Hoop(wakker geschud in Nederland)

‘Dit zijn oorlogshelden die 66 jaar lang zijn vergeten’

Van de 3578 Molukse KNIL-militairen die in de jaren 50 naar Nederland kwamen, zijn er nog zo’n honderd in leven. Volgende maand zijn ze welkom op een officiële bijeenkomst met Defensie. Een klein, maar belangrijk gebaar naar de gemeenschap.

“Het betekent heel veel, want we zijn samen met de top van het ministerie van Defensie op weg naar totaal eerherstel en erkenning voor KNIL-Ambonezen”, zet Leo Reawaruw van de actiegroep Maluku4Maluku. “Dit zijn Nederlandse oorlogshelden die 66 jaar lang zijn vergeten.”

IGK21.4
KNIL Ambonezen wachtend op toespraak en dankwoord van IGK H. van Griensven, namens de Nederlandse regering #Veterans4Veterans #Maluku4Maluku

Een van hen is Piet de Kock. Hij is nu 99 en vindt dat de stap van Defensie te laat komt. “De meesten liggen al begraven”, zegt hij.

Toch spreekt Reawaruw van een omslag. “Het betekent dat er in de toekomst onderscheid gemaakt zal worden tussen alle andere multiculturele bevolkingsgroepen die in Nederland wonen. Wij hebben een heel andere achtergrond dan de rest. De eerste generatie heeft een behandeling gekregen die een vluchteling tegenwoordig nog niet zou krijgen.”

Dienstbevel

Nederland heeft een lange en complexe geschiedenis met de Molukken. De eerste vestingplaats van de Verenigde Oost-Indische Compagnie werd opgericht op de Indonesische eilandengroep. De bewoners van het eiland Ambon kregen een sterke band met Nederland: ze namen het protestantse geloof over, spraken Nederlands en klommen op in bestuursfuncties voor de koloniale overheid.

De trouw bleef toen Indonesië na de Japanse bezetting in 1945 de onafhankelijkheid uitriep. Molukkers die tot dan toe het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) dienden, zetten zich daarna in voor een eigen Molukse republiek op de eilanden. Nederland had tijdens de onafhankelijkheidsbesprekingen met de Indonesische leider Soekarno beloofd om dat streven te ondersteunen.

Toen bleek dat een eigen Molukse republiek niet haalbaar was, besloot Nederland de voormalige KNIL-militairen naar Europa te halen; in Indonesië zouden ze als collaborateurs hun leven niet zeker zijn. De Molukkers vertrokken – maar onder protest: liever bleven ze strijden voor een eigen staat of gingen ze naar Nieuw-Guinea. Er was een officieel dienstbevel voor nodig om de mannen met hun gezinnen op schepen naar Nederland te krijgen.

De aankomst van de eerste Ambonezen in 1951 was geen groot nieuws in Nederland. Korte berichtjes in de kranten, misschien een enkele foto met een kort bijschrift. Nederland had in de wederopbouw nauwelijks oog voor de 12.000 nieuwelingen van Ambon, het grootste eiland van de Molukken, en de andere eilanden.

Daar kwam nog eens bij dat het verblijf in ons land tijdelijk zou zijn, tot er een definitieve oplossing was gevonden voor de oud-militairen. Aanvankelijk werd er zelfs gesproken van een verblijf van slechts enkele maanden. Maatregelen om de Ambonezen te integreren waren er daarom nauwelijks. “De enige uitzondering hierop is een Maleis-Nederlands leerboekje, dat hen in staat moet stellen zich enigermate verstaanbaar te maken”, lichtte de Java-Bode kort voor aankomst toe.

De Molukkers werden opgevangen in leegstaande concentratiekampen als Vught en Westerbork. Tot hun grote frustratie werden de mannen bij aankomst uit het leger ontslagen; hier werk zoeken werd hun verboden. Ze kregen 3 gulden zakgeld per week. “De Ambonezen waren afgezet op een tussenstation waar geen enkele trein meer langskwam”, typeerde een deskundige.

Er zijn mannen onthoofd omdat ze niet over de Nederlandse vlag wilden lopen.

