Hoop(schimmenspel rondom herdenking 15 augustus Den Haag)

Politieke herdenking

Het is bijna zo ver, woensdag wordt de capitulatie herdacht van Japan in Nederlands-Indië op 15 augustus. Jaren heb ik er voor gepleit dat er een Molukse inbreng moest gaan komen binnen het officiële gedeelte in Den Haag(er zijn meerdere herdenkingen maar dat is de grootste), dat was onbespreekbaar voor Stichting Herdenking 15 augustus 1945. Vorig jaar nog paar mails verzonden, en telefoontjes gepleegd. Het was onbespreekbaar want Molukkers binnen het officiële programma was te politiek. Ik sprak nog over de telefoon met ene Yvonne van Genugten, ik meldde allemaal dat  we over KNIL spreken.

Yvonne van Genugten directeur Indisch HerinneringsCentrum

Dat de frontmilitairen Ambonezen of te wel Molukkers waren en dat de Willems-orde die aan het vaandel hangt van de eenheid van Van Heutsz militairen van de KNIL Ambonezen zijn. Trouwens meer dan 170 KNIL Ambonezen dragen de Willems-orde vanaf dat er Molukkers de KNIL actief werden. Wist u dit wel?

Vaandelwacht_van_Heutsz (1)

Men wilde van niets weten, alles was politiek te gevoelig. “U weet wel waarom toch? De acties van de jaren zeventig zijn nog te gevoelig. ” Terwijl het allemaal oorzaak en tragische gevolgen waren, en wie was verantwoordelijk voor de pijn en leed wat de KNIL veteranen was aangedaan?

Weer een jaar niet, maar ze zijn nog niet van mij af. Stichting Herdenking 15 augustus 1945 en Stichting Indisch Herinneringscentrum allebeide organen die bestaan uit subsidie-gelden. Moeten zij niet voor hun doelgroepen opkomen? Subsidies zijn gemeenschapsgelden, die verleend worden aan bepaalde doelgroepen en of gemeenschappen. En jazeker Ambonezen en of Molukkers(ook Papua’s) hebben hun roots liggen in Nederlands-Indië.  KNIL staat dat niet voor Koninklijk Nederlandsch Indisch Leger, had de KNIL niet een bepalende rol in Nederlands-Indië.  Mijn vriend Ton te Meij van Stichting Vervolgingsslachtoffers Jappenkampen(SVJ) nam nog contact met ene Erry Stoové hij was diegene die alles nog kon veranderen. Hij blijkt de voorzitter te zijn. Resultaat nul komma nul. Niemand wilde iets met de Ambonezen of Molukkers te maken hebben. Ik vind dit heel vreemd want nu verander je een herdenking in een politieke verhaal.

Dubieuze rol voorzitter

Erry Stoové blijkt een dubieuze rol te spelen achter de schermen. Hij heeft een paar bewegingen gemaakt die niet ten voordele zijn van de lotgenoten van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië  en of de afhandeling van aanvragen van bepaalde regelingen van slachtoffers. Stoové wordt zelfs verweten van het doen verdwijnen van dossiers in een doofpot! Gelooft u mij niet? Kijk op onderstaande link waar onderstaande tekst instaat, lees en oordeel zelf:

Waarom anoniem? Omdat de schrijver namen noemt van mannen aan de top zoals Matt Kemp (lid RvB) en Erry Stoové (voorzitter Raad van Bestuur), die adviesrapporten gedoofpot hebben en de bewijzen daarvan hebben vernietigd.

GeenStijl

https://www.geenstijl.nl/4475501/svb_leaks_vii_het_is_de_schuld/

Ten eerste durf ik te stellen dat hij nog niet genoeg binding heeft met de Molukse en Indische gemeenschappen. Omdat hij zijn eigen roots, dus ook pijn en leed, heeft weggestopt en niet als nazaat van een lotgenoot heeft gedacht en gehandeld. Stoové was meer bezig met zijn maatschappelijke loopbaan. Je wordt niet zo maar overheidsmanager van het jaar, en wanneer je dit bereikt? Dan verdedig je alle belangen van de overheid toch? Lees de volgende tekst van en over Stoové:

 “Ik ontkende mijn roots”

https://www.trouw.nl/samenleving/indisch-en-beschroomd-het-was-vergeten-en-je-aanpassen-~a10894c3/

“Neem historisch belangrijke plekken zoals de kampen in Amersfoort, Vught en Westerbork: dat zijn nu musea en terecht. ‘Onze’ oorlog speelde zich op een ander continent af en dus moeten we herinneringsplekken noodgedwongen zelf creëren. Een beetje steun daarbij zou welkom zijn.”

