Hoop(na bloed, zweet en tranen)

Fluisteren op gevoelige momenten

Vanaf het moment dat de Nederlandse dodenherdenking op de televisie kwam, toen onze eerste generatie( onze ouders die hier als eerste aankwamen van alle Molukkers) nog leefden. Moesten wij uiteraard twee minuten stilte in acht nemen, uit respect naar alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog die door de Japanse bezetting waren omgekomen. Want het was de herdenking van de slachtoffers die onder de Nederlandse vlag waren gevallen. Maar zij(KNIL Ambonezen / Molukkers)hadden ook veel familieleden verloren, omdat zij niet met de Japanse bezetter wilden heulen. Dat kon men niet zeggen van de eerste president van Indonesië Sukarno, ondanks dat verleden werd Nederland weer heel snel bevriend met de verrader Sukarno. Wel raar, want men moet hem zien als de grootste NSB-er maar dan van, en met Japan.

 

Er werd ons steeds verteld, wij mogen het niet, en nooit vergeten! Onze vaders streden voor Nederland, en velen van het jaar 1940 tot en met 1950! Tien jaar in oorlog. Daarnaast veel moeders waren dochters van  KNIL militairen, de oorlog bepaalde toen alles. Maar ook nu nog, met alle perikelen die de eerste generatie moest meemaken. Maar hoe vaak hoorden wij onze ouders fluisteren, nadat ze twee minuten stil waren. En natuurlijk ook iets van slag waren. “Waarom noemen ze ons nooit!” Was net alsof ze zich een beetje schaamden, alsof ze dit niet mochten vragen.  Zo was de eerste generatie,  omdat er niemand voor hun opstond. Accepteerden ze gelaten alles, en legden hun lot in Gods handen.

Ora-et-Labora-M4M

Poppenkast

Ze hadden jaren lang een stille hoop op de zogenaamde Molukse leiding hier, maar dat was een grote poppenkast.  Ja, 4 mei Dodenherdenking was altijd een gevoelig moment voor hun allen. En? Drie maanden later kreeg men 15 augustus voor de kiezen.  Nederlands-Indië herdenking in Den Haag, jaren achter elkaar werden de Ambonezen, en of Molukkers niet genoemd. De laatste jaren pas worden ze snel tussen neus, en lippen even erbij gehaald. Komt omdat mijn persoon het Indisch Platform onder begeleiding van de Japanner Delhaye Silfraire keihard aanviel. Omdat hij ons boycotte, met de volgende woorden: “Wat moeten wij met die Molukkers, binnen het Indisch Platform!” Het eerste gesprek heb ik inmiddels gevoerd met ene Erry Stoove van Indië Herdenking 15 augustus  Den Haag. Ik hoop dat zij allen niet vergeten zijn, dat al onze ouders als geboorteland Nederlands-Indië hadden, en dat op hun officiële documenten hebben staan. En de KNIL een belangrijke factor was in Nederlands-Indië, en de frontmilitairen waren de KNIL Ambonezen. Meer dan tien jaar oorlog gevoerd velen.  Dat was geen poppenkast, maar keiharde realiteit.

IMG-20180405-WA0027
Directeur Jan van Kooten(4en5mei) – KNIL veteraan Bapa Mezak Bakarbessy – Leo Reawaruw(M4M)

Het kantelpunt

Gelukkig zal de 4 mei 2018 anders worden, veel van onze eerste generatie zullen het niet meemaken. Maar er zijn nog genoeg van hen over die het maar moeten meemaken voor hun generatiegenoten, als is het via de televisie vanuit hun huiskamer. Vrijdag 4 mei over vier dagen zal elementen bevatten voor onze eerste generatie(postuum) KNIL Ambonezen, en of Molukkers. Vrijdag 4 mei 2018 Dodenherdenking Amsterdam gaat het kantelpunt worden voor de gehele Molukse samenleving, als nazaten van de KNIL Ambonezen.

Vooraf de dodenherdenking op de Dam is er een speciale kerkdienst, daar zal Moluks kerkkoor “Nada Nirwana” uit Barneveld gaan zingen.

Binnen de officiële kranslegging, dat zijn er totaal tien kransen, zal er een KNIL veteraan een leggen voor alle slachtoffers van het werelddeel Azië(o.a. Birma-spoorlijn) als gevolg van de Japanse bezetting.

Delegatie van Maluku4Maluku is uitgenodigd, en zal binnen de delegatie met de eerste, tweede, derde en zelfs vierde generatie aanwezig zijn! Wij zullen aanwezig zijn in de Nieuwe Kerk, en ons mogen opstellen bij de genodigden tijdens twee minuten stilte, en kranslegging.

