Hoop( erkenning en uitnodiging voor onze KNIL ouders)!

 

Kinderen met elkaar spelen

De deksel is van de doofpot. We gaan met zijn allen richting de lang verwachte erkenning, en waardering van en voor onze ouders . Of te wel de KNIL “Ambonezen”.  De strijd naar “backpay” en achterstallige militair pensioenen, gaat door! Maar staat los van deze zaak. Want Defensie is geen Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, en of VWS. Natuurlijk is het wrang dat er niet veel meer zijn van onze ouderen.  Van mijn vaders kant is er niemand meer. Dan werd er weleens tegen mij gevraagd, waarom zet je jezelf nog  in? Domme vragen bestaan niet? Er zijn gitzwarte bladzijden geschreven in de Nederlandse geschiedenis tussen de jaren 1972 en 1978, dat waren allemaal acties omdat iedereen woest was. Omdat de trotse militairen die alles hebben gegeven voor de Nederlandse driekleur niet de erkenning kregen. Deze pijn veroorzaakte ongecontroleerde woedde bij de tweede generatie, daardoor is er heel veel leed ook bij Nederlandse burgers ontstaan. Wanneer men goed kan kijken zijn de acties van toen om de erkenning van KNIL “Ambonezen” af te dwingen, voortgezet door Maluku4Maluku. Het nadert het einde dit hoofdstuk. Jammer genoeg zijn er veel Nederlandse slachtoffers gevallen. Maar ook voor de overlevenden en nabestaanden is het nog zwaar, en daarmee bedoel ik voor alle partijen. We kunnen dit helaas niet meer terugdraaien. Toch zijn er al stappen ondernomen naar verzoening, met betrekking tot de acties in 1977? Ik heb mij ook daar ook voor ingezet, we zijn er nog niet. Maar het begin is er, en dat geeft weer hoop.

12 juini 2007: Steun voor monument

BOVENSMILDE – Leo Reawaruw van People Against Genocide steunt het plan voor een monument bij de school in Bovensmilde. Dat deed hij maandag tijdens de bijeenkomst waar het einde van de treinkaping bij De Punt, dertig jaar geleden, werd herdacht. Reawaruw wil als Molukse gemeenschap spijt betuigen voor de gijzeling van schoolkinderen in dat dorp in 1977.

KNILSamenBS
Bovensmilde

Ik werd in het jaar 2007 niet begrepen, en werd zelfs uitgescholden en uitgekotst. Gelukkig kwamen een paar betrokkenen vlak na mijn verklaring naar buiten, met ook steun voor het monument. Ik was laatst in Bovensmilde, ik moest er aan denken. Maar ik zag Nederlanders en mijn volk daar van de zon genieten. Kinderen met elkaar spelen. Dat geeft mij een goed gevoel! Ik hoop dat u allen dit kan begrijpen. Het is dan ook logisch dat we naar verzoening moeten komen met de mariniers van 1977.

Valkuil

Er is een Nederlander die nu op Facebook haat oproept, en mogelijk fysiek geweld naar andere Nederlanders  binnen de kwestie van 1977. Wel vreemd dat hij dit doet, want alles was ons ook bekend. Alleen de wet die de dossiers dicht hielden, moesten nog opgeheven worden. Zo spannend was het allemaal niet. Ik wilde in het jaar 2000 al met advocaat Th. Hiddema, Forum van Democratie, Dries van Agt al voor de rechter slepen. Niet de mariniers! Waar was toen die ene Nederlander dan? Of te wel trap er niet in, wie weet heeft hij bedoelingen voor zijn eigen eer en roem. Met als gevolg dat wij als samenleving voor zijn karretje gespannen worden.  Let wel! Wij zijn onderdeel geworden van de Nederlandse samenleving, de Nederlandse burgers of militairen hebben geen schuld aan onze ellende. Het Nederlandse systeem, en of Nederlandse overheid daar moeten wij onze aandacht en energie op richten, op een zakelijke open manier. Anders moet je hier niet blijven, en weggaan en die ene Nederlander meenemen naar een andere land, of kalifaat. En wanneer je als Nederlander foto’s durft te publiceren, moet je het goed doen. Ik publiceerde een foto van een marinier van Molukse afkomst, met de vraag aan hem. Om als Moluks kind zijn verantwoording te pakken, en openheid te geven. Of wordt deze marinier door die ene Nederlander gespaard? Trap er niet in, het is een valkuil!