Vught

(Wanneer Stoové echt binding had met alle slachtoffers vanuit Nederlands-Indië tijdens de Japanse bezetting, had hij geweten dat in dezelfde kampen de KNIL Ambonezen nu veteranen werden weggestopt! Om roemloos weg te rotten!)

De vraag dient gesteld te worden, is hij wel de juiste man voor de functie. Want hoe kan je nu in een commissie zitten, die verantwoordelijk is voor een grote bezuinigingsronde of was het sabotage binnen de uitkeringsregel “Backpay”!

IP20
Dresscode WIT neem Molukse vlaggen mee

Lees over de samenstelling van de commissie!

Trouwens er wordt nu steeds gesproken over etnische diversiteit bij de overheid. Binnen de Nederlandse Indische kwestie zie ik alleen maar witte gezichten, het oud koloniale systeem verdeel en heers? Zegt u het maar? Waarom zit er geen Molukker in die verstand van zaken heeft? De slager heeft knechten nodig!

https://www.svb.nl/int/nl/veno/actueel/nieuwsoverzicht/160412_svb_installeert_commissie.jsp

Het vreemde in het verhaal is dat Stoové een werkverleden heeft bij de Sociale Verzekeringsbank(SVB). tussen het jaar 2001 en 2012 was hij daar voorzitter van het Raad van Bestuur. Dus een persoon die op zo’n positie heeft gezeten die gaat opkomen voor alle akeligheden die Molukse en Indische lotgenoten ondervinden binnen hun aanvragen van “backpay”. De slager keurt zijn eigen vlees! Want hoe kan Stoove als oud-topfunctionaris van de SVB en overheidsmanager van het jaar een overheidsorgaan en of ministerie afvallen.

 

Stichting Herdenking 15 augustus 1945 – Erry Stoove

 

Wie herdenkt wat?

Jaren lang werd er niet eens over Molukkers gesproken, de laatste paar jaar kreeg je de term Molukkers in een of twee toespraken te horen tijdens de herdenking. Hoe dat kwam? De kracht van het internet in vorm van een blog, of een goed opgezette promotie-actie voor een blog op Facebook moet invloed hebben gehad. Ik merkte dat met name in het jaar 2017 want toen ik over het veld liep kwamen Indische lotgenoten mij een hand schudden.

IkHerdenk

 

Of ze riepen mij aan, maar vorig jaar kon men ook al zien dat veel Molukkers(schatting van rond de tweehonderd personen) naar aanleiding van alle berichten die ik had ontketend op Facebook hun naar de herdenking deed gaan. Wij als gemeenschap hebben de trieste waarheid in onze bevolkingsgroep dat wij op vele herdenkingen aanwezig dienen te zijn. Omdat KNIL Ambonezen of te wel veteranen meer dan honderd jaar in het Nederlandse leger hebben gediend. Dat houdt in dat je als veteraan en of nazaat automatisch verbonden bent met veel zwarte bladzijden(herdenkingen) uit de Nederlandse geschiedenis. Dat er nog organisaties ons allen willen boycotten is hun probleem. Maar of ze dit volhouden is de vraag, want de kracht van het internet wat voor iedereen toegankelijk is kan veel betekenen richting achtergrondinformatie en of de waarheid.

 

Het Indië Monument in Den-Haag werd altijd gezien als een Indische monument, maar is ook voor Molukkers en Papua's. Het koloniaal systeem van verdeel en heers werd gewoon doorgezet door Indische organisaties. Maar daar komt een einde aan.

