Hoop(personen willen meeliften, maar vooral lijken pikken)

Publieke opinie

Ik ben blij met de vele steunbetuigingen vanuit de Molukse samenleving, maar ook vanuit Indische netwerken(elke positieve berichtgeving straalt ook op hun leed uit).  Maar ook vanuit de Nederlandse hoek, waaronder veel personen op Facebook die onder de krijgsmacht hebben gediend, of dienen. Ik durf te stellen dat Maluku4Maluku het woord voert van de zwijgende meerderheid binnen de Molukse samenleving in Nederland.

Het is voor iedereen wel duidelijk dat wij dit jaar alles op alles moeten zetten, om het KNIL “Ambonezen” dossier meer erkenning, en waardering te  gaan geven. Dit kan alleen maar door ons allen, binnen dit dossier proberen in te haken op verschillende datums in de jaarlijkse nationale agenda. Natuurlijk behoort Veteranendag daarbij, want dat is een landelijke vastgestelde datum. Altijd de laatste zaterdag in juni(Pelita-Molukse ouderendag)! Door dit te doen, krijgen wij mogelijk ook sneller de publieke opinie achter ons. Want die hebben wij nodig tijdens de rechtszaken die wij als Maluku4Maluku gaan aanspannen.

Maluku4Maluku heeft nu ook de eerste contacten gelegd met comité 4 mei herdenking. Want wanneer wij op 4 mei ook, twee minuten, jaren achter elkaar stil zijn. Bekruipt in ieder geval bij mij de gedachte dat een afvaardiging van KNIL “Ambonezen” daar ook moeten staan, en een krans dienen te plaatsen. Heeft u dat gevoel ook niet? Want de Koningin Wilhelmina die Nederland tijdens de oorlog had, schreef niet voor niets een speciale bedankbrief voor de “Ambonezen”(lees alle Molukse eilanden).

BedankbriefWilhelmina
Strooifolder vanuit vliegtuigen verspreid over Molukse eilanden

 

De vergeten groep van 4 en 5 mei

Maar er werd ook in de vijftiger en zestiger jaren van de vorige eeuw in diverse  “Ambonezen-kampen” aandacht aan geschonken. Maar dat is verdwenen omdat de “vergeten groep uit de Tweede Wereldoorlog”  zich in de steek gelaten voelden, door iedereen waaronder comité 4 en 5 mei herdenking. Hier het bewijs wat op zaterdag 24 maart 2018 is verschenen op het Internet, op mijn verzoek op YouTube gezet door Finie van Tongeren-Couzijn. Opname gemaakt op 4 mei 1956 in de oude concentratiekamp(Tweede Wereldoorlog) Kamp Westerbork, wat later van naam veranderde in woonoord Schattenberg(naar welke oorlogsschat verwijst men?)!

KNIL Ambonezen(de Molukse samenleving) met 4 en 5 mei herdenking 60 jaar geleden:

https://www.youtube.com/watch?v=ahCRUbW5ya4&app=desktop

 

Hier kan men zien dat de “Ambonezen”  ook de leed en pijn voelden, en ook wilden meedoen aan de herdenking. Nog nooit is het gebeurd dat er namens de KNIL “Ambonezen” of te wel de Molukse samenleving een krans gelegd mocht worden op de Dam in Amsterdam. Wordt het nu ook niet tijd om dit te gaan veranderen? Die vraag ga ik binnenkort stellen bij het comité 4 en 5 mei herdenking in Amsterdam.

fullsizeoutput_790

Dit geldt natuurlijk ook voor de nationale Indië Herdenking in Den Haag, op 15 augustus. Ook daar zijn nu de contacten geopend, en zal er op korte termijn een eerste overleg komen met Maluku4Maluku. Wanneer wij niets doen? Weten wij met zijn allen zeker dat het niet, en nooit gaat gebeuren. Dit is mijn boodschap aan iedereen, niets doen is geen optie! Tijd van afwachten op onze zogenaamde leiding heeft totaal geen zin(ze doen niets, en zijn goed in verstoppertje spelen), en we zijn ook niet meer zielig.  Onze KNIL  generaties  verdienen alle eer, erkenning en waardering in de geschiedenisboeken hier in Nederland. Zodat wij ook nu, en later met trotsheid terug kunnen denken aan hen die ons voor gingen in de Nederlandse geschiedenis. Nogmaals van vader op zoon meer dan honderd jaar, een militaire Nederlandse(oorlogsvoering) traditie. Mag niet vergeten worden, tegenwoordig praat niemand daar meer over. Gelukkig is dit vorig jaar, op 21 november op Landgoed De Zwaluwenberg bij de IGK H. van Grinsven veranderd, het begin is er!

