Hoop(op nieuwe tijden)

Meineed

Nog tot woensdag worden de mariniers onder ede verhoord, velen volgen de zaak. Maar velen leveren ook commentaar, die nergens op slaat. Want er wordt in het wilde weg geschreeuwd dat de mariniers veroordeeld gaan worden. Of veroordeeld moeten worden. Dat is onmogelijk op dit moment. Waar het de verhoren om gaat, zijn de vragen die nog steeds onduidelijk zijn, rondom de minuten dat de mariniers in de trein gingen. En de meest prangende vraag is, of de instructies(opdrachten of bevelen) stroken met de Nederlandse wetgeving. Het doel is dus de verantwoordelijken van de missie op termijn aan de kaak te stellen.  Het enige waar een marinier op veroordeeld kan gaan worden is meineed.

Strafmaat op meineed:

http://www.justitia.nl/meineed.html

Ik ga er dan ook vanuit dan met name marinier “Rinus” gewoon bij zijn verklaring blijft die hij al jaren geleden met ons allen heeft gedeeld. Dit is niet onder bedreiging van een wapen gebeurd, maar puur uit vrije wil.

“Toen zag ik Hansina zag liggen herkende ik haar, door de foto’s die we hadden de kapers. Ze leefde toen nog. Ze bewoog haar hoofd, en riep nog iets van ‘mamma’

dav

Passage uit Britse geheim dienst analyse

One of the six idealists was Hansina Uktolseja, a Moluccan dentist assistent born in the Netherlands. She was executed at close range by one of the marines. While she was lying on the floor, unarmed, wounded at her leg, he emptied his UZI on her. Later he said, “then I saw Hansina, she lay on the floor. I recognized her. We were given pictures of all the hijackers. She was still alive at that moment. She shook her head and said ‘mum, mum’ I think (…) Then I again opened fire at her”.

It is said that Hansina was executed with “Magnum Hollowpoint Silvertip” ammunition. Afterwards, 10 bullets were found in her body. One of the other Moluccans even had 94 bullets in his body. One of the surviving Moluccans had 14 bullets.

Kees-Kommer1

 

 Dagblad van het Noorden Gepubliceerd op 04 juni 2013

Commandant precisieschutters: ‘Ik voel me belazerd’

GRONINGEN/APELDOORN – Kees Kommer voelt zich ‘gepakt’. Als waarnemend commandant van de precisieschutters was hij in 1977 actief betrokken bij de beëindiging van de treinkaping bij De Punt. De beschieting van de trein gebeurde op last van Den Haag. Die nam dat besluit op basis van informatie die Leider Plaats Delict Dick de Jong, die de geluidsbanden en gesprekken in de trein had afgeluisterd, verstrekte aan het crisiscentrum in Assen.

Op grond van die geluidsopnamen zou De Jong de situatie in de trein als ‘niet dreigend’ voor de gijzelaars hebben ingeschat. De kans was klein dat de kapers op het punt stonden de gegijzelden te executeren, maar die boodschap is niet overgekomen. “Ik denk dat die informatie ergens onderweg van het crisiscentrum in Assen naar het beleidscentrum in Den Haag verkeerd is geïnterpreteerd. Ons is gezegd dat we moesten ingrijpen omdat de kapers gijzelaars wilden doodschieten. We zijn op het verkeerde been gezet. Daarom voel ik me belazerd.” Kommer hekelt ook het feit dat de mariniers in de trein van dichtbij op de kapers hebben geschoten met verboden zware munitie, zogeheten Hollow Point 5-patronen. “Dat is zwaar tegen de regels in. Ik zou wel eens willen weten hoe ze daar aan zijn gekomen en wie hen opdracht heeft gegeven daarmee te schieten.”

Toen zijn commando van de Bijzondere Bijstandseenheid Krijgsmacht op ongeveer 150 meter de trein beschoot, wist Kommer dat er in de trein gewonden zouden vallen. “Maar ik ging er niet vanuit dat ze vervolgens door de mariniers zouden worden afgemaakt. Als wij dat hadden geweten, hadden we de trein misschien niet eens beschoten.”

Hij benadrukt dat in alle gevechtsinstructies staat vermeld dat je verdachten – als het mogelijk is – altijd moet arresteren. “De mariniers hebben geen enkele poging daartoe gedaan. Ze hadden de gewonde kapers niet mogen doden, maar zo snel mogelijk met een ambulance naar het ziekenhuis moeten brengen.” Kommer vindt het de hoogste tijd dat er een nieuw onderzoek wordt ingesteld. Hij wil dat de onderste steen boven komt. “Een parlementair onderzoek is wel het minste dat je kunt doen, zodat de betrokkenen onder ede kunnen worden gehoord.”