Volgens Indische stichtingen is het niet goed dat er Molukkers of te wel KNIL Ambonezen aanwezig zijn binnen het officiële programma van Nationale Herdenking 15 augustus 1945 in Den-Haag. Ik bestrijd dat al jaren, en wij laten ons niet zo maar wegpoetsen na het bezoek aan de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht H. van Griensven, 4 mei Dodenherdenking Amsterdam, en Veteranendag. Het begint altijd met een paar mensen, maar de boodschap wordt steeds krachtiger binnen de Molukse samenleving. Wij zagen en zien het Indië-monument als ook een van de Molukse gemeenschap, ondanks dat er Indische organisaties ons daar niet willen hebben.

GvHvoorontvangst01

Minister-president Rutte en minister van defensie Bijeveld ontvangen Molukse veteranen

 

 

Jazeker wij met onze gemeenschap moesten ook een groei naar historisch besef weer meemaken, wij waren ook enkele jaren de weg kwijt geraakt. Dit werd veroorzaakt door valse boodschappers, die ons bij het basis-probleem weg hielden. Maar nu is het besef wel degelijk terug, dat het doofpotdossier rondom onze eerste generatie de KNIL veteranen eerst opgelost dient te worden. Daarna zullen wij versterkt mogelijk ook andere zaken pas aan de orde kunnen stellen. Maar ook het geloof is terug, want niets is onmogelijk. Ik geloofde en geloof daar in, ondanks dat iedereen mij niet wilde begrijpen. Ondanks dat iedereen mij zag binnen de Molukse samenleving als fantast. Wij zijn niet meer zielig! Maar hoeveel resultaten zijn er niet gehaald de afgelopen twaalf maanden binnen het KNIL dossier? Fantasie en of doelstellingen en of stappenplan is uitgekomen, Iedereen die de laatste jaren de moeite hebben genomen om mij met Maluku4Maluku op te zoeken in een presentatie en of vergadering, weet op welke datums wij dienden te verschijnen. En jazeker 15 augustus is er ook een van.

Onder een steen levend

Half jaar geleden heb ik een bespreking gehad met Erry Stoové in Den Haag was op een vrijdagmiddag(13 april) ik had een andere Molukker meegenomen. Was iemand uit de derde generatie, want ik vind dit belangrijk dat zij dit ook allemaal meemaken. Zodat zij later het roer kunnen overnemen. Maar ook is het belangrijk nooit alleen te gaan, want wie is er te vertrouwen vraag ik mij steeds af. Het was een gesprek die anders was dan de gesprekken die ik de afgelopen jaar heb gevoerd achter de schermen. Ik wist niet wat ik er van moest denken.

Op 16 april heb ik Stoové dan ook een mail verzonden, ik weet dat hij ook gewerkt heeft bij Pelita. U raadt het al? Ik heb vijf maanden later nog geen antwoord gekregen.

Na april zijn er toch historische momenten geweest voor een belangrijke groep die binnen het Indië herdenking 15 augustus behoren te zijn vanaf het begin. De KNIL veteranen werden daarna als delegatie ontvangen in de Nieuwe Kerk en mochten meedoen bij de Dodenherdenking op 4 mei in Amsterdam. Op zaterdag 26 mei was de allereerste KNIL Ambonezen reünie in Doorn, waarin de eerste veteranen alsnog hun medailles uitgereikt kregen door d Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht H. van Griensven. Natuurlijk daarna een ontvangst in het zogeheten torentje en grote gebaar van erkenning en waardering tijdens Veteranendag.