wapenbroeder

 

Er is nog maar een kleine groep binnen onze samenleving die nog tegenstribbelt omdat ze vinden dat hun zogenaamde president mee moet liften met al het werk die Maluku4Maluku heeft verzet. Of ze willen nu ineens meedoen, voor hun eigen eer en roem.  Maar zoals ik weleens heb verteld, kan iemand mij een Molukse organisatie opnoemen(zonder dubbele agenda) die onze strategie kan versterken? Hun president weet niet eens wat hij met zijn politieke strijd moet doen! Laat staan of hij iets zinnigs kan meebrengen in ons verhaal. Maar is er een organisatie? Dan zeg ik toe als frontman van Maluku4Maluku met hun in gesprek te gaan, niemand kan een organisatie opnoemen! Of wel dan? Wanneer er personen zijn die een steentje bij willen bijdragen in onze stappenplan? Die mogen zich melden bij de volgende personen. Hans Tahitu(Elst), Roy Loupatty(Almelo), Mariette Notenboom-Kawarnidi of Tim Notenboom(Oss), Lesley Tahitu(Ede), Jan Falaksoru(Vaassen), Oelis Tahamata(Barneveld), of bij ondergetekende.

Een ouderling die lijken pikt!

Een zogenaamde nieuwe organisatie die via Facebook zich ineens laat gelden is de zogenaamde MBK, of te wel Molukkers Bij de Krijgsmacht. Onder aanvoering van Arthur Dias(Alphen aan den Rijn). Vorig jaar ben ik voor het eerst naar een herdenking in het licht van de opheffing van de KNIL geweest.  Ik had dat niet georganiseerd, want dan had ik het totaal anders aangepakt. De organisatie lag onder andere bij Arthur Dias. De bedoeling was daar de herdenking van de KNIL, waar de eerste generatie onderdeel van was, te doen op Bronbeek. Dus? Dacht ik meerdere KNIL veteranen te ontmoeten, die ik had leren kennen de afgelopen jaren. Ik belde de avond voor het verhaal in Bronbeek, de familie van Bapa Mezac Bakarbessy(Elst) op! Met de vraag of hij zou gaan, niets was hun bekend. Vond ik heel raar, ik vroeg hem klaar te staan. Want hij moest mee, want wanneer ik de KNIL herdenk op welke manier dan ook? Dienen de overgebleven KNIL veteranen(of vrouwen) aanwezig te zijn, is dat een vreemde gedachte? In ieder geval de foto’s zijn  er van op Facebook te vinden. De herdenking was op een vreemde dag, want men hield het op 20 juli 2017. Terwijl de opheffing op 26 juli(1950) was!

Polygoon verslag 26 juli 1950 

https://www.youtube.com/watch?v=ynNU5pwPE64

 

Maluku4Maluku,  gaat de datum van de opheffing van de KNIL in 2018 herdenken. En wel op de juiste datum 26 juli

https://www.facebook.com/events/144849646216586/

Diezelfde Arthur Dias sprak mij na de vergadering die wij hielden op Bronbeek aan, hij vertelde mij het volgende.  “Je zit nu bij de MBK “interim-bestuur/werkgroep”, en ik wil niet dat je jouw persoonlijke strijd gaat vermengen met onze groep!” Ik vroeg hem wat hij er mee bedoelde, hij zei waar jij voor strijd! Ik antwoordde: “Ik strijd voor de KNIL, dat waren de eerste Molukkers bij de krijgsmacht!” Ik ben toen weggelopen, want ik dacht is dit serieus? Molukkers bij de krijgsmacht begint bij de KNIL, of ben ik nu gek geworden?

KnilB23
Arthur Dias excuses ? Een ouderling die liegt en bedriegt!