 Genoeg belogen geweest

Ik heb me niet zo geërgerd aan de verklaringen die de mariniers tot nu toe hebben gedaan, want dat ze met een voorgekauwd verhaal zouden komen was te verwachten. Maar waar ik mij wel aan heb geërgerd aan dat gezeur op het internet waar de zogenaamde RMS regering in ballingschap blijft.  Want ik dacht dat we niet meer zo dom waren. Wij zijn toch genoeg belogen geweest door de zogenaamde presidenten van de RMS regering in ballingschap die actief waren, en zijn in Nederland.  Ik begrijp aan de ene kant wel deze zinnen, want diegenen die dit afvragen willen ons helpen herinneren  hoe wij met ons allen door heb belogen zijn. Of hebben ze nog ergens de stille hoop? Dan zijn zij een van de weinige onder ons, die dat hebben. Watilette? Die laat zijn kop niet zien! Daar heeft hij genoeg redenen voor. Ik zal er een paar opnoemen.

Nooit vergeten
Verslagen maar niet verpletterd! #Maluku4Maluku #Veterans4Veterans

In het jaar 2010 maakte de zogenaamde RMS regering o.l.v. Watilette bekend dat de motorclub Satu Darah samen ging werken om de viering in zalencentrum Orpheus te Apeldoorn blijven te garanderen.  In de programmering werd doodleuk verteld dat de nieuwe sponsors van de huur voor Orpheus, een politieke presentatie zouden gaan geven in de “Oranje-zaal”! Ik dacht gelijk dit kan je toch zelf niet bedenken, was gewoon te zot voor woorden.  Er werd geen enkele presentatie gegeven, dus was weer een loze belofte. Maar het ergste van alles, was dit het startschot van het veranderen van een politieke getinte herdenkingsdag in de grootste jaarlijkse motormeeting van Nederland. Maar ook vanaf dat moment krijgt de zogenaamde Molukse motorclub een grote aantrekkingskracht bij veel Molukkers.  Ook bij andere bevolkingsgroepen krijgt de jaarlijkse grote meeting in Apeldoorn een stoere uitstraling, zodat zij zich bij de motorclub aansluiten. Maar wat dit met politiek te maken heeft, kan niemand mij uitleggen.

 

Of het moet zijn dat onze vlag dwars door heel Nederland herkent gaat worden. Maar de manier waarop werkt totaal niet in onze voordeel. Natuurlijk is het een motorclub! Alleen jammer genoeg zijn er bijna elke maand meldingen in de media van wangedrag van leden van de motorclub. Vanuit iedere provincie zijn er in de media misdragingen en misdrijven te vinden. Overal komt het woord Molukse motorclub te staan, terwijl het al lang niet meer bestaat uit alleen maar Molukse leden. Dat kon men ook heel duidelijk zien in hun tv-optreden. Waar ik toen stevige kritiek op uitte, dit is na te lezen via de volgende link:

https://reawaruw7.com/2015/07/06/satudarah-oneblood-niets-daarvan-is-maluku-alifuru/

In de poll die ik daar had aangemaakt stemde afgerond negentig procent dat de motorclub niets met onze cultuur, normen en waarden te maken heeft. Een duidelijke boodschap die natuurlijk ook bekend is geworden bij de zogenaamde president. Ondanks dat is hij gewoonweg doodleuk doorgegaan op de zijn(en niet onze) ingeslagen pad.

Ik heb al die tijd blijven volhouden dat dit een politieke zelfmoord zou worden. Ik lees dan weleens op het internet dat wij blij moeten zijn met de motorclub. Omdat zij de RMS strijd en vlag in levend hebben gehouden. Maar was dat hun taak? Lag dat niet ten eerste bij jezelf! En daarna misschien bij de zogenaamde politieke leiding. Je moet bij jezelf te rade gaan, en niet verschuilen achter een of andere organisatie.  De vlag werd verbrand in Emmen, toen een Nederlandse kopstuk overstapte naar de motorclub No Surrender. Is hij en zijn kameraden ooit ter verantwoording geroepen, omdat zij onze vlag verbrand hebben. Heeft advocaat Watilette hun aangeschreven? Of voor de rechter gesleept? Laat staan is de leiding van de motorclub daar naar toe gereden, om navraag te doen? Dus kom niet aan met nog meer sprookjesverhalen.  Onze vlag wordt niet goed vertegenwoordigd, en of verdedigd! Laten we het maar niet hebben over onze adat isti adat, of te wel onze normen en waarden onderling. Want in Appingedam is wel duidelijk geworden dat Molukse motorclubleden, en hun ouders niets daarvan aantrekken. Zelfs niet wanneer je pela(bloedbroeder) van iemand bent, wordt je in elkaar geslagen. En de ouders vinden dit de normaalste zaak van de wereld, verdedigen nog eens de misdragingen van hun kinderen. Warempel ze vallen een tante pela aan, midden in de nacht wordt haar huis belaagd. Maar bijvoorbeeld ene Agges Leirissa vindt dit niet erg,  hij vindt zijn zonen stoerder omdat zij lid zijn van een motorclub. In sommige woonwijken is de totale gekte en chaos compleet! En wat doet de zichzelf noemende leiding van de Molukse samenleving daar aan?

