haar expertise. Ik steun haar in haar strategie, want die heeft geresulteerd in successen. Want ik vreesde voor “verjaring”! Zij heeft dit tegen kunnen houden, en ik voorzie nog meer successen onder haar begeleiding. Ik lees weleens kritieken over haar aanpak, die leg ik naast mij neer. Want ik had het niet anders gedaan. Het gaat om resultaten, niet om loze kreten. De persoon die nu haar zo hard afkraakt?

Fantast?
Jihad op de Molukken iedereen keek andere kant op!

Waar was hij toen de Jihad(Kerhasuan) over de Molukse archipel woedde in de jaren 1998 – 2001? Ik heb hem niet gehoord of gelezen, jullie wel? Wil ik het nog niet eens hebben over de jaren vanaf 1978(Assen)! Tja, de periode 1998-2001 de Jihad op Maluku. Ik had het over schendingen van mensenrechten, misdaden tegenover de mensheid, en genocide. Wie begreep mij? Zelfs de zogenaamde Moluks leiding en bobo’s kotsen mijn visie. En wie praat er nu over mensenrechten, juist ja een of andere huis, tuin en keuken advocaat. Wij moesten ons bek houden, de Nederlandse overheid belazerde ons allen. Ook de Nederlandse burger werd belogen, en zij trapten er in! Zij geloofden allen, wat de overheid hun door hun strot duwde. De Molukkers(vooral People Against Genocide en Maluku Warchild) moesten stil zijn, want het was een “interne geloofsconflict” en daar bemoeide Nederland zich nooit mee!

Hoop3
Nederland actief in interne geloofsconflicten

In de andere hand

Dat mag iedereen nu gaan uitleggen aan de ouders die hun zonen hebben verloren in Afghanistan, en andere brandhaarden waar de oorzaak een interne (Jihad)geloofsconflict is.

Hoop5
Jihad interne geloofsconflict?

Waarom krijgen al die vluchtelingen uit landen waar interne (Jihad)geloofsconflicten zijn, een veel betere opvang als Molukkers, maar ook Indische, mensen van de eerste generatie? Gewoon opgevangen in nette opvangcentra(Kamp Vught / Kamp Westerbork is andere koek), daarna verhuizen naar een ingerichte woning. In sommige steden krijgen ze zelfs een toelage van tienduizend euro om hun woning in te richten. Molukse en Indische eerste generatie, moesten hun inrichting(men kwam hier met een paar koffers, niet met een dure moderne mobiel in de andere hand) terugbetalen. Er moest voor getekend worden, hoe lekker is nu de opvang?  Daarnaast krijgt men gelijk een uitkering, hoe ga je dit uitleggen aan de KNIL “Ambonezen”? Nadat ze een opvang kregen in de oude concentratiekampen, en niet meer dan zeven gulden kregen per week. Ongeacht de gezinssamenstelling, en warm eten? Gewoon een gaarkeuken! Halal maaltijden? Vreten wat de pot schaft, tijden zijn veranderd. Toen was geluk nog heel gewoon in Nederland!

Vluchtelingen
Opvang van interne geloofsconflicten…de andere hand

De vlag

Nee, ik ben altijd weggebleven bij de rechtszaken van Liesbeth Zegveld. Ik zal omdat de nabestaanden die zich laten begeleiden door Zegveld binnenkort eens een rechtszaak gaan bezoeken. Niet om de nabestaanden te steunen! Want dat is normaal, maar om de mensenrechtenactiviste / advocate een blijk van waardering te gaan geven. Ik word nog steeds bestempeld als mensenrechtenactivist in dossiers.  Wat de mariniers van 1977 betreft, blijf ik bij mijn mening dat men niet meer boos mag zijn op hun. Zij hebben opdrachten uitgevoerd, van wie zij die kregen? Dat zoekt de rechter maar uit. Ik blijf wel bij de mening dat dit minister Dries van Agt is, hij was en is hoofdverantwoordelijk. En in het Internationaal Strafhof worden de opdrachtgevers gebracht niet de militairen, want die voerden alleen maar uit. Men mag niet de vergissing maken, de KNIL “Ambonezen” voerden alle opdrachten als militair uit voor de Nederlandse vlag.  Ik heb vaker de oproep gedaan, en doe dit weer! Ook militairen en veteranen lezen dit.