Maluku4Maluku delegatie bestaande uit vier generaties zullen vlak na de tien kransen ook kransen, en of bloemstukken gaan leggen. De eerste zal zijn voor de mannen die onder de KNIL dienden, en al de slachtoffers vanaf 1940 tot heden zijn gevallen voor onze vrijheid! De tweede zal gelegd worden voor al onze moeders, maar ook voor een speciale groep(deze zal op 3 mei genoemd worden, dus zal deze tekst veranderd worden op die dag)!

In de uitzending van Buitenhof(29 april) werd al gesproken dat “Molukkers van de tweede en derde generatie kransen gaan leggen”!  Maar zij wisten nog niet dat ik als frontman, en voorzitter van Stichting Maluku4Maluku de vierde generatie(tieners) heb toegevoegd binnen onze groep.

Uitspraak nakijken op Buitenhof  TV? Kijk vanaf minuut zeven:

https://www.npo.nl/buitenhof/29-04-2018/VPWON_1283477

Bloed, zweet, en tranen

Wat men moet beseffen als nazaten van de KNIL Ambonezen(de Molukse samenleving) eindelijk goed op weg is naar totale erkenning van hun bloed, zweet en tranen in dienst van de Nederlandse Staat. Dat er ook nog ereschulden openstaan is ook duidelijk, en zal ook door Stichting Maluku4Maluku aan de kaak gesteld worden voor een rechter. Binnen de zin van bloed, zweet en tranen zal Maluku4Maluku in samenwerking met enkele perskanalen op donderdag 3 mei 2018, een dossier openen. Een dossier waar niemand(ook Molukse organisaties) hun vingers aan wilden branden. Ik als frontman, en voorzitter, van Stichting Maluku4Maluku neemt de handschoen wel op voor de pijn, en leed die onze volk is aangedaan.

Meld je aan om alle updates te ontvangen op donderdag 3 mei: Maluku4Maluku opent  doofpotdossier KNIL Ambonezen

https://www.facebook.com/events/1312640148879338/

M4M3mei1

Maar een ding moet men massaal gaan beseffen, dat het kantelpunt aangekomen is. Daarnaast weer een historisch moment in aantocht is, want wanneer men rekent dat vanaf het jaar 1961 de 4 mei dodenherdenking is ingesteld. Moet men de editie van 2018 als historisch gaan bestempelen. Want het heeft 57 jaar geduurd dat wij als nazaten, en samenleving van de KNIL Ambonezen prominent eindelijk in beeld gaan komen op 4 mei. Wij zullen als delegatie vier generaties waardig gaan vertegenwoordigen. Maar je kan ook als publiek getuige worden van dit historisch moment.

18161451_280403415750543_7682645926363529216_n

Oproep aan alle Molukkers in Nederland

Ik roep dan alle generaties op(nazaten) van de KNIL Ambonezen om vrijdag naar De Dam in Amsterdam te komen. Om het bloed, zweet en tranen van onze ouders, en grootouders te herdenken in het teken van de veiligheid, en democratie van de Nederlandse Staat. Dat wij, maar vooral zij, het nooit vergeten! Wat de KNIL Ambonezen hebben gegeven voor de vrijheid van de Nederlandse vlag.

Kom als Moluks kind(geen uitingen van motorclubs, en of voetbalteams), en gedraag je in alle waardigheid voor onze ouders, en grootouders! Respect is meer dan alleen op sociaal-media dat te uiten! Zij verdienen na 57 jaar respect in het openbaar, en wel jij moet dat doen in levende lijve, als nazaat van KNIL Ambonezen / Veteranen.

Kom massaal naar Dodenherdenking Amsterdam 4 mei 2018!

Mededelingen zijn te volgen via Facebook evenement, meld je aan voor alle updates:

https://www.facebook.com/events/438067929949363/

De kans is groot dat wij donderdag gaan beslissen om een zaal te gaan huren, om na de herdenking iedereen de gelegenheid te geven om de delegatie te gaan ontmoeten. Maar ook alle ervaringen te gaan delen met elkaar, van weer een historische dag van, en voor de KNIL Ambonezen(de Molukse samenleving in Nederland)!

45meim4m

Kijk hier voor de tijden van de herdenking van 4 mei Amsterdam:

https://www.4en5mei.nl/herdenken-en-vieren/herdenken/nationale-herdenking/programma

Maluku4Maluku

Leo Reawaruw

www.maluku4maluku.com

Stichting Maluku4Maluku is opgericht op 25 april 2018 in de Culturele Hoofdstad van Europa Leeuwarden 2018

Nationaal Comité 4 en 5 mei

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s