Hoop(opdat wij nooit vergeten)

Dossierkennis

De komende tijd druk met het samenstellen van agenda (2018) waarin de KNIL “Ambonezen” in het daglicht gesteld moet gaan worden. Er zijn nog een paar Molukkers die het nog steeds niet snappen, en kritiek leveren. Wanneer men aan hen vraagt wat zij de laatste tien jaar hebben gedaan voor onze eerste generatie, krijg je geen antwoord. De kritiek is lachwekkend, tevens zielig. Geldt ook voor de personen die willen lijken pikken over de rug van onze eerste generatie(KNIL Ambonezen).

In de periode van het 65 jaar Molukkers in Nederland, zag je op sociaal-media wel een paar foto’s van de eerste generatie in militair tenue. Maar na 30 oktober 2017 toen in de ochtend de krant Telegraaf verscheen, en de radio en tv van NOS ook aandacht aan de KNIL Ambonezen gaf, zie ik veel meer foto’s verschijnen.  Dat is een goede ontwikkeling! Want laten we eerlijk zijn, het militaire verleden van onze eerste generatie werd niet meer uitgelicht! Met het plaatsen van veel privé-foto’s wordt zelf de vierde generatie er mee geconfronteerd, want dit element zou bijna vergeten worden.

We moeten trots hier op zijn, en ook op blijven. Wij als Molukse samenleving zijn niet zielig, wij zijn trotse nazaten van oorlogshelden, tevens veteranen. Wij zijn geen nazaten, met alle respect van gastarbeiders, vluchtelingen, of gelukzoekers! 

BapaNaniM
Velen zijn er niet meer, maar verdienen ze niet(postuum) hun erkenning en ereschulden(wachtgelden)? KNIL Ambonezen

De Nederlandse burger beseft zich nu wel wat er met de KNIL “Ambonezen” is gebeurd, vooral nadat de nationale pers ook op 21 november 2017 uitpakte. Toen de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht H. van Grinsven een delegatie wilde ontvangen van de eerste generatie. Er werd door enkelen het afgedaan als zoethoudertje, was wel heel goedkoop om dit te stellen. Want diegenen die kritiek leverden hebben nooit de moeite genomen, om naar een van onze vergaderingen(presentaties) te komen in de Molukse woonwijken. Want dan had men kunnen horen dat er een strategie is, of te wel een stappenplan. Een bezoek waarin de KNIL “Ambonezen” onze eerste generatie positief naar buiten gebracht is, is niet genoeg voor Maluku4Maluku. Diegenen die nog kritiek leveren moeten meer aan hun dossierkennis gaan doen, want kennis is macht.

Javanen

Sukarno-meets-with-Japanese-emperor
Keizer Hirohito met wapenbroeder Sukarno

Deze maand zal in het teken staan van volle voorbereiding op twee datums in mei, en een datum in de maand juni. Deze drie datums zullen vol in het teken gaan staan voor onze eerste generatie. Donderdag 5 april 2018 zullen we met Maluku4Maluku een bezoek gaan brengen aan het “Nationaal Comité 4 en 5 mei”  we zullen worden ontvangen door directeur Jan van Kooten.  Ze willen het een en ander ook aan een grotere groep gaan uitleggen, ik vind dit wel best. We hebben onze delegatie inmiddels al samengesteld. De groep bestaat uit leden vanuit de eerste, tweede en derde generatie! Ik vind het persoonlijk belangrijk dat de derde generatie meegaat, want zij moeten op den duur de fakkel gaan overnemen. Ik zal ook een paar mannen meenemen, die niet tot onze actiegroep behoren. Maar wel veel positieve belangstelling steeds tonen. Omdat Mariette Kawarnidi-Notenboom met haar man Tim Notenboom(beiden behorend tot Maluku4Maluku) op Ambon zijn, om daar operaties uit te voeren als noodhulp zal haar plaats ingenomen worden door Sarah de Lima(Hoogeveen). Het is naar mijn mening belangrijk ook in ieder geval een vrouw binnen de delegatie te hebben. 

De dodenherdenking is een belangrijke datum, ook voor ons! Want wie weet nu hoe groot het verzet was op de Molukse eilanden ten tijde van Japan. Dorpen werden uitgehongerd, mannen werden onthoofd omdat ze niet over de Nederlandse vlag wilden lopen. Of weigerden te spugen op de foto van Koningin Wilhelmina, met als gevolg zwaar gemarteld te worden. Of onthoofd! Nogmaals de term “Ambonezen door de Eeuwen Trouw” kreeg ook tijdens de Tweede Wereldoorlog een dramatische lading. Dat veel Javanen heulden met de Japanse bezetter, en daardoor beter werden behandeld. Daarnaast ook door Japan werd begeleid, en opgeleid? Vergis u allen niet, zij waren verantwoordelijk na de Tweede Wereldoorlog ook aan moordpartijen! Daar praat niemand meer over, terwijl dit wel een historisch feit is. Daarom word het tijd om met de directie van het comité in gesprek te gaan, om daar ook op termijn een duidelijkere rol binnen de herdenking te krijgen. Want ook dit hoofdstuk komt men nergens tegen in de geschiedenisboeken. Daar leest men over het leed van de Nederlanders, en Indische mensen die in Japanse strafkampen belanden. Maar waar kan ik in de geschiedenisboeken vinden wat leed ons volk is aangedaan? Opdat wij nooit vergeten, werd mij steeds geleerd!

P.H.-Rutte-Dilling-177x250
Ambonezen door de Eeuwen Trouw vergeten?