WilOrde3
IGK H. van Griensven en Stafofficier IGK A. van Mastrigt

 

Wij willen een gesprek buiten iedereen om met de mariniers van 1977, ik heb geschreven en gezegd dat dit een gesprek moet zijn om vergiffenis te schenken. Maar dat is het verkeerde woord, en omschrijving.  Ik sprak paar dagen geleden met een veteraan, hij zei goed streven. Maar verkeerde woord gebruik je, het moet verzoening zijn. Zoals vaak voeren militairen opdrachten uit, waar ze later wroeging of spijt van krijgen. Daarom willen wij hun verzoening geven met hun daden die zij in opdracht moesten uitvoeren. Wij gaan onder begeleiding van de IGK H. van Griensven ook grote stappen maken naar verzoening. Het is laat, maar beter laat dan nooit.

Opdrachtgever staatsmoord toen voorstander van de Staat Israel? Kan hij dat nog wel herrinneren?
Ich habe es nicht gewuszt!

Vergiffenis, en verzoening richting Dries van Agt? Daar zal ik nooit en te nimmer aan meewerken. Wanneer hij vandaag sterft? Hang ik de vlag uit!

Satu Darah Satu Bangsa, galmt voor altijd

Ten aanzien van de term motorclubs, kan ik heel kort zijn. Wij Molukkers hebben de term(al eeuwen oud) Satu Darah, Satu Bangsa! Zeg je dus Satu Darah? Moet dit altijd gevolgd worden door de woorden Satu Bangsa, doe je dit niet? Heeft dit niets te maken met ons volk! Wij zijn een trots volk, maar ook opgevoed met de Bijbel in de hand, en onze adat(cultuur)-regels. Wat men allemaal kon zien in een of andere documentaire over een motorclub in het jaar 2015 op tv? Heeft totaal niets met onze volk, en adat te maken.

Molukse KerkKoor

De weg van erkenning en verzoening

Daarom ben ik intens blij, al zijn er niet veel meer, dat eindelijk de eerste generatie KNIL “Ambonezen” hun langverwachte erkenning gaan krijgen. Dit is natuurlijk ook te danken aan de Inspecteur Generaal der Strijdkrachten(IGK) H. van Grinsven, met zijn stafofficieren die als militairen wel degelijk het begin van onze geschiedenis in Nederland kennen! Mijn kinderen, en achterkleinkinderen en gaan zo maar door! Kunnen nu keihard zeggen, wij zijn nazaten van Nederlandse militairen, en of veteranen. Wij zijn geen nazaten van vluchtelingen, of motorclubs. Kijk maar naar nationale veteranendag! We leven nu in een wereld wat voor altijd vastgelegd kan worden via het internet. Voor onze nageslacht is deze overwinning, natuurlijk voor de eerste generatie KNIL “Ambonezen” voorop. Maar de impact van de doorbraak zal nagalmen tot ver na de vijfde generatie, en ik ga dat allemaal niet meemaken. Maar begrijpt u allen nu mijn intense blijheid? Mijn blijheid moet ook de uwe zijn!