 

De vergadering die wij daar hielden, werden personen gevraagd om mee te helpen de MBK naar een bepaalde structuur te brengen.  Ene Ron Boon sprak het vertrouwen in mij uit, en met name Bapa Mezac zei dat ik mee moest doen. Kon nadat de KNIL veteraan mij dat min of meer opdracht voor gaf, geen nee meer zeggen. Zo gezegd zo gedaan, Arthur Dias, Ray Schaft(moeder Pelupessy), Richard Sopacua, Tom de Queljoe, en ik werden tot “interim-bestuur / werkgroep” door de vergadering geaccepteerd. MBK  als groep ex-militairen, en of veteranen wilden niet bemoeien met de politieke strijd van de RMS. Dit was eerder dan 20 juli 2017 besloten.

Een maand daarna legden wij als, Maluku4Maluku, met Bapa Noes Ririhena(Wierden) en Bapa Mezac Bakarbessy(Elst) officieel een krans bij een herdenking die betrekking had op de KNIL. Dit was nog nooit eerder gebeurd. Ik had steeds contact met Arthur Dias want hij wierp zich op als de leider, terwijl er nog geen  enkele vergadering was geweest.  Hij vertelde tijdens een telefonisch overleg dat hij in de kerk rondliep, ik vroeg of hij daar voor een begrafenis was. Dias vertelde dat hij in kerkbestuur zat als ouderling. Ik stelde hem een vraag ten aanzien van de herdenking in Leeuwarden. Terwijl hij in de kerk was, zegde hij zijn stem toe binnen mijn plan. Warempel, binnen een dag verbrak hij zijn woord per email. En in de mail chanteerde hij de rest van de groep. Ik las alles met ongeloof, een persoon die in de kerk een toezegging doet? Volgens mij kan je dan niet meer jouw woord verbreken, het zal wel weer aan mij zelf liggen. Of niet? Hij beloofde wel daarna mij op tijd te zijn met zijn groep vanuit het midden van het land. Ik beloofde warme maaltijd voor hen allen klaar hebben staan. Maar vertelde ook dat Bapa Noes Ririhena, en Bapa Mezac Bakarbessy er rond 16.00 uur zouden zijn, en dat ik hun allen wilde voorstellen. Ik vertelde het onze KNIL veteranen, dat er vanuit de tweede generatie ook militairen en veteranen zouden komen. En dat we met zijn allen zouden eten, om daarna naar de kranslegging te gaan. Beide mannen verheugden zich daar op! En dat is normaal toch? De enige die op tijd was van de veteranen/militairen was Brian Leepel(veteraan), want zo hoort dit! Wanneer je weet dat er KNIL veteranen op ons rekenen, zij die meer dan vier  jaar in de oorlog hebben gediend. Naast dat, ze behoren tot onze eerste generatie.

21248230_1322348664542487_8990398577440433123_o
Brian Leepel / Bapa Noes Ririhena / Bapa Mezac Bakarbessy / Leo Reawaruw VETERANS4VETERANS MALUKU4MALUKU

 

Brian, en ik hebben berichten verzonden via onze mobiele telefoon. Geen enkele antwoord. Tom de Qeljoe, en Richard Sopacua kwamen gelukkig toen het warme eten werd opgediend. Daar was ik wel blij mee, want wij als Molukkers hebben een hekel aan het weggooien van eten.

Fotoserie kranslegging Friese(KNIL) gevallenen 2017:

https://www.facebook.com/L.P.Reawaruw/media_set?set=a.1320791648031522.1073741845.100003020987806&type=3