Verzetsgroepen Molukken

Verzetsgroepen op Ambon

Aldaar was de guerrillagroep M. de Fretes, Leitimor, Ambon actief; op 7 juni 1943 werd de radja Bakerbessy van Wai – na een christelijke kerkdienst – in hechtenis genomen. Hij weigerde de uitgestoken Nederlandse vlag van zijn huis neer te halen en werd vervolgens met zijn hele gezin (7 personen) ter dood gebracht. Hetzelfde gebeurde met de regent van Toelehoe – dit gezin telde 9 personen.

BedankbriefWilhelmina

Verzetsgroepen te Halmahera

Op 15 december 1943 werden een aantal inheemse guerrilla’s door de Japanners opgepakt en vermoord. Deze verzetsstrijders hadden het de Japanners lastig gemaakt vanaf april 1942.

Kei-eilanden

Op 22 april 1944 werden 40 personen op de Kei-Eilanden door de Japanse bezetter ter dood veroordeeld. Hierbij bevonden zich drie dominees. De aanklacht luidde dat zij te Nederlands-gezind waren. Op 29 mei 1944 werden te Kilwik, een eilandje bij Toeal, 39 personen, waaronder drie vrouwen, door de Japanners vermoord. Zij werden beschuldigd van guerrilla-activiteiten.

Eenheden die op de overige eilanden van de Molukken actief waren zijn de  Party-groep Firtree, mensen op de Soela-eilanden; de Guerrillagroep Haroekoe, de Guerrillagroep Ceram,  de Groep ontsnapping kamp Waroem te Ceram en de Party-groep Flounder.  En te Saparoea: de Guerrillagroep J. Litamahuputty, Oost-Saparoea-Ceram, de  Guerrillagroep D.P. Leihitu te Saparoea en de  Groep Kaoem Menjala, Saparoera. Elders waren actief: de Groep Toeal, Kei-eilanden, de Party-groepen Walnut I en II, Aroe-eilanden en de Groep kampong Empalawas en de Babar Groep, Leti-eilanden

fullsizeoutput_790

Dodenherdenking 4 mei

Of we het gaan redden om op 4 mei 2018 een prominente plaats te gaan krijgen, tijdens de dodenherdenking op de Dam in Amsterdam? Daar is niets zinnigs over te zeggen, maar laten we ons niet zien aan de onderhandelingstafel? Dan weten we zeker dat we nooit iets gaan bereiken! Ik ben dus ook blij dat het Nationaal Comité 4 en 5 mei ons hebben uitgenodigd. Want naar mijn weten zijn wij als Maluku4Maluku, de eerste Molukse organisatie die op dat niveau gaat praten. We bereiden ons in ieder geval voor de dodenherdenking van 4 mei. Want wanneer men twee minuten stil is in Nederland? Denken wij als nazaten van de KNIL “Ambonezen” aan het militaire oorlogsverleden onder de Nederlandse vlag van onze (voor)ouders. De vraag bij mij al jaren is, waarom hebben wij daar geen rol in. Maar eindelijk zal in de maand mei ook de eerste KNIL  “Ambonezen” reünie gaan plaatvinden. Iets waar ik een paar jaar geleden achter aan ben gegaan, en via Veteraneninstituut heb proberen voor elkaar te krijgen. Dat is destijds mislukt onder directeur Frank Marcus.  Maar nu er een nieuwe directeur is Kolonel L. de Vos is, is er na een gesprek vorig jaar besloten dit door te laten gaan. Deze twee datums zullen meer betekenis gaan geven aan onze (voor)ouders binnen de Nederlandse geschiedenis. Maar ook meer bewustwording brengen aan alle generaties Nederlands, of Moluks.

Nooit opgeven

Daarna gaan we met ons allen op naar Veteranendag 2018 Malieveld in Den Haag. Wat ik zie als een grote overwinning, want het is het grootste evenement van de Nederlandse krijgsmacht. In de tussentijd zullen we met een onderwerp komen vanuit het KNIL Ambonezen dossier, wat nog in de doofpot zit.

Logo_College_blok_rood_rgb658X292
Mensenrechten geschonden KNIL Ambonezen

 

Ik heb inmiddels contact gekregen met de College voor de Rechten van de Mens in Utrecht, en het een, en ander besproken. Zij adviseren mij een advocaat in de handen te nemen. Waarom? Wat ik al jaren denk, en weet wordt bevestigd door de College voor de Rechten van de Mens. Binnen het dossier die uit de doofpot is gehaald, zijn er elementen aan te merken die men moet bestempelen als schendingen van mensenrechten. Naast de wachtgelden(militaire pensioenen) en slechte afhandeling van de aanvragen van de “backpay” zal het nieuwe element stof doen opwaaien. Maar daarna is er nog een element, die naar voren zal komen ! Elementen van eindeloze levenslange leed, en schendingen van mensenrechten! Wat voorkomen had moeten worden.

Mobilisatie-Oorlogskruis
Velen KNIL Ambonezen hebben deze ereteken nooit ontvangen, Maluku4Maluku werkt samen met Veteraneninstituut om dit alsnog te doen(postuum)!

Kennis is macht! En opgeven is geen optie meer!  Want we hebben geen tijd meer te verliezen, want we verliezen elke maand personen uit de eerste generatie. Zo lang er nog eentje in leven is van deze generatie, is het nog niet te laat!

Vanaf vandaag is de website www.maluku4maluku.com online!

Deze keer met vertaalfuncties men kan in drie talen alles lezen!

Je kan ons ook vinden op Facebook:

Maluku4Maluku groep

https://www.facebook.com/groups/320559987970070/

Maluku4Maluku pagina

https://www.facebook.com/Maluku4Maluku/

 

Maluku4Maluku

Leo Reawaruw

Veterans4Veterans

GodwithUs2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s