Hoop6

Zaterdag 30 juni 2018 duurt nog wel heel lang. Vooral voor de overgeblevenen van de eerste generatie KNIL “Ambonezen”, de komende maanden zullen we jammer genoeg steeds meer mensen moeten begraven. Toch is er weer altijd hoop! Want er komt een moment aan binnen een week, dat wij met de KNIL “Ambonezen” ons officieel gaan melden aan Nederland. Dit zal zijn in de Friese provinciestad Leeuwarden zijn. Daar wordt een niet zo’n grote Indië / KNIL herdenking gehouden. Ik wil dat ten eerste een impuls gaan geven, omdat wij met ons allen de militairen moeten blijven herdenken die in de oorlog omkwamen. Dat zijn wij in het algemeen verplicht ten aanzien van hun, maar ook hun nabestaanden. Ik heb verzoeken gedaan bij kinderen van KNIL “Ambonezen” waarvan hun vaders nog in leven zijn. Wanneer zij nog sterk zijn, om met hun naar Leeuwarden af te gaan reizen. Want onze vaders, waren wapenbroeders van de gevallenen. Maar ook de Friese militairen die nog in leven zijn, en die ik ook al daar heb mogen ontmoeten. Het zal een historische doorbraak zijn dat de wapenbroeders elkaar weer handen kunnen schudden na zeventig jaar. Het is nog nooit gebeurd dat KNIL “Ambonezen” binnen het officiële gedeelte van een herdenking kransen gaan leggen. Boven alles zal de staf van de Inspecteur Generaal der Strijdkrachten(IGK) H. van Griensven in hun officiële toespraak de KNIL “Ambonezen” gaan benoemen. In alle herdenkingen is dit nog nooit gebeurd, ik hoop dan ook dat de trend ingezet gaat worden. Leeuwarden(dat is mooi in het daglicht van Culturele Hoofdstad van Europa 2018) mag het voorbeeld gaan worden. De Indië herdenking op 15 augustus in Den Haag moet vanaf nu wel opletten. Ik ben nu bezig te organiseren dat er een moment komt, dat de afvaardiging van de IGK onze eerste generatie de KNIL “Ambonezen” elkaar kunnen ontmoeten, buiten de herdenking(Leeuwarden) om.

Hoop7

Evenement op Facebook:

https://www.facebook.com/events/340077059667780/

Friese wapenbroeders
Friese veteranen gaan hun KNIL Ambonezen ontmoeten in Leeuwarden

 

Wil je er bij zijn, of ken je iemand uit de eerste generatie. Dit geldt ook voor vrouwen(weduwen) van KNIL “Ambonezen” die dit willen meemaken? Volg mijn volgende blog die dit weekend gaat verschijnen, daar zullen mededelingen in gedaan worden van het programma die Maluku4Maluku heeft klaarliggen voor volgende week woensdag vanaf 17.00 uur in Leeuwarden. In het programma zal meegenomen worden een gezamenlijke maaltijd(kosten per persoon 6 of 7 euro). Vragen? Schroom mij niet te mailen via mijn Facebook, ben je het totaal eens met mijn activiteiten die ik uitwerk met de werkgroep Maluku4Maluku kan je mij een vriendschapsverzoek zenden. Die zal ik accepteren, dan kan er direct contact met mij opgenomen worden. Binnen de groep die is opgestart rondom de herdenking in Leeuwarden, kan men met elkaar communiceren. Er zijn meldingen van personen op Facebook, die wel willen gaan. Maar moeilijkheden hebben met vervoer. Mogelijk kan daar met elkaar geregeld worden, dat men met elkaar meerijd naar Leeuwarden.

Lid worden is ook steun uitspreken:

https://www.facebook.com/groups/477095832642383/

Indisch gezeik om niets

Geldt ook voor Indische vrienden op het internet, en vergis u allen niet. De successen die wij als Maluku4Maluku behalen stralen over alle nazaten van Nederlands-Indië uit. Want wij zitten allemaal in hetzelfde schuitje, onze doorbraak is een doorbraak voor iedereen. Want wij waren een groot onderdeel van de doofpot waar zij de pijn en verdriet van ons allen hebben ingestopt. Ik lees nu allerlei zaken rondom Delhaye Silfraire de voorzitter van het Indisch Platform. Wat ik er van vind? Allemaal gezeik om niets! Tijdverspilling! Weggegooide energie! Ik heb het antwoord al gegeven, teken de petitie die gestart is. Want Martin van Rijn, of welke partij in Den Haag kan een petitie van veertig duizend handtekeningen op zij schuiven? Het ondertekenen van de petitie duurt twee minuten. Met  de mogelijkheid dat we Silfraire wegsturen als voorzitter, kan die op vakantie naar Japan.