 

KNIL Ambonezen zijn uitgenodigd om landgoed “De Zwaluwenberg”

De Inspecteur Generaal der Strijdkrachten(IGK) H. van Griensven  doet alles om de KNIL “Ambonezen” totale erkenning te geven als internationale erkende veteranen. Wanneer je de pijn kent die zij hebben gehad dat ze als militair werden genegeerd, is dit een historische doorbraak. Gelukkig zijn er nog mannen en vrouwen vanuit de “eerste generatie” in leven. Ik hoop dat een ieder hun wilt uitleggen wat er eindelijk is bereikt.  Het volgende is een groot gebaar vanuit de IGK en zijn staf. Wij, KNIL “Ambonezen” zijn officieel (is per email bevestigd) uitgenodigd door de IGK om naar landgoed “De Zwaluwenburg” te komen. Op hetzelfde landgoed was een paar dagen geleden de formatie rondom het nieuwe kabinet van Mark Rutte.

IGKRUTTE
IGK ontvangt Mark Rutte op landgoed “De Zwaluwenburg”

Met een afvaardiging van de eerste generatie KNIL “Ambonezen”, maar ook de weduwen. En enkele nabestaanden, wanneer de vader en moeder er niet meer zijn! Dit zal gaan gebeuren op dinsdag 21 november 2017 of woensdag 24 januari 2018. Maluku4Maluku zal een lijst samenstellen van personen die uitgenodigd gaan worden! Hieronder volgt passage uit de uitnodiging:

De Inspecteur-Generaal, Lt-Gen van Griensven wil graag zelf invulling geven aan zo’n bijeenkomst door een vertegenwoordiging van deze groep uit te nodigen op De Zwaluwenberg in Hilversum. Hiermee wil hij erkenning en waardering tonen aan deze bijzondere groep veteranen.

Het gaat natuurlijk in de eerste plaats om de nog in leven zijnde veteranen zelf, met partners en/of begeleiders. Omdat onze erkenning en waardering ook uitgaat naar de veteranen die niet meer in leven zijn, willen we ook graag nabestaanden van die veteranen verwelkomen.

IGKKNILUITNODIGING

Op dit moment kiest Maluku4Maluku voor de dinsdag 21 november dit jaar nog, en wel om twee redenen. Ten eerste we praten over mensen van de dag.  Dus hoe eerder hoe beter, want elke week ontvalt er ons een persoon uit de eerste generatie. Wanneer we naar januari uitwijken kunnen de wegen slecht zijn in verband met mogelijke winter. Dus lijkt ons november de perfecte datum. Wij zullen contact opnemen met de personen die bij ons bekend staan in onze administratie.

Ontwikkelingen zijn te volgen via het evenement op Facebook. Zet je zelf op aanwezig of interesse. Dan krijg je gelijk meldingen:

https://www.facebook.com/events/183341138875325/

Woonwijk Zevenaar nummer een!

Een ieder kan Maluku4Maluku binnenkort ook gaan ontmoeten. Want wij zijn bezig met onze netwerken in bepaalde regio’s van woonwijken bijeenkomsten te plannen. De eerste zal ingepland worden in wijk Zevenaar in september. We zijn bezig op dit moment met de volgende woonwijken in te plannen. Vaassen en Wierden, wil je ook een ontmoeting in jouw regio?  Dan moet men rekening houden met het volgende, Maluku4Maluku weigert huur te betalen.  Om de volgende reden alle woonwijken en stichtingsgebouwen en kerken zijn van de eerste generatie. Maluku4Maluku vecht als enige nog al een paar jaar voor hun rechten. Op basis daar van maken wij gebruik van het recht om dit te stellen. Wij hopen dan ook met meer goed nieuws te komen.

SDSB2

Verantwoordelijk voor de blog is Reawaruw, lees door voor KNIL herdenking Leeuwarden met Ambonezen.

