Hoop(gevoelens van vriendschap)

Ik werd vanochtend opgeschrikt door een Whatsapp van een bevriende journalist, met de vraag of ik wel wist dat gisteren de Indonesische ambassadeur aanwezig was bij de herdenking van de opheffing van de KNIL. Ik dacht dat hij een grap maakte, maar hij zond mij gelijk daarna een link van een krantenartikel.

Met de volgende passage er in:

In het Indonesië van na de souvereiniteitsoverdracht was voor de overlevenden geen plaats. Zeker niet als ze een onafhankelijke Molukse republiek wilden. Bij de herdenking heeft de Indonesische ambassadeur een ereplaats; hij wordt „met sterke gevoelens van vriendschap” verwelkomd.

Ik geloofde mijn ogen niet! En er werd reclame hier voor gemaakt door het Museum Maluku en vooral de MBK of te wel de Molukkers bij de Krijgsmacht onder leiding van de heren Arthur Dias, Ray Schaft(Pelupessy) en Selwyn Timisela. Ook heb ik begrepen dat kornuiten van Watilette mensen hebben benaderd om aanwezig te zijn! Allemaal op hun eigen eer en roem op te poetsen?

Nou dat hebben ze zeker gedaan, nu ik dit lees allemaal.

 

Mogelijk zie ik het altijd verkeerd, maar hoe gaan de heren dit allemaal uitleggen? Ik snap er niets meer van. Je komt ineens op voor de eerste generatie? Althans dat beweer je sinds Veteranendag.  Moet je dan niet eerst overleggen met hun dat dit wel door de beugel kan? Mensen gaan wel heel ver om hun eigen ego op te blazen, ik zal wel weer kritiek krijgen. Dat maakt mij niets uit, want ik kom op voor de eerste generatie. Wanneer het zo gesteld gaat worden?

 

Je bent voor de eerste generatie(postuum) of tegen, er is na gisteren geen middenweg meer in de Molukse samenleving in Nederland! Of te wel je bent voor onze eenheid van eerste generatie en stichting Maluku4Maluku of je bent tegen ons!

Den Haag, 30 juni 2018 Veteranendag FOTO MARTIJN BEEKMAN

 

Hoe kun je dit de eerste generatie allemaal aandoen, terwijl we nog niet al hun ereschulden hebben binnengehaald. Er zijn juridische procedures in aantocht deze zomer nog, omdat stichting Maluku4Maluku nog niet klaar is met de belofte naar de eerste generatie toe. Wij hebben de afspraak jullie moeten sterk blijven omdat jullie het moeten meemaken voor de gehele eerste generatie, maar wij vragen ook of jullie voor ons willen bidden. Dan vormen wij de sterkste eenheid, want dan zullen wij werken. Ora et Labora!

 

Het is een en al een soapserie geworden, ik krijg nu berichten door dat er Molukkers aanwezig waren die ook daar van schrokken dat de Indonesische ambassadeur er bij was. Ik had dit ter plekke niet gepikt! Want dan pleeg ik verraad tegenover de eerste generatie, of ze moeten instemmen met de aanwezigheid. Maar ik weet het antwoord nu al. Misschien is er in de toekomst een gesprek mogelijk naar verzoening, maar ik ga die tijd niet meer meemaken. En zullen die gesprekken wel er komen? Ik was opgestapt, ik weiger zo te herdenken. Dan mag het Museum Maluku(iedereen op de loonlijst is toch Nederlander) of te wel het oude dozen museum, en Mislukkers bij de Krijgsmacht, en een paar schoothondjes van de Watilette daar blijven zitten Maar ik en de stichting Maluku4Maluku zijn van het terrein af! Hoe durft Watilette zich nog te uiten voor Maluku? Triest en gelijk ook lachwekkend dit allemaal.

Dan heb ik het nog niet eens over het doofpotdossier van de vergeten 350 kinderen en 150 jonge moeders, kan de MBK mannen Dias, Schaft of Timisela nu niet vragen aan de Indonesische ambassade wat er met alle vergeten slachtoffers is gebeurd? Het is allemaal te krankzinnig geworden! Of moeten we het overlaten aan Watilette, maar die heeft toch winterslaap tot 25 april.

Opkomen voor de eerste generatie? De grootste uiting van respectloosheid richting eerste generatie was gisteren in Bronbeek, of zie ik dit weer verkeerd!

 

De rol van Museum Maluku of te wel het Historisch Moluks Museum in dit schimmenspel wordt steeds vager! Nu kan men lezen in De Gelderlander dat zij een jaarlijkse KNIL reünie organiseren?

Woensdagmiddag is de jaarlijkse reünie, een initiatief van de Stichting Moluks Historisch Museum. In het KNIL dienden destijds veel militairen uit de Molukken.

 

Kijk hier voor volledige artikel:

https://www.gelderlander.nl/nieuws/einde-nederlandsch-indisch-leger-herdacht-bij-bronbeek-in-arnhem~a6609763/

Ik weet  niet meer of zij het woord Moluks nog mogen dragen in hun werknaam, want wij als samenleving zijn al lang genoeg bedonderd geweest. En de tijd dat men ons simpel kan voorliegen is voorbij! En de betaalde banen betaald uit subsidies zijn alleen voor Nederlanders, niets Moluks aan.

 

Steunt u de eerste generatie en stichting Maluku4Maluku? Kom zondag 29 juli naar Leeuwarden, deuren open vanaf 14.00 uur met onder andere in het programma een kerkdienst en gastsprekers. Maar ook met groot nieuws voor de Molukse en Indische gemeenschap, natuurlijk gaan wij ook bloemlegging doen bij het KNIL monument “De Deadenwacht” in het Rengerspark in Leeuwarden.

De vorige blog zal verschijnen op http://www.maluku4maluku.com zodat het in drie talen gelezen kan worden, omdat er behoefte bestaat vanuit de Molukken om dit ook te lezen.

Maluku4Maluku

Leo Reawaruw

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s