Tijd voor actie, met zijn allen!

http://www.petitie24.nl/petitie/1135/teken-tegen-het-indisch-platform-van-delhayeEen voor allen, allen voor een!

indie-pamflet04

Kortom? De maand augustus is een goede oogstmaand geworden voor de KNIL “Ambonezen” en al hun nazaten. Maar ook voor alle bevolkingsgroepen vanuit Nederlands-Indië. Maar ik vind dat wij het een goede oogst moeten maken voor onze Nederlandse wapenbroeders. De militairen die dienstplichtig maar ook als beroeps naar Nederlands-Indië gingen. Wij hoeven hun, en hun kinderen niet uit te leggen in welke situatie wij zijn beland. Want zij erkennen onze problemen vanaf het moment dat zij terugkeerden naar Nederland. Wij zijn verplicht ten aanzien van hun, ook onze waardering  te gaan geven. Kom woensdag 30 augustus naar de Rengerspark in Leeuwarden, dat moet het historische startpunt worden voor ons allen(ook de derde en vierde generatie) om de weg van erkenning,  en verzoening in te slaan.

OnbekendKNIL1

Maluku4Maluku zijn de volgende personen:

SDSB

Anies(Hans) Tahitu – Elst / Nona Salakory – Baarn / Tim Notenboom – Oss / Roy Loupatty – Almelo / Jan Falaksoru – Vaassen / Tjalie de Fretes – Tilburg / Mariette Kawarnidi-Notenboom – Oss

Leo Reawaruw

#Veterans4Veterans

Op verzoek hier onder een printversie, zonder afbeeldingen.

Hoop(op verzoening voor iedereen)

De geschiedenisboeken

De Moluks gemeenschap heeft nog niet door wat mijn persbericht, of te wel vorige blog voor betekenis heeft. Ik krijg veel felicitaties vanuit mijn andere netwerken, zij hebben wel door wat voor historische doorbraak is binnengehaald door mijn team Maluku4Maluku. Binnen mijn netwerken zitten Nederlandse militairen, die wel een beetje verbaasd zijn dat er lauw op wordt gereageerd in het algemeen. Wie zit er niet op het grootste medium? Facebook! Daar heb ik mijn blog in meer dan tachtig groepen geplaatst die betrekking hebben op de Molukse en Indische gemeenschap.  Maar ook groepen van Defensie en veteranen. Resultaat? Meer dan zeshonderd duizend accounts krijgen meldingen van het persbericht. Met het gevolg dat meer dan zestigduizend unieke IP adressen inloggen, lees je hem mobiel? Zit jouw lezen niet mee in de statistieken.

Wil je het persbericht nalezen? Klik op onderstaande link:

https://reawaruw7.com/2017/08/21/hoopin-historische-persbericht/

 Oorzaak en gevolg, actie daarna reactie

Ik spreek daadwerkelijk over een historische doorbraak, want wij als gemeenschap of bevolkingsgroep zouden de geschiedenisboeken ingaan niet als nazaten van militairen of veteranen, allemaal gediend onder de Nederlandse vlag. Dat mocht niet gaan gebeuren, daarom al die jaren de inzet om dit voor elkaar te krijgen. Ik weiger dat er over vijftig jaar aan een nazaat van een KNIL “Ambonees” wordt verteld dat hij afstamt van “treinkapers” of een of andere motorclub, of zelfs vluchteling. Met betrekking tot de term “treinkaper” stel ik altijd het is “oorzaak en dan gevolg”, of te wel “actie en reactie”. De zwarte bladzijden binnen de Nederlandse geschiedenis ten aanzien van die periode, moet men allemaal terugvoeren als het trieste gevolg van de schandalige behandeling en verraad richting Nederlandse veteranen de “KNIL Ambonezen” door de Nederlandse staat.  Jammer genoeg, we kunnen het nooit meer terugdraaien, zijn er veel burgers omgekomen. Of hebben veel Nederlandse burgers voor hun hele leven een deel van onze trauma meegekregen.  Er komen volgende maand rechtszaken  in Den Haag over dit onderwerp.

Jihad een intern geloofsconflict?