Leo Reawaruw

Schrijnend, vindt Reawaruw. “Ze hebben zoveel voor de Nederlandse driekleur betekend. Er zijn mannen onthoofd omdat ze niet over de Nederlandse vlag wilden lopen, of niet wilden spugen op de foto van Wilhelmina.”

Vrijwel onmiddellijk was er spijt over de massale evacuatie. Kolonel Van Santen, die de terugkeer bevolen had, noemde het “een misgreep en een zielige bedoening”. De Ambonezen hadden “zich als goede militairen neer moeten leggen bij de soevereiniteitsoverdracht”. De militairen voelden zich in de steek gelaten.

Achterstallig loon

Geen wonder dus dat de bijeenkomst met Defensie na meer dan zestig jaar voelt als eerherstel. Inspecteur-generaal der Strijdkrachten Hans van Griensvan zal de oud-militairen alsnog de veteranenstatus geven en hen helpen medailles te krijgen die ze verdienen.

Waar Van Griensven niks aan kan doen, is een andere netelige kwestie: het achterstallige loon van de Molukkers. Sinds 2015 kunnen ambtenaren en militairen uit Nederlands-Indië aanspraak maken op 25.000 euro backpay. Voorwaarde is wel dat de aanvrager nog leefde toen de regeling werd ingevoerd.

“We gaan nog een nieuwe claim indienen, zodat ook hun kinderen aanspraak kunnen maken op het geld”, zegt Reawaruw. “Zij hebben dat geld nooit in hun opvoeding of als erfdeel hebben teruggezien.”

Bovenstaande tekst is van NOS: klik op onderstaande link voor de beelden met KNIL veteraan De Kock.

https://nos.nl/artikel/2200484-dit-zijn-oorlogshelden-die-66-jaar-lang-zijn-vergeten.html

KNILMaail1
Bapa Maail uit Hoogeveen  

 

AAAAAAM
Maluku4Maluku lid M. Kawarnidi-Notenboom – Tanimbar vertegenwoordigster

De geest is uit de fles

Velen geloofden mijn missie niet! Niemand samenwerken, gelukkig kreeg ik steun van Molukse personen in de kwestie “backpay”. Hun vaders aanvragen werden om vage redenen afgekeurd door de Sociale VerzekeringsBank. Zo kwam de actiegroep Maluku4Maluku aan haar huidige vorm. Iedereen liet alles gelaten toe, en sliep verder. Want men zag er geen heil in, ik was een fantast! Onze bapa2 en mama2 waren de enige die geloof in ons hielden, want zij wisten precies waar wij mee bezig waren. En zij hadden ook van dichtbij meegemaakt, dat er wel degelijk KNIL Ambonezen “backpay” hadden gekregen. Onze eerste generatie bleef in ons geloven, en bleef bidden. Want zij maakten de vergaderingen mee(waar waren de personen die nu volop kritiek uiten)! MalukuMaluku een organisatie die strijd beloofd voor hun militaire (wacht)gelden een bedrag van 220.000 euro. Maar geen geld vraagt? Dat hebben ze nog nooit gezien in Nederland, hoeveel jaar hebben ze geld afgestaan voor hun ere-schulden terug te krijgen. Er kon geen advocaat er van betaald worden, terwijl er nu een persoon de zogenaamde leiding heeft. En deze persoon heeft een kantoor in…..?

RupertiKNIL
Veteraan Mr. Michael Ruperti – advocaat KNIL Ambonezen

Laat historisch besef

Daarom werd iedereen wreed wakker geschud op maandag 30 oktober 2017, niet alleen de Molukse samenleving schrok zich een hoedje. Maar ook de Indische, en hele Nederlandse samenleving. Want ineens na 66 jaar was er een soort laat historisch besef bij iedereen ontstaan. Maluku4Maluku bestempel ik vaak als volksbeweging, en dit is terecht. Want we hebben niet alleen een shock-effect veroorzaakt in alle lagen van het Nederlandse volk, maar de geest is uit de fles. Iedereen van Molukse afkomst wilt ineens overleg, of te wel een graantje meepikken van de hype. Ik zeg vaak dat Maluku4Maluku geen zin heeft om tijd te verliezen aan Molukse personen, en of organisaties die jaren lang onze ouderen in de kou heeft laten staan. Want? Waarom zouden ze dit nu wel doen? Om hun vergane glorie op te poetsen? Daar bedanken wij voor, de derde generatie die nu wilt aanschuiven? Dat is een totaal andere verhaal, mits zij eerst bijgespijkerd gaan worden. In een les Molukse geschiedenis, zodat zij doorhebben wat het verbond #zwijgplicht te weeg heeft gebracht.

