Hoop(eer, respect, en trotsheid op historische Veteranendag)

Titanic

De griep heeft mij drie keer zwaar getroffen de afgelopen maanden, paar afspraken in het licht van het dossier “KNIL Ambonezen” zijn daardoor uitgesteld geweest. Ik moet een inhaalslag gaan maken met het dossier.  Afgelopen donderdag kon ik eindelijk naar de Frederikkazerne in Den Haag. Ik zou eigenlijk vergezeld gaan worden door een van de mensen van onze actiegroep Maluku4Maluku, maar om diverse omstandigheden moest men afzeggen. Ik wilde niet alleen gaan, dus besloot ik Mars Wat(Alphen aan den Rijn) op te bellen. Ik wist dat hij in Den Haag werkt sinds enkele maanden, hij was aangenaam verrast dat ik hem vroeg. Twijfelde geen moment, en wilde heel graag mee.

IMG-20180315-WA0011
Frederikkazerne Den Haag

Ik vroeg nog aan hem, of er nog een debat komt tussen mijn persoon en de zichzelf noemende president van de Nederlandse versie van de RMS. Tijdens de vergadering in zijn woonwijk in de maand december waren er een paar personen onder aanvoering van Daantje Talakua(Watilette fanatiekeling), die mij onderuit wilden halen. Maar dan moeten ze toch iets eerder wakker worden, want ik krijg al meer dan twintig jaar ongefundeerde kritiek uit die hoek. Ik zie het als stuiptrekkingen van een soort Titanic, met een groot verschil heel veel mensen hebben het schip al lang verlaten. Mijn berekening dat 0.02 procent van onze samenleving achter Watilette staat is een gegeven, die alleen nog uitgemeten moet gaan worden door de pers.  Het is toch raar, dat na Willem Sopacua(zogenaamde vicepresident),  ook Umar Santi(zogenaamde minister van buitenlandse zaken) geen opvolgers gevonden kunnen worden.  Conclusie? Een grote poppenkast, maar de zwijgende meerderheid van ons is al lang gered(Titanic) van alle leugens. Een regering zonder een volwaardige bezetting van ministerposten, is toch een grote grap of niet?  De grap kan alleen maar groter worden dat een van de kleine zogenaamde regering in ballingschap op 25 april gaat verklaren, dat zij bij alles aanwezig waren binnen het dossier “KNIL Ambonezen”.  Wie weet kunnen ze Halbe Zijlstra(VVD) vragen om een ministerpost te gaan bekleden. Hij kent vanuit zijn achtergrond onze samenleving. In ieder geval is een debat nog wel nodig? Voor iedereen is het toch wel duidelijk, of je moet Daantje Talakua, of Ermst Kaya heten.

Een blok van trotsheid

VD2

Het is ook onnodige energieverlies, en daar hebben wij geen zin in als Maluku4Maluku. Want er is nog een hoop werk te verzetten om de totale erkenning, en waardering naar binnen te halen voor onze eerste generatie, of te wel de  “KNIL Ambonezen”! Afgezien van het feit dat we ook nog het pad gaan bewandelen naar de rechter. In ieder geval afgelopen donderdagmiddag naar de organisatie gegaan van Veteranendag in de Frederikkazerne, het was een eerste officiële ontmoeting onder aanvoering van Koos Sol.

IMG-20180315-WA0020
Prettige eerste bespreking met Koos Sol van Veteranendag

Alle mogelijkheden kwamen langs om onze eerste generatie op de komende Veteranendag eindelijk in het daglicht te zetten. Niets te laat! Het is pas te laat, wanneer er niemand is. Zo lang zij nog met ons zijn, moeten de overgeblevenen van onze eerste generatie alles maar meemaken als vertegenwoordigers van de KNIL veteranen(inclusief hun vrouwen)! Wij, als nazaten van een van de trouwste, en meest gevreesde legeronderdelen van de Nederlandse krijgsmacht, hebben de verplichting om als een blok achter het dossier te gaan staan. De tijd dat wij zielig waren is voorbij! Dit om alle eer, respect, en trotsheid terug te brengen van onze eerste generatie in de Nederlandse geschiedenisboeken. Want dat verdienen ze nu, maar ook voor later. Want wanneer de eerste, en tweede generatie er niet meer is? Jazeker, er komt een tijd dat ik er ook niet meer ben.  Kan iedereen die na ons komt refereren naar de term “KNIL Ambonezen als Nederlandse veteranen, en oorlogshelden!”