Dit wordt allemaal onder aanvoering van mensenrechtenadvocaat(specialist) Liesbeth Zegveld gedaan! Ik heb dat gevolgd, en ik heb de volste vertrouwen in haar expertise. Ik steun haar in haar strategie, want die heeft geresulteerd in successen. Want ik vreesde voor “verjaring”! Zij heeft dit tegen kunnen houden, en ik voorzie nog meer successen onder haar begeleiding. Ik lees weleens kritieken over haar aanpak, die leg ik naast mij neer. Want ik had het niet anders gedaan. Het gaat om resultaten, niet om loze kreten. De persoon die nu haar zo hard afkraakt? Waar was hij toen de Jihad(Kerhasuan) over de Molukse archipel woedde in de jaren 1998 – 2001? Ik heb hem niet gehoord of gelezen, jullie wel? Wil ik het nog niet eens hebben over de jaren vanaf 1978(Assen)! Tja, de periode 1998-2001 de Jihad op Maluku. Ik had het over schendingen van mensenrechten, misdaden tegenover de mensheid, en genocide. Wie begreep mij? Zelfs de zogenaamde Moluks leiding en bobo’s kotsen mijn visie. En wie praat er nu over mensenrechten, juist ja een of andere huis, tuin en keuken advocaat. Wij moesten ons bek houden, de Nederlandse overheid belazerde ons allen. Ook de Nederlandse burger werd belogen, en zij trapten er in! Zij geloofden allen, wat de overheid hun door hun strot duwde. De Molukkers(vooral People Against Genocide en Maluku Warchild) moesten stil zijn, want het was een “interne geloofsconflict” en daar bemoeide Nederland zich nooit mee!

In de andere hand

Dat mag iedereen nu gaan uitleggen aan de ouders die hun zonen hebben verloren in Afghanistan, en andere brandhaarden waar de oorzaak een interne (Jihad)geloofsconflict is. Waarom krijgen al die vluchtelingen uit landen waar interne (Jihad)geloofsconflicten zijn, een veel betere opvang als Molukkers, maar ook Indische, mensen van de eerste generatie? Gewoon opgevangen in nette opvangcentra(Kamp Vught / Kamp Westerbork is andere koek), daarna verhuizen naar een ingerichte woning. In sommige steden krijgen ze zelfs een toelage van tienduizend euro om hun woning in te richten. Molukse en Indische eerste generatie, moesten hun inrichting(men kwam hier met een paar koffers, niet met een dure moderne mobiel in de andere hand) terugbetalen. Er moest voor getekend worden, hoe lekker is nu de opvang?  Daarnaast krijgt men gelijk een uitkering, hoe ga je dit uitleggen aan de KNIL “Ambonezen”? Nadat ze een opvang kregen in de oude concentratiekampen, en niet meer dan zeven gulden kregen per week. Ongeacht de gezinssamenstelling, en warm eten? Gewoon een gaarkeuken! Halal maaltijden? Vreten wat de pot schaft, tijden zijn veranderd. Toen was geluk nog heel gewoon in Nederland!

https://www.youtube.com/watch?v=HFIUUg5mdXg

De vlag

Nee, ik ben altijd weggebleven bij de rechtszaken van Liesbeth Zegveld. Ik zal omdat de nabestaanden die zich laten begeleiden door Zegveld binnenkort eens een rechtszaak gaan bezoeken. Niet om de nabestaanden te steunen! Want dat is normaal, maar om de mensenrechtenactiviste / advocate een blijk van waardering te gaan geven. Ik word nog steeds bestempeld als mensenrechtenactivist in dossiers.  Wat de mariniers van 1977 betreft, blijf ik bij mijn mening dat men niet meer boos mag zijn op hun. Zij hebben opdrachten uitgevoerd, van wie zij die kregen? Dat zoekt de rechter maar uit. Ik blijf wel bij de mening dat dit minister Dries van Agt is, hij was en is hoofdverantwoordelijk. En in het Internationaal Strafhof worden de opdrachtgevers gebracht niet de militairen, want die voerden alleen maar uit. Men mag niet de vergissing maken, de KNIL “Ambonezen” voerden alle opdrachten als militair uit voor de Nederlandse vlag.  Ik heb vaker de oproep gedaan, en doe dit weer! Ook militairen en veteranen lezen dit.  Wij willen een gesprek buiten iedereen om met de mariniers van 1977, ik heb geschreven en gezegd dat dit een gesprek moet zijn om vergiffenis te schenken. Maar dat is het verkeerde woord, en omschrijving.  Ik sprak paar dagen geleden met een veteraan, hij zei goed streven. Maar verkeerde woord gebruik je, het moet verzoening zijn. Zoals vaak voeren militairen opdrachten uit, waar ze later wroeging of spijt van krijgen. Daarom willen wij hun verzoening geven met hun daden die zij in opdracht moesten uitvoeren. Wij gaan onder begeleiding van de IGK H. van Griensven ook grote stappen maken naar verzoening. Het is laat, maar beter laat dan nooit.