Claim in de voorbereiding voor KNIL Ambonezen

 

Er is ook nog warempel kritiek op ons, dat wij ons af laten schepen? De beste stuurlui staan nog steeds aan de wal, en proberen nog hun eigen hachje te redden. Door onzinnige wartaal uit te kramen. Jammer genoeg spelen bij sommigen dan ook de emoties op, zodat men niet naar het resultaat kan kijken. Ik wil daar een einde aanmaken, mogelijk is het geschreven woord niet duidelijk genoeg. Daarom vraag ik een ieder het volgende link te gaan volgen. Waarin ik een uitleg geef van de plannen die wij hebben uitgestippeld met onze juridische adviseur(tevens veteraan) mr. Michael Ruperti:

 

Maar er zit nog een hoofdstuk aan te komen, die wij als Maluku4Maluku aan de kaak gaan stellen. Of bij een ministerie, of in de rechtbank! Want er zijn meer mensenrechten geschonden binnen het dossier KNIL Ambonezen. Wij volgen onze stappenplan, waarvan het bezoek op uitnodiging van Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht(IGK) de eerste was! Defensie is niet de ministerie waar wij moeten zijn voor claims. Wel voor medailles, en oorkondes! Die staan voor “bloed, zweet en tranen”! Die niet uitgedeeld gaat worden, omdat men heeft meegedaan aan een wandeltocht of iets dergelijks. Een burger die zijn (groot)vaders ere-metaal afdoet als nietszeggend? Ere-metaal is onderdeel van het grote verhaal van totale eerherstel! Hoe durf je als persoon die nog nooit een kogel van dichtbij heeft horen suizen zo laatdunkend doen over het militaire heldendaden van jouw (groot)vader! Een woord heb ik daarvoor: Respectloos!

Impressie bezoek Korporaal Oudheusden Kazerne te Hilversum voorafgaand bezoek IGK via Hart van Nederland. #postuum #medaillie 

http://www.hartvannederland.nl/nieuws/2017/wel-of-geen-veteranenstatus-voor-knil-militairen/

December vriezen of dooien?

De laatste maand van het jaar zullen enkele ministers brieven van Maluku4Maluku ontvangen, en ik ga er vanuit dat het antwoord van de ministers voor de Kerstdagen binnen zullen komen. Wij gaan dan de volgende stappen doen, die wij al in onze planning hebben staan.

De keuze die is gedaan in het jaar 2016 om afstand te gaan nemen van het huidige Indisch Platform, onder leiding van Silfraire Delhaye(nazaat van een Japanse militair 1940-1945) is een juiste geweest. Dit blijkt nu ook uit een krantenartikel die vandaag is verschenen in het Algemeen Dagblad.

Miljardenschuld

https://www.ad.nl/binnenland/miljardenschuld-aan-indische-gemeenschap-weggemoffeld~a9c97a0e/

Ik ben hard tegen Silfraire Delhaye, maar dat is meer dan terecht! Want hij vertelde in vergaderingen “Wat moeten wij met die Molukkers”! Nou helemaal niets Silfraire! Wij, Molukkers, zijn niet meer zielig! En laten ons niet meer(voor onze ouderen) in de maling nemen!

Maluku4Maluku

Leo Reawaruw

U kunt ons volgen via:

Facebook pagina:

https://www.facebook.com/Maluku4Maluku/

Facebook groep:

https://www.facebook.com/groups/320559987970070/

https://www.instagram.com/reawaruw.maluku4maluku/

Deze maand weer online: http://www.maluku4maluku.com

M4M_strak-logo

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s