KNIL Ambonezen (herdenking)kerkdienst tijdens Veteranendag

Veteranendag liet weten dat een van de overgebleven KNIL veteraan van onze eerste generatie een speciaal programma aangeboden gaat krijgen. Wij, als Maluku4Maluku, zullen intern overleg plegen, en een persoon daarvoor gaan aanwijzen. Deze persoon zal door premier Mark Rutte ontvangen worden. Maar ook met een selecte groep van tien veteranen van allerlei onderdelen, de defilé(militaire optocht) gaan aanvoeren in een militaire voertuig.

Koning en premier in Ridderzaal voor Veteranendag
Koning Willem-Alexander en premier Mark Rutte in de Ridderzaal tijdens de ceremonie op Veteranendag. ANP ROYAL IMAGES BART MAAT

Ook zullen wij overleg plegen om een selecte groep van onze anderen veteranen KNIL Ambonezen in een andere voertuig mee te laten doen aan de militaire ere-parade.  De plaats waar wij onze tent gaan krijgen op het Malieveld is nu nog onbekend. Er blijkt ook een tent te zijn om kerkdiensten te gaan houden.

IMG-20180315-WA0023
Kerkdienst op Malieveld – Ora et Labora

Ik heb als frontman van Maluku4Maluku, en voorvechter van en voor de KNIL Ambonezen per direct aangegeven dat  wij daar gebruik van gaan maken. Omdat binnen onze actiegroep Maluku4Maluku  iedereen die actief is(te laat?) niet meer hun ouders in leven hebben.

Dus naast de viering van erkenning en waardering op Veteranendag, zullen wij een speciale kerkdienst gaan houden in het licht van, en voor de velen die niet lijfelijk het kunnen meemaken. Wij zullen bij hun pijn(heimwee) en leed stilstaan, maar ook een tekenen van eer, respect en trotsheid geven aan veel van onze (groot)ouders.  Al is dit postuum!

veteranendag_defile_anp_0
KNIL Ambonezen op defilé of te wel militaire ere-tocht ! “De aanhouder wint!”

Ik roep dan ook, namens Maluku4Maluku,  iedereen te komen! Om deze historische gebeurtenissen van een wending in de Nederlandse geschiedenisboeken mee te maken. Naast herdenken gaan we het ook vieren dat eindelijk na bijna zeventig jaar het herschrijven van de geschiedenis ons te wachten staat.

 

Want er is ook een theatertent aanwezig, Maluku4Maluku zal Molukse artiesten gaan benaderen om daar ook onze cultuur te laten tonen aan de meer dan honderdduizend bezoekers.

IMG-20180315-WA0021
Koos Sol legt routing uit rondom Malieveld Den Haag

Eerste generatie staat voorop

Veteranendag heeft mij ook gevraagd of er de behoefte leeft een eigen detachement te gaan formeren binnen de militaire ere-tocht (defilé) , in het licht van KNIL Ambonezen. Op dit moment weiger ik, omdat de eerste generatie voorop moet staan tijdens Veteranendag 2018. Daarom is er ook een speciale tent op het Malieveld. Wie weet ga ik van gedachten veranderen, maar dan moeten daar goede redenen voor zijn, of aangedragen worden.

Hierbij verklaar ik dan ook dat welke uiting of actie richting KNIL Ambonezen tijdens Veteranendag, niet besproken met Maluku4Maluku niet in het licht gezien mag, en kan worden voor onze eerste generatie(Veteranen)! Op dit moment is geen enkele groepering bij ons aangemeld die binnen onze raamwerk wilt gaan samenwerken.

