Hoop(mensen staan stil voor de Nederlandse trouwe bondgenoten)

Trouwe bondgenoten

Gelukkig heeft de Molukse gemeenschap het door dat de strijd van Maluku4Maluku binnen het dossier KNIL “Ambonezen” wel degelijk zin heeft. Want erkenning, en waardering van de inzet, van en voor onze voorgaande generaties binnen de Nederlandse krijgsmachten is belangrijk voor de geschiedenis. Ik schrijf nadrukkelijk voorgaande generaties, want jaren lang ging men het KNIL in. Vaak zelfs van vader op zoon, en men woonde in kazernes met hun gezinnen. Dus daar ontstonden ook huwelijken uit, van zonen en dochters van KNIL militairen( “Ambonezen”), dus we moeten spreken over een jarenlange traditie van een militair verleden binnen onze gezamenlijke geschiedenis met Nederland. De term  “Ambonezen door de Eeuwen Trouw” is niet zo maar uit de lucht komen vallen!

 

KNIL-militairen 9 juni 1927 Van Heutsz
KNIL Ambonezen zwaar gedecoreerd het jaar 1927

Na de uitnodiging, en bezoek van de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht H. van Grinsven op 21 november 2017 werd de Nederlandse samenleving wakker geschud. Beter laat dan nooit! Want met de volgende stappen waaronder Veteranendag op 30 juni 2018, herschrijven wij de geschiedenis van onze eerste generatie, en hun vaders en grootvaders(onze voorouders).  Met de grootste winstpunt dat onze nageslacht later kan vertellen aan iedereen, die beweren dat wij allochtonen, of gelukzoekers, of gastarbeiders en of vluchtelingen zijn. Dat zij afstammen van een eeuwenoude Nederlandse militaire bondgenoot. Niets is daar aan gelogen! Dus Maluku4Maluku strijd niet alleen voor het verleden, en heden, maar ook voor onze toekomst! En de militaire trotsheid zal voor altijd teruggebracht worden, ook voor onze kleinkinderen.

Gurkha-regiment

Niet defensie, maar de Nederlandse politiek heeft destijds grove fouten gemaakt ten aanzien van de  “Ambonezen”(Molukkers in Nederland). Ik vind dat ze de “Ambonezen” in het leger hadden moeten houden, en ons als een soort Gurkha-regimenten had moeten behandelen. Met een volwaardige bestaan, want het strijden in de front zit in onze genen.

Bravest of the brave,most generous of the generous, never had country more faithful friends than you. Of te wel  “Ambonezen door de Eeuwen Trouw “!

https://nl.wikipedia.org/wiki/Gurkha

 

 

Wegkwijnen

En niet tot de jaren tachtig van de vorige eeuw had moeten wegstoppen in de oude concentratiekampen waaronder Kamp Westerbork, en Kamp Vught. Dat men later de namen veranderden in Woonoord Schattenberg, en woonoord Lunetten kan, en kon niets veranderen aan de pijn van heimwee, en gevoel van verraden zijn verbloemen. Vreselijke zwarte bladzijden in de Nederlandse geschiedenis werden geschreven als  gevolg, waaronder de vulkaanuitbarsting aan onbegrip van Nederlandse zijde(gevoed door geschiedenisvervalsingen van en door Nederlandse regeringen, met als grootste leugenaar Dries van Agt) op zaterdag 11 juni 1977. Men kan dat niet loskoppelen, want de woedde van de actievoerders was al eerste gebaseerd op het zien wegkwijnen van hun eens trotse vader als KNIL militair(en zijn vrouw) ver van hun geboortegronden. Daarna kwamen pas de andere argumenten!

Tot de dood ons scheidt…

Defensie met Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht(IGK) H. van Grinsven als medestander binnen het KNIL “Ambonezen” dossier, kunnen we eindelijk feiten naar boven brengen! IGK H. van Grinsven en zijn staf verdient alle respect van onze gehele gemeenschap, want ere wie ere toekomt! Een persoon die op zo’n positie hoeft niet perse zichzelf in een bepaalde situatie te laten komen. Mits hij ook in ons verhaal van de zoektocht naar erkenning, en waardering gelooft!

IGK H.van Grinsven verdient ons respect

 

Eindelijk, beter laat dan nooit. Het is niet te laat. Te meer omdat er nog mannen, en vrouwen leven van onze eerste generatie die bewust alles hebben meegemaakt vanaf de jaren 1950. We verliezen elke maand mensen uit onze “eerste generatie”, deze week wordt KNIL veteraan Maatita uit Elst begraven. Maar ook een vrouw, en weduwe van een KNIL veteraan Mama Beth Licamahua-Sahetapy uit Wormerveer.

Maatita.Licamahua
KNIL vrouw/weduwe Mama Beth Licamahua-Sahetapy

Zij was een van de vele vrouwen, die geen arbeidscontract hadden met het Nederlandse leger in Nederlands-Indië. Maar volgde haar man als KNIL Ambonees tot de dood hun scheidde, en belandde op militair(door de Nederlandse politiek besloten) dienstbevel voor zes maanden naar Nederland.  Ik wens namens Maluku4Maluku beide grote families sterkte en Gods kracht toe om dit verlies te dragen, en te verwerken. Wij zullen stilstaan op het Malieveld in Den Haag op 30 juni 2018 op Veteranendag, voor de mannen en vrouwen van de KNIL die er lijfelijk niet meer bij kunnen zijn. Zullen in de speciale tent van de KNIL Ambonezen ook kaarsjes gaan branden ter gedachtenis van hun allen. Zij allen werden geboren onder de klapperboom, en verlangden hun leven lang om ook onder dezelfde klapperboom begraven te worden. Dit is hun ontnomen, dit zullen wij nooit vergeten! En alle (groot)moeders verdienen net zoveel erkenning, en waardering want zij waren de stille krachten achter de KNIL militairen.

Vandaag de dag gaat beheerst worden door de gemeentelijke verkiezingen, maar ook de zogenaamde “sleepwet”! Ik woon in Leeuwarden, heb al gestemd in november voor de gemeenteraad. Stemrecht zie ik als burgerplicht! Ik ga dus alleen stemmen voor een referendum, heb ik destijds ook gedaan in zake Oekraïne. Ik heb tegen gestemd toen, en stem nu ook weer tegen. Want? Ik vertrouw misschien wel de verwerking van AIVD rapporten wel in Nederland, maar wanneer men het gaat delen met Indonesië, of Turkije? Kan niemand mij garanderen wat er dan gebeurd, want zij hebben een totaal andere kijk!  Ik ben benieuwd of deze referendum bindend is, u ook?

IMG-20180321-WA0015
Referendum is optimale vorm van democratie!

 

Stilstaan als een blok

Maar 21 maart is ook de dag dat de geschiedenis veranderde voor onze eerste generatie / KNIL Ambonezen, want dat was de dag in het jaar 1951 dat de eerste transportboot de Kota Inten aanmeerde in Rotterdam. Ik wilde daar even bij stilstaan. Ik hoop dat u allen dit ook vanavond even gaat doen, voordat u gaat slapen(Ora et Labora).  De families van Bapa Bujung Maatita en Mama Beth Licamahua-Sahetapy gaat dat vanavond zeker doen tijdens de kerkdiensten.

Maatita
KNIL Veteranen..herdenken en brengen wij eer op Veteranendag 2018

Men moet gaan beseffen dat wij met zijn allen als een blok achter Maluku4Maluku moeten gaan staan, om de komende jaar de totale erkenning en waardering(ook van wachtgelden, en backpay-regelingen) van, en voor, onze eerste generatie binnen te gaan halen. Want we zijn er nog niet, we gaan de stappenplan uitwerken die daarvoor nodig is. Want? Welke organisatie heeft wel een stappenplan of strategie klaarliggen? Wanneer de eerste generatie er niet meer is? Zullen we het gevecht aangaan dat de wachtgelden, en de backpay naar de kinderen of te wel nabestaanden moet gaan! Wat velen niet weten dat onze broeders uit Papoea ook op Veteranendag aanwezig zijn, niet op het Malieveld. Maar er naast! Wij als KNIL Ambonezen(nazaten) zullen op het Malieveld staan!

Blok3
Geen incidenten, met respect naar Veteranendag dwingen zij sympathie ! Wij kunnen dit ook als een blok #Maluku4Maluku

 

 

 

Lijkenpikkers

Mij bereiken berichten van kinderen, en kleinkinderen van de KNIL “Ambonezen” die onder de krijgsmacht hebben gediend, dat zij mee willen lopen met een vorm van defilé tijdens Veteranendag 2018. Ik zal dit binnen onze actiegroep bespreken, wanneer dit gaat gebeuren? Zal dit onder de noemer van  “Nazaten van KNIL Ambonezen” gaan gebeuren! Alle andere zoektochten naar eigen eer en roem van personen(oud-militairen), die niets hebben gepresteerd binnen  het dossier KNIL “Ambonezen” moet men zien als acties van lijkenpikkers! Niet netjes, maar ik ben al wat gewend van de beste stuurlui de afgelopen jaren.

Blok1
Een blok vormend zonder incidenten lieten deze jongeren zien aan onze eerste generatie Hilversum 21 november 2017

Heeft u al zaterdag 30 juni vastgezet in uw agenda? Want alle generaties ontstaan uit de KNIL “Ambonezen” kunnen gratis dit allen van dichtbij meemaken. Alles is te laat, wanneer u allen niet komt opdagen. Want het moet een feest van erkenning, en waardering worden voor onze eerste generatie(ook postuum)! Komt u niet? Dan bent u te laat, want dan gaat u dit historische gebeurtenis missen!  Zodat de eens zo trotste KNIL militairen, de trotsheid terugkrijgen in de Nederlandse geschiedenisboeken.

Blok2
Vandaag 67 jaar geleden…..sta stil voor het slapen gaan(ora et labora)!

Maluku4Maluku

Leo Reawaruw

M4MRoots22

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s