Vergiffenis, en verzoening richting Dries van Agt? Daar zal ik nooit en te nimmer aan meewerken. Wanneer hij vandaag sterft? Hang ik de vlag uit!

Satu Darah Satu Bangsa, galmt voor altijd

Ten aanzien van de term motorclubs, kan ik heel kort zijn. Wij Molukkers hebben de term(al eeuwen oud) Satu Darah, Satu Bangsa! Zeg je dus Satu Darah? Moet dit altijd gevolgd worden door de woorden Satu Bangsa, doe je dit niet? Heeft dit niets te maken met ons volk! Wij zijn een trots volk, maar ook opgevoed met de Bijbel in de hand, en onze adat(cultuur)-regels. Wat men allemaal kon zien in een of andere documentaire over een motorclub in het jaar 2015 op tv? Heeft totaal niets met onze volk, en adat te maken.

De weg van erkenning en verzoening

Daarom ben ik intens blij, al zijn er niet veel meer, dat eindelijk de eerste generatie KNIL “Ambonezen” hun langverwachte erkenning gaan krijgen. Dit is natuurlijk ook te danken aan de Inspecteur Generaal der Strijdkrachten(IGK) H. van Grinsven, met zijn stafofficieren die als militairen wel degelijk het begin van onze geschiedenis in Nederland kennen! Mijn kinderen, en achterkleinkinderen en gaan zo maar door! Kunnen nu keihard zeggen, wij zijn nazaten van Nederlandse militairen, en of veteranen. Wij zijn geen nazaten van vluchtelingen, of motorclubs. Kijk maar naar nationale veteranendag! We leven nu in een wereld wat voor altijd vastgelegd kan worden via het internet. Voor onze nageslacht is deze overwinning, natuurlijk voor de eerste generatie KNIL “Ambonezen” voorop. Maar de impact van de doorbraak zal nagalmen tot ver na de vijfde generatie, en ik ga dat allemaal niet meemaken. Maar begrijpt u allen nu mijn intense blijheid? Mijn blijheid moet ook de uwe zijn!

Zaterdag 30 juni 2018 duurt nog wel heel lang. Vooral voor de overgeblevenen van de eerste generatie KNIL “Ambonezen”, de komende maanden zullen we jammer genoeg steeds meer mensen moeten begraven. Toch is er weer altijd hoop! Want er komt een moment aan binnen een week, dat wij met de KNIL “Ambonezen” ons officieel gaan melden aan Nederland. Dit zal zijn in de Friese provinciestad Leeuwarden zijn. Daar wordt een niet zo’n grote Indië / KNIL herdenking gehouden. Ik wil dat ten eerste een impuls gaan geven, omdat wij met ons allen de militairen moeten blijven herdenken die in de oorlog omkwamen. Dat zijn wij in het algemeen verplicht ten aanzien van hun, maar ook hun nabestaanden. Ik heb verzoeken gedaan bij kinderen van KNIL “Ambonezen” waarvan hun vaders nog in leven zijn. Wanneer zij nog sterk zijn, om met hun naar Leeuwarden af te gaan reizen. Want onze vaders, waren wapenbroeders van de gevallenen. Maar ook de Friese militairen die nog in leven zijn, en die ik ook al daar heb mogen ontmoeten. Het zal een historische doorbraak zijn dat de wapenbroeders elkaar weer handen kunnen schudden na zeventig jaar. Het is nog nooit gebeurd dat KNIL “Ambonezen” binnen het officiële gedeelte van een herdenking kransen gaan leggen. Boven alles zal de staf van de Inspecteur Generaal der Strijdkrachten(IGK) H. van Griensven in hun officiële toespraak de KNIL “Ambonezen” gaan benoemen. In alle herdenkingen is dit nog nooit gebeurd, ik hoop dan ook dat de trend ingezet gaat worden. Leeuwarden(dat is mooi in het daglicht van Culturele Hoofdstad van Europa 2018) mag het voorbeeld gaan worden. De Indië herdenking op 15 augustus in Den Haag moet vanaf nu wel opletten. Ik ben nu bezig te organiseren dat er een moment komt, dat de afvaardiging van de IGK onze eerste generatie de KNIL “Ambonezen” elkaar kunnen ontmoeten buiten de herdenking(Leeuwarden) om.