VETERANENDAG_DEF
Maluku4Maluku herschrijft de geschiedenis van de KNIL  Ambonezen, kom kijken op Veteranendag! #Herdenken #Vieren

Waarom vermeld ik dit speciaal? Omdat er nu al genoeg wilde verhalen, of zelfs leugens verspreid worden rondom het KNIL Ambonezen dossier. Molukse personen(wederom Alphen aan den Rijn) die zich uitgeven als vertegenwoordigers van het KNIL dossier! Terwijl zij als beste stuurlui jaren langs de kant stonden, raar maar waar!

 Maluku4Maluku zal voor 1 mei 2018 een stichtingsvorm gaan krijgen, met als een van haar doelstellingen het opkomen en verdedigen van het dossier KNIL Ambonezen( met al haar verworven rechten). Ook zal er een doelstelling verschijnen dat wij opkomen voor geüniformeerde personen die ook onder de Nederlandse krijgsmacht hebben gediend, of dienen. Zodat wij ook voor al onze wapenbroeders( waaronder Indische en Nederlandse lotgenoten) op kunnen komen. Maar ook personen die na de Tweede Oorlog hebben gediend, zelfs tot vandaag de dag,  mogelijk kunnen bijstaan. Ik heb bepaalde netwerken klaargestoomd die deze activiteiten zullen blijven, en gaan ondersteunen. Binnenkort volgt er meer informatie over de dagindeling van  “KNIL Ambonezen Veteranendag 2018”.

IMG-20180315-WA0028
Veteranendag 2018 in de maak voor ook “KNIL Ambonezen”

Pelita en Moluks Historisch Museum

Na de goede en prettige bespreking met Koos Sol van Veteranendag zijn we naar het Indisch Herinneringscentrum gereden, we wisten dat het bijna tegen sluitingstijden waren voor kantoorpersoneel. Maar dat een museum zoals Moluks Historisch Museum om 17.00 uur zou dicht zijn. Kon ik mij niet voorstellen. Naar onze informatie was ook Pelita daar naar toe verhuist. Waarom we daar iemand wilde spreken? Vorige jaar september heb ik Nico Papilaya van Pelita een mail verzonden, waarin ik aankondigde dat wij met onze eerste generatie zouden gaan melden op Veteranendag 2018. Of hij als hoofdverantwoordelijke van de Molukse ouderendag daar rekening mee kon houden. Omdat Pelita altijd deze dag organiseert op de laatste zaterdag van de maand juni. Maar? De laatste zaterdag van juni is ook al een paar jaar Veteranendag.

https://www.facebook.com/L.P.Reawaruw/videos/1503039363140082/

En warempel na zes maanden nog geen antwoord, terwijl Veteranendag 2018 een historische mijlpaal is voor ons allen. Mogelijk heeft Nico Papilya een totaal andere achtergrond, en weet hij niet wat KNIL is. Maar ik wilde hem gewoon vragen stellen, niet getreurd! Ik ga binnenkort naar hun kantoor in Diemen. Waarom ik ook iemand van het museum wilde spreken? Zij hebben ook niet eens de beleefdheid in hun zitten, om emailverkeer te beantwoorden. Allebeide organisaties hoeven mij niet meer per email of per brief te antwoorden. Ik ga wel langs, en zal opnamen maken. Zodat iedereen getuige kan zijn!

Waarom niet de confrontatie opzoeken, bang zijn voor wie? Een maatschappelijk werker, en of een museumdirecteur die allen onder het mom van de Molukse gemeenschap zijn salaris krijgt? Kan mij niet zo maar wegzenden, wanneer ik een paar vragen stel of wel dan? En wanneer de eerste generatie nog elke dag voor ons in gebed gaat? Moeten wij alleen maar werken, en niet zielig doen. Of te wel ora et labora!

De laatste zin die u kan horen in het filmpje?

“De aanhouder wint!”

KNIL Ambonezen Veteranendag 2018

Meld je aan via agenda op Facebook

https://www.facebook.com/events/180245449185901/

Maluku4Maluku (Veterans4Veterans)

Leo Reawaruw

M4MRoots22

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s