Nu wil de Nederlandse overheid enkele motorclubs gaan verbieden, drie maal raden wie bij de eerste namen word genoemd. Heeft niets met Moluks te maken, maar wordt wel steeds meegenomen in de berichtgeving. Terwijl ik al jaren schrijf dat wij moeten waken dat er wederom een vervalsing in onze geschiedenis naar binnen sluipt. Wij zijn geen nazaten van een of andere motorclub. Wij zijn nazaten van Nederlandse oorlogshelden, veteranen of te wel de KNIL “Ambonezen”! De bekendmaking en het optreden tegen de motorclub werd vorige week ingezet. Toevallig? Nee! Gelijktijdig met de verhoren onder ede van de mariniers, werd de aanval ingezet door justitie. Je kan het de overheid niet kwalijk nemen, want het zat er gewoonweg aan te komen. Vooral dat er vorige week ook een rechter een uitspraak deed tegen twee leden van de motorclub. Die na de herdenking op 11 juni tegen het verkeer reden, en bij controle een doorgeladen machinegeweer bij hun hadden in de auto. De mannen wilden hun motorclub uit de wind houden, door te verklaren dat zij het op persoonlijke titel verantwoordelijk er voor waren. Maar er werd wel gemeld in hun verklaring dat zij bij de herdenking van de actievoerders wegkwamen. Alsof dat iets met hun misdragingen in het verkeer, en het meedragen van een machinegeweer te maken had. Laten we wel even de puntjes op de i zetten, voor de personen die het niet snappen. Maar in het jaar 1977 was het altijd vier woorden: Satu Darah Satu Bangsa!

SDSB2

Verstoppertje spelen!

Watilette die horen we niet, of we zien geen enkele schriftelijke verklaring van hun kant. Ze spelen verstoppertje allemaal.  Dat ze niet achter de families staan is wel duidelijk, want dan hadden ze de belofte van de grafrechten al lang in orde gemaakt! Want belofte maakt schuld. Ze laten zich helemaal niet zien, nu de aanval van justitie op de motorclub is geopend. Ondanks dat Watilette in de grootste krant van Nederland, de Telegraaf, ontkent dat hij met de motorclub praat, en of samenwerkt weten wij allen wel beter. Watilette  noemt zich politiek leider? Dan moet hij nu vooral zijn politieke verantwoordelijkheden nemen, u raadt het al? Zoals de minister van defensie Hennis die verantwoordelijk is, en was voor de wanorde bij de strijdkrachten dien je dan af te treden! Want de geloofwaardigheid is politiek gezien weggeslagen. Dat weet een ieder, wanneer jezelf in de spiegel durft aan te kijken. En naar eer en geweten deze onafwendbare beslissing kenbaar kan maken. Over eer en geweten gesproken, ik hoop dat marinier “Rinus” dit morgen in de rechtbank ook doet.

VanAgt11

 

Want dan is de deur geopend om een andere politieke dier aan te pakken, u kent hem nog wel! Dries van Agt(speelt ook verstoppertje) die net zoals Mengele als een chirurg te werk ging.

Maluku4Maluku

Leo Reawaruw

P.S. Ik wil bij deze alle Nederlandse nabestaanden en families en slachtoffers sterkte toewensen de komende tijd, die ongewild onderdeel zijn geworden van zwarte bladzijden in onze geschiedenis. Wel dient men rekening er mee te houden dat de eerste zwarte bladzijden werden geschreven door het verraad door de Nederlandse overheid ten aanzien van de KNIL “Ambonezen”. Die onder de term “Ambonezen door de Eeuwen Trouw” bekend stonden in de vorige twee eeuwen!

Bouterse3

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s