Wil je er bij zijn, of ken je iemand uit de eerste generatie. Dit geldt ook voor vrouwen(weduwen) van KNIL “Ambonezen” die dit willen meemaken? Volg mijn volgende blog die dit weekend gaat verschijnen, daar zullen mededelingen in gedaan worden van het programma die Maluku4Maluku heeft klaarliggen voor volgende week woensdag vanaf 17.00 uur in Leeuwarden. In het programma zal meegenomen worden een gezamenlijke maaltijd(kosten per persoon 6 of 7 euro). Vragen? Schroom mij niet te mailen via mijn Facebook, ben je het totaal eens met mijn activiteiten die ik uitwerk met de werkgroep Maluku4Maluku kan je mij een vriendschapsverzoek zenden. Die zal ik accepteren, dan kan er direct contact met mij opgenomen worden. Binnen de groep die is opgestart rondom de herdenking in Leeuwarden, kan men met elkaar communiceren. Er zijn meldingen van personen op Facebook, die wel willen gaan. Maar moeilijkheden hebben met vervoer. Mogelijk kan daar met elkaar geregeld worden, dat men met elkaar meerijd naar Leeuwarden.

Lid worden is ook steun uitspreken:

https://www.facebook.com/groups/477095832642383/

Indisch gezeik om niets

Geldt ook voor Indische vrienden op het internet, en vergis u allen niet. De successen die wij als Maluku4Maluku behalen stralen over alle nazaten van Nederlands-Indië uit. Want wij zitten allemaal in hetzelfde schuitje, onze doorbraak is een doorbraak voor iedereen. Want wij waren een groot onderdeel van de doofpot waar zij de pijn en verdriet van ons allen hebben ingestopt. Ik lees nu allerlei zaken rondom Delhaye Silfraire de voorzitter van het Indisch Platform. Wat ik er van vind? Allemaal gezeik om niets! Tijdverspilling! Weggegooide energie! Ik heb het antwoord al gegeven, teken de petitie die gestart is. Want Martin van Rijn, of welke partij in Den Haag kan een petitie van veertig duizend handtekeningen op zij schuiven? Het ondertekenen van de petitie duurt twee minuten. Met  de mogelijkheid dat we Silfraire wegsturen als voorzitter, kan die op vakantie naar Japan.

Tijd voor actie, met zijn allen!

http://www.petitie24.nl/petitie/1135/teken-tegen-het-indisch-platform-van-delhayeEen voor allen, allen voor een!

Kortom? De maand augustus is een goede oogstmaand geworden voor de KNIL “Ambonezen” en al hun nazaten. Maar ook voor alle bevolkingsgroepen vanuit Nederlands-Indië. Maar ik vind dat wij het een goede oogst moeten maken voor onze Nederlandse wapenbroeders. De militairen die dienstplichtig maar ook als beroeps naar Nederlands-Indië gingen. Wij hoeven hun, en hun kinderen niet uit te leggen in welke situatie wij zijn beland. Want zij erkennen onze problemen vanaf het moment dat zij terugkeerden naar Nederland. Wij zijn verplicht ten aanzien van hun, ook onze waardering  te gaan geven. Kom woensdag 30 augustus naar de Rengerspark in Leeuwarden, dat moet het historische startpunt worden voor ons allen(ook de derde en vierde generatie) om de weg van erkenning,  en verzoening in te slaan.

Maluku4Maluku zijn de volgende personen:

Anies(Hans) Tahitu – Elst / Nona Salakory – Baarn / Tim Notenboom – Oss / Roy Loupatty – Almelo / Jan Falaksoru – Vaassen / Tjalie de Fretes – Tilburg / Mariette Kawarnidi-Notenboom – Oss

Leo Reawaruw

#Veterans4Veterans

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s