Al mijn netwerken gingen er vanuit dat ik ook uitgenodigd zou worden voor de herdenkingsplechtigheden in Den Haag. Dat is ook een logische gedachte omdat de Molukse KNIL dossier een grote zwarte hoofdstuk is vanuit Nederlands-Indië. Die afgelopen jaar nog zwarter is geworden, omdat de beerput is geopend rondom de 350 vergeten/vermiste kinderen en 150 vergeten/vermiste moeders. Dat is even iets anders dan een oog verliezen toch? Ik vermoed dat  Erry Stoové  met zijn stichting levend op subsidies en giften een tijdje onder een steen hebben geleefd. Maar dat is dan wel heel vreemd, want binnen zijn gelederen loopt ene Frank Marcus rond. En Marcus was de vorige directeur van het Veteraneninstituut, hij moet toch als persoon met Indische roots en ex-militair toch wel alles gevolgd hebben. Of zit iedereen daar om zijn eigen naam en eer te verdedigen, en op te poetsen. Ik heb tot gisterenochtend geen uitnodiging, men zei dat ik wel over de post een uitnodiging zou krijgen. Ik heb gisteren om 13.12 uur een mail verzonden wederom naar Erry Stoové  zijn privé-email en de stichting. U gelooft mij niet. Maar Erry Stoové antwoordde weer niet. Toen ik gisterenavond op mijn tijdlijn op Facebook een oproep deed ter ondersteuning van het initiatief van mijn medestrijdster met roots van Manado Peggy Stein(lees hier onder waarom de dresscode wit is op 15 augustus). Kreeg ik ineens antwoord vanuit de stichting tijdstip 23.40 uur. Het antwoord is een standaardmail, alsof de Maluku4Maluku niets heeft betekend in de strijd van erkenning van een grote bevolkingsgroep die tijdens de herdenking 15 augustus altijd is miskend geweest.

Hoe durven ze, maar goed ze denken dat ze op ons “de Molukkers die te politiek zijn” hebben gewonnen? Onze geest heeft ook gewonnen want morgen komen er eindelijk Molukse elementen binnen de programmering.  En dat is niet de verdienste van Erry Stoové of Frank Marcus, of Yvonne van Genugten. Helemaal niet van het Moluks Museum die nu ook ineens stoer zit te doen, en of andere bevriende(Molukse) organisaties die nu ineens opstaan. Iedereen weet wie met Molukse geestdrift met zijn stichting heeft behaald, moet ik de namen nog opschrijven? Nee toch? En wanneer ze morgen ineens stoer over het veld lopen bij het monument, moeten ze allemaal zichzelf de vraag stellen. Gaat iedereen stichting Maluku4Maluku steunen, wanneer zij in de maand september hun messen(parang/klewang) gaan slijpen om het juridische gevecht te gaan openen op:

 1. Backpay
 2. Wachtgelden KNIL
 3. 350 vergeten/vermiste kinderen 150 vergeten/vermiste moeders

Of houden ze zich dan allemaal stil om hun subsidies niet in gevaar te brengen, want het is nu wel heel makkelijk scoren met Molukse bloed, zweet en tranen.

21272370_1327245644052789_5982229723307809209_n
Herdenking 15 augustus 2017

Neem Molukse vlaggen mee wanneer je morgen naar Den Haag gaat! Lees hier onder oproep Indisch Platform 2.0

Maluku4Maluku

Leo Reawaruw

 

samenwerkingsverband met #Maluku4Maluku
Op 15 augustus ontmoeten wij jullie graag tijdens de Nationale Indië Herdenking in Den Haag. We hebben velen – op initiatief van een aantal van jullie – uitgenodigd om met ons samen IN HET WIT te verschijnen. Wit, de kleur van treunis. We nemen de foto’s van onze ouders/grootouders mee. Dit omdat wij vinden dat er al meer dan 70 jaar met onze ouders, grootouders en met onze identiteit gerommeld is. Wij uiten hiermee naar de Politiek dat de zogenaamde ‘Collectieve Erkenning’ NOOIT door de Gemeenschap geaccepteerd is en dat de Indische Kwestie open blijft. Nooit meer sudah laat maar. Nóóit meer een schijndraagvlak geinitieerd door de overheid. Daar staan wij bij stil. Achteraan in het veld sluiten wij aan als back-up van de ouderen! Uit naam van de mensen die het niet meer kunnen navertellen en de weinigen die nu nog in leven zijn.
Wij roepen de kinderen en kleinkinderen op dit door het hele land te doen.

 

2 gedachtes over “Hoop(schimmenspel rondom herdenking 15 augustus Den Haag)

 1. Wat GOED!
  Vanuit mijn VAKANTIE adres zal ik stilstaan met mijn gezin.
  Een mooi HERDENKING vandaag!
  AleRasaBetaRasa
  Maluku4Maluku

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s