 

Maluku4Maluku zijn de volgende personen:

Anies(Hans) Tahitu – Elst / Nona Salakory – Baarn / Tim Notenboom – Oss / Roy Loupatty – Almelo / Jan Falaksoru – Vaassen / Tjalie de Fretes – Tilburg / Mariette Kawarnidi-Notenboom – Oss / Leo Reawaruw-Leeuwarden

KNIL herdenking Leeuwarden met Ambonezen

Zoals eerder gemeld komende woensdag is er een KNIL herdenking in Leeuwarden, de herdenking staat in het licht van de Friese gevallenen in Nederlands-Indië. Tevens word uiteraard stil gestaan bij de KNIL. De Friese militairen vochten na de Tweede Wereldoorlog zij aan zij, met de KNIL “Ambonezen”.  Wij zullen als nazaten van KNIL “Ambonezen” aanwezig zijn. Maar ook zullen nog mannen van boven negentig jaar aanwezig zijn. Deze mannen hebben daadwerkelijk meegevochten, en dit zal de eerste keer zijn dat zij officieel in het programma aanwezig zijn.

 Maluku4Maluku programma  30.08.2017

  • Wij verzamelen om 16.15 uur in Wijkzorgcentrum “De Hofwijck” Leeuwarden. Daar is 17.00 uur een aparte ruimte voor ons gereserveerd. Van te voren kunnen we elkaar ontmoeten in het restaurant. Bij mooi weer is er een terras aanwezig. Voor de mensen die ver moeten reizen is er een driegangenmenu. Soep, nasi-goreng, en toetje.  De kosten zijn voor rekening zijn 7 euro per menu, maar we moeten de kosten van de aparte ruimte ook betalen. Maar wij gaan er vanuit dat we met een man of 25-30 zijn. Dus zal de totaalkosten rond de 10-12 euro zijn. Geef via mail of Facebook door dat je aanwezig zal zijn voor het warm eten. Dit moet ik maandag om 12.45 uur doorgeven aan de inkoop van de locatie. We kunnen met maximaal 40 personen warm eten. Mensen die wel naar de Hofwijck willen komen, maar niet willen warm eten. Ook doorgeven. Koffie en andere dranken liggen per consumptie rond de een euro. Tegenover De Hofwijck is een groot parkeerplaats. Men moet tot 18.00 uur parkeren, het is mogelijk om de ouderen eerst voor de deur uit te zetten. Dit is alleen voor kort parkeren. Prijzen voor parkeren zijn niet hoog.
  • In de aparte ruimte zullen wij ook de pers uitnodigen, en mogelijk kan de stafofficier van de IGK ons daar ook ontmoeten. Maar daar kunnen wij nog geen uitspraken over doen, of stafofficier Van Meerendonk dit qua tijd gaat halen.
  • Verzoek aan alle Molukse militairen(na de eerste generatie gediend onder Nederlandse Krijgsmachten) om in gepaste kledij te komen met het dragen van baret. Verzoek aan kinderen van KNIL “Ambonezen” om militaire eretekens van hun vader te dragen, wanneer deze er nog zijn. Of een foto van hun vader(en moeder) mee te dragen.
  • Om 18.30 uur zullen we als groep naar het KNIL Indië monument wandelen, vanaf de wijkzorgcentrum is het niet meer dan tweehonderd meter lopen. Daar ligt het Rengerspark waar het KNIL monument officieel weer wordt onthuld, nadat deze vorig jaar was vernield.
  • De eerste generatie KNIL “Ambonezen” zullen daar een krans leggen. Maar we willen ook dat de tweede generatie een krans gaat leggen, dit voor alle ouders van ons die er niet meer zijn. Of te wel wij moeten postuum de krans doen.
  • De kransen gaan geld kosten. Maluku4Maluku heeft nog nooit geld gevraagd. Maar wij willen een beroep op een iedereen doen om ons te steunen. Met een eenmalige gift van 10 of 20 euro, meer mag ook maar dat laten we aan ieder over. Wij investeren ons geld nu in reiskosten naar nieuwe bijeenkomsten, en advocaatkosten die er aan gaan komen voor “backpay”en achterstallige militaire pensioenen. Wij dienen dinsdagmiddag de kransen te bestellen, en willen binnen de eerste gezamenlijke herdenking met mooie kransen te komen. 

 Geld kan men overmaken naar NL39ABNA0465955266 ten name van L.P. Reawaruw o.v.v. KNIL Herdenking/Krans Leeuwarden

De herdenking is op Facebook aangemaakt, dus kan je op aanwezig drukken. Of interesse, want daar komen de foto’s op. Krijg jezelf meldingen daarover:

https://www.facebook.com/events/340077059667780/

Wijkzorgcentrum “De Hofwijck”

Dirk Zeperweg 2

8917 AZ Leeuwarden

Op volgende YouTube film laatste impressie(27-08-2017) KNIL Monument Rengerspark – Leeuwarden:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s