Een goede ouderling zou zeggen dat het een geschenk is van God, dat je elke dag mag eten. Een goede ouderling zou dat respecteren toch? Ik kan u zeggen dat ouderling Dias met zijn mannen gewoon niet kwamen opdagen met de maaltijd. Toen wij besloten richting de herdenking te lopen, bleken ze in de foyer op ons te wachten. Geen excuses werden aangeboden, zelfs niet aan onze eerste generatie! Warempel een van ons moest nog vragen wie ze waren! En, of ze niet op tijd konden komen! Ik ben met onze eerste generatie en Brian naar de herdenking gelopen. Wij hebben daar eindelijk voor het eerst namens de KNIL  Ambonezen een krans gelegd binnen het officiële gedeelte! Ik ben dan ook de stichting van de herdenking voor de Friese(KNIL) gevallenen heel dankbaar dat zij ons deze gelegenheid aanboden. Dit jaar zullen we zeker weer aanwezig zijn, en mogelijk nog meer kransen  gaan leggen. De MBK leden zijn nog meegegaan na de herdenking in het hotel, maar ik heb tot de dag van vandaag nog geen excuses gehad. Dat zij ten eerste onze eerste generatie lieten wachten, en ten tweede dat er warm eten is weggegooid. Want er was ook voor hun allen gekookt! Een goede zogenaamde leider, en vooral ouderling, zo dit niet gedaan hebben toch? Arthur Dias en Ray Schaft zijn de beheerders van het kleine groepje(bijna twee honderd leden) op Facebook, ze vinden zichzelf zo stoer daarmee. Maar ik zal een ding vertellen er is ook een groep op Facebook voor nazaten, en vrienden, of familie van Molukse mannen of vrouwen die onder een krijgsmacht hebben gediend. En die loopt nu al op naar de zevenhonderd leden. Het is niet zo belangrijk aan de ene kant, maar een beetje relativeringsvermogen is op zijn plaats.

Aanmelden?

https://www.facebook.com/groups/708445562680065/

21751848_1337434663033887_49971003860737623_n

Alle stukken met betrekking tot de KNIL(de eerste militairen en veteranen) van Molukse afkomst werden geweerd uit de MBK groep. Ik vond het lachwekkend, en een zielige vertoning! Ineens bleek dat ik uit de groep op Facebook was gezet, en geblokkeerd. Ik kon mij er niet druk om maken, want ik had wat anders aan mijn kop. En dat waren, en zijn: Bezoek KNIL Ambonezen aan de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht H. van Grinsven / KNIL reünie / 4 mei Dodenherdenking / Veteranendag.

Totdat ik vorige week meldingen kreeg vanuit het land dat er iets vreemds aan de gang was, de rat Dias zat mij overal zwart te praten. Op zich niet erg! Maar hij voedde ineens schoothondje Ermst Kaya(Waalwijk), met een of andere spookverhaal. Dat Reawaruw nooit heeft gediend als veteraan, want hij was onbekend op Veteranendag. Bovendien was ik oneervol ontslagen. Er was geen enkele foto van mij te vinden vanaf het Malieveld. U moet allen weten dat Kaya in zijn commentaren schreef dat hij een fanatieke PSP lid was. De PSP is later overgegaan in GroenLinks, net zoals de PPR en CPN. Maar de PSP was een bolwerk van dienstweigeraars, en personen die anti-krijgsmacht was, en zijn.

26167187_10210325465045714_6886793764466008012_n
PSP dienstweigeraar lift nu ineens mee met veteranen? Ermst Kaya

 

Maar ineens loopt de schoothondje Kaya met foto’s te pronken op Facebook, van een veteraan S. Timisela! Ik kan mij niet voorstellen dat hij daar toestemming voor heeft gegeven, een dienstweigeraar die met mijn foto’s de sier gaat maken? Heeft met mijn persoon een probleem! In ieder geval wanneer Dias het zou laten over  mij te roddelen  (doen viswijven ook) vind ik het best. Want ik heb al zo veel over mij heen gehad de afgelopen jaren, dat kan mij geen reet schelen!

Maar……..! Wanneer hij met zijn MBK wilt lijken pikken over de rug van onze eerste generatie? Dan zal ik de eerste generatie beschermen, door dit alles openbaar te maken. Dias heeft als een soort dictator in zijn eentje de beslissing genomen, dat de MBK onder de groep valt van de Bond van Oud Wapenbroeders. Dus weg alle plannen die wij als groep op 20 juli 2017 besproken hebben. En lijkenpikken? Zeker! Hij heeft de gore lef Bapa Noes Ririhena, en Bapa Mezac Bakarbessy als een zak stront te behandelen! Maar Dias wil wel als Molukse militairen, en veteranen voor zijn eigen eer en roem paraderen in de defilé van de Veteranendag 2018. Hij gaat er op prat, dat dit mooi zal zijn voor onze eerste generatie, ik geloof er niets van! Het is weer zo ver, tjari muka, of te wel voor eigen eer en roem. Dias, Kaya, en iedereen die hun spookverhalen geloven, en met hun meegaan? Moeten een ding gaan beseffen, wat hebben beide ratten gedaan de afgelopen twintig jaar ten aanzien van het dossier KNIL Ambonezen. Over dubbele agenda’s gesproken, en binnen een dubbele agenda zit ook eigen roem, en eer ingesloten.

Het was beter geweest dat de MBK met Maluku4Maluku contact had gezocht, om een samenwerkingsverband aan te gaan. Zo had je naar de buitenwacht een mooie uitstraling gehad, om in gezamenlijkheid Veteranendag 2018 met zijn allen te gaan vieren. En ik hoop niet dat u heeft getwijfeld aan mijn persoon, door de spookverhalen van Ermst Kaya. Zelf een dienstweigeraar, want hij was niet mans genoeg! Dat kunnen we anno 2018 vaststellen, want is hij nu een man? Mogelijk hebben Arthur Dias, en Ermst Kaya genen die neigen naar transgender. Ik zal dit respecteren, maar het staat buiten kijf dat het net viswijven zijn. Reawaruw oneervol ontslagen, en geen veteraan? Wanneer dit zo was? Waren alle deuren bij defensie gesloten gebleven, denk daar maar over na. Want zulke personen denken, dat wij allemaal dom zijn. Dus zo maar belogen kunnen worden, ik denk eerder dat zij zichzelf overschatten!  Hoe het verder met de MBK zal gaan? Dat mogen ze allemaal lekker uitzoeken, ik heb daar geen tijd meer voor!

IMG-20180327-WA0012
Derde generatie Unu Tahamata, tevens tweede uit de familie Tahamata @ Maluku4Maluku Ora et Labora

 

Kaya werd de vraag gesteld door Unu Tahamata(Hoogeveen) in een vergadering in januari van dit jaar, wat zij hadden bereikt allemaal binnen het KNIL dossier was de vraag. Ermst Kaya kon hem niet antwoorden, maar wel laf op internet alle werk van de groep Maluku4Maluku afkraken? Dan ben jij in mijn ogen minder dan een schoothondje, of rat! Je bent gewoon een kakkerlak! Met dezelfde Unu Tahamata heb ik vandaag een goed gesprek gehad, met het volgende resultaat dat Unu Tahamata onze werkgroep Maluku4Maluku gaat versterken.

Ik ben overtuigd als frontman van Maluku4Maluku dat Unu Tahamata een versterking is binnen de strijd voor de rechten, en ereschulden van onze eerste generatie. Ik ben ook trots op hem, dat hij naast Lesley Tahitu(zijn vader Hans zit ook in onze actiegroep) als derde generatie bij ons nu is aangesloten.

IMG-20180327-WA0011
Unu Tahamata met zijn vader Janes Tahamata(R.I.P)

 

Want het moet zo zijn, dat wij hun generatie gaan begeleiden in de voorbereiding om later de fakkel over te gaan nemen.  Vooruit denken is regeren! En dat ontbrak, en of ontbreekt het binnen veel Molukse organisaties. Wij willen deze fout niet maken. Wij als Maluku4Maluku laten ons niet gek maken, door wie dan ook! Wij hebben een stappenplan uit te voeren, en zullen daar ons aan houden.

Deze week heb ik bekend gemaakt dat wij volop gaan voor de Dodenherdenking 4 mei op De Dam in Amsterdam. Want onze eerste generatie dient een plek daar te krijgen binnen de officiële gedeelte, als verzetsstrijders, en veteranen. Ik wilde afsluiten met het goede bericht die ik per email heb mogen krijgen vandaag, er is nu contact met de directeur van 4 en 5 mei herdenking. Ik zal morgen telefonisch contact maken, met als doelstelling op zeer korte termijn met elkaar in bespreking te gaan in Amsterdam.

0c9459ce25bf8fd26d4e6fdd118d64cc

Om gezamenlijk de geschiedenis te herschrijven van onze voorgaande generaties, opdat wij(maar ook zij allen) nooit vergeten!

 

Maluku4Maluku

Leo Reawaruw

Veterans4Veterans

M4M_